Pagina’s

Tonke Dragt

Tonke Dragt, De Zevensprong en een wel heel enthousiaste achtjarige

“Oh mama, dank je wel dat ik dit van jou mocht kijken!”, gilde ze terwijl ze hysterisch door de woonkamer stuiterde. We hadden net de laatste aflevering van De Zevensprong uitgekeken. Ja die serie uit 1982! Best gedateerd qua kledij, kapsels en onderwijstechnieken, maar wat betreft verhaal en spanning behoorlijk tijdloos. Kindlief heeft tenminste dertien avonden ademloos zitten kijken. Af en toe kroop ze mij eens stevig aan, vooral als de muziek weer eens van het dreigende soort werd, maar het leverde geen slapeloze nachten op. Het was leuk spannend en precies eng genoeg voor een meisje van acht. Wat een gezelligheid, want voor mij was het ook een feest om de serie weer eens te zien!

Tonke Dragt is een van de favoriete schrijfsters uit mijn jeugd en een drietal van haar boeken ben ik door de jaren heen blijven herlezen. Persoonlijke voorkeur hè. Waarom ik ze toen ik jong was leuker, mooier of beter vond dan haar andere werk is nu moeilijk te zeggen. Maar door de herinneringen die er bij horen hebben ze toch een extra speciaal plekje in mijn hart.

 

Tonke Dragt

 

De Zevensprong

Herlezen is leuk, maar het allerleukste bij dit boek is om het herlezen zo lang mogelijk uit te stellen. Net zo lang totdat je niet meer weet hoe het ook al weer precies in elkaar zit zodat je weer helemaal opnieuw verrast wordt door Groenoog, Groenhemd en Groenhaar. Ik ben bang dat me dat nu écht niet meer gaat lukken, maar nu geniet ik van Emma die van de ene verbazing in de andere rolt en mij daar ‘s ochtends op de fiets van op de hoogte brengt als we naar school fietsen. Dan vertelt ze haar theorieën en geeft ze lange, ingewikkelde verhandelingen over waarom De Zevensprong zo vet cool is.

 

Verhalen van de Tweelingbroers

Als tienjarige had ik toch nog wat minder te besteden dan nu. Dus werd dit boek het meest geleende biebboek aller tijden. Ik kon er geen genoeg van krijgen! Ik vond het een mega dik boek en liet me elke keer weer meeslepen door Laurenzo de edelsmid en Jiacomo de meesterdief. Mooie illustraties van Tonke Dragt zelf erbij, helemaal goed. En nu heb ik hem dus met het biebpasje van Emma geleend, ga ik er lekker nog eens van genieten.

 

De Brief voor de Koning

Beste Sinterklaas cadeau ooit! Toen ik het meenam naar school om trots te laten zien vroeg de meester of ik het daar wilde laten zodat hij het aan de klas voor mocht lezen. Dat mocht. En potverdikkie, dat deed hij goed. We hingen aan zijn lippen. Die scène in de kerk, waar de vreemdeling met zijn nagels over het raam krast? Meester las het zo bloedstollend voor dat wij zaten te bibberen op onze stoeltjes en ik ‘s nachts wakker lag. Hoe zou het verder gaan???? Waarom had ik mijn boek afgestaan? Als ik het had gehouden had ik het al lang uit kunnen hebben!!! Maar dan was het boek vast niet zo memorabel geweest.

 

Mocht je nu zin hebben in een paar gezellige winteravonden met het hele gezin, slinger dan Youtube eens aan. Daar is de hele serie van De Zevensprong te bekijken. Ook is hij ooit op dvd verschenen, wie weet kan de bibliotheek daarbij van dienst zijn?

 

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a380c05de840_selected-products” products=”9200000064822432,9200000046155036,1001004011542744″ name=”Tonke Dragt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • Anoniem

  28 december 2016 at 12:25

  O, ik heb die boeken ook gelezen en herlezen. En toen ik de post zag, was mijn eerste gedachte: is de bieb open vandaag? Want ik heb maar een van de drie boeken op de plank staan. Prachtig!

  Beantwoorden
 • Heleen

  28 december 2016 at 15:14

  Ja. Ook hier gelezen en herlezen. Heb je “ogen van tijgers”ook?
  Die herlees ik elk jaar wel een keer.
  Mijn dochter is fan. Ben ooit met mijn dochter naar de musical van de Zevensprong geweest. Met Menno Bentvelt. De liedjes zingt ze nog steeds ( ze is nu 23!)

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren