Pagina's

Oranges are not the only fruit

Oranges are not the only fruit

This is the story of Jeanette, adopted and brought up by her mother as one of God’s elect. Zealous and passionate, she seems destined for life as a missionary, but then she falls for one of her converts. At sixteen, Jeanette decides to leave the church, her home and her family, for the young woman she loves.

 

Oranges are not the only fruit

 

Op de fruitschaal

Ik studeerde dus Engels en daarbij hoorden ook literatuurlessen. Byron, Shelley, Shakespeare en Chaim Potok (mooi!). En ook ‘Oranges are not the only fruit’ van Jeanette Winterson. Een debuutroman uit de jaren 80 die erg goed werd ontvangen in literaire kringen en dus zelfs eind jaren 90 nog uitvoerig werd behandeld op hogescholen. Op mij heeft vooral de titel een diepe, diepe indruk achtergelaten want ik kan dus al bijna 20 jaar geen sinaasappel schillen zonder ‘Oranges are not the only fruit’ te denken, of zelfs zachtjes te fluisteren als ik denk dat niemand mij kan horen. Toen ik een tijdje terug het boek in de kringloopwinkel zag liggen nam ik het mee. Geïnspireerd door Jolanda en haar ervaring met ‘De Duif’ leek het mij een goed idee om iets te herlezen dat mijn oud-docenten goed leesvoer vonden.

Jeanette is geadopteerd en groeit op bij streng evangelische ouders. Nou ja, vooral haar moeder is fanatiek. Haar vader speelt slechts op de achtergrond een rol. Haar moeder meent dat Jeanette is voorbestemd om als groot missionaris het Woord van God aan de heidenen in alle uithoeken van de wereld te gaan verkondigen. Ze wordt dan ook zo lang als het kan thuis opgeleid door haar moeder en de andere hyper religieuze vrouwen in hun kleine gemeenschap. Pas als zij gedwongen naar school moet komt ze er achter hoe anders ze is dan andere kinderen dankzij haar evangelische opvoeding. En dan blijkt dat ze in haar kerkelijke gemeenschap ook niet meer welkom is als ze verliefd wordt op een meisje….

Some weeks passed in which I tried to make myself as ordinary as possible. It seemed like it was working, and then we started sewing class. […] I decided to make a sampler for Elsie Norris. The girl next to me wanted to do one for her mother, TO MOTHER WITH LOVE; the girl opposite a birthday motif. When it came to me I said I wanted a text. ‘What about SUFFER THE LITTLE CHILDREN?’ suggested Mrs Virtue. I knew that wouldn’t do for Elsie. She liked the prophets. ‘No,’ I said firmly, ‘it’s for my friend, and she reads Jeremiah mostly. I was thinking of THE SUMMER IS ENDED AND WE ARE NOT YET SAVED.’ [….] ‘You might upset the others,’ she said. […] I did upset the children. Not intentionally, but effectively.

 

Vreemde eend/sinaasappel

Als je bij elke sinaasappel die je ziet aan dit boek wordt herinnerd dan zou je toch denken dat er van de inhoud ook wel wat was blijven hangen. Werkelijk NIETS kwam me bekend voor. Ik begon me zelfs stevig af te vragen of ik dit boek ooit wel eens eerder heb gelezen of dat ik die toch wel bijzondere titel soms ergens in mijn benevelde studentenbrein heb opgeslagen en vervolgens met een ander boek heb verward. Mijn idee om dus te analyseren of een boek beter/slechter wordt naarmate je ouder/wijzer/dommer wordt kon ik het raam uitgooien. Wat ik vervolgens deed was genieten van een best wel geweldig boek. Een coming-of-age verhaal van iemand die niet welkom is binnen én buiten haar gemeenschap, overal de vreemde eend in de bijt is en langzaam tot het besef komt dat haar opvoeding verre van normaal is geweest. Het is dan ook nog eens een beetje gek geschreven, met een leuk vleugje humor, afgewisseld met stukken uit het Heilige Graal verhaal en sprookjes. Ik mag haar wel, die Jeanette!

En we zijn nog niet klaar met Jeanette. Opeens was ze overal! Want De Wereld Draait Door zette haar Winterverhalen in de kijker. Ook schreef ze voor The Hogarth Shakespeare Project, waarmee haar boek The Gap of Time opeens mijn felbegeerste boek van het moment is geworden. Zodra ik het heb gelezen laat ik het weten! Hebben jullie er zin in?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren