Pagina's

De show van je leven

De Show van je Leven – Alan Bradley

Tot Flavia’s verrassing heeft haar vader hun landhuis verhuurd aan een beroemde regisseur en zijn filmcrew. Om de grootste filmdiva van het land met eigen ogen te zien, verzamelen de toeschouwers zich op Buckshaw. Maar de avond neemt een gruwelijke wending: er wordt een lichaam gevonden het slachtoffer is gewurgd met een stuk film. Bevindt de dader zich onder de gasten? Flavia steekt haar nieuwsgierige neus in het onderzoek en komt zo zelf in het vizier van een moordenaar die zich in het volle zicht verbergt…

 

De show van je leven

 

Na bijna een jaar Ogma is het jullie misschien wel opgevallen dat de redactie van detectives houdt en dat een vleugje historie het goed doet bij ons. Persoonlijk ben ik ook dol op super slimme, bijdehante meisjes die van wetenschap en stoere, spannende dingen houden. Daarom heb ik er zelf twee. Je hebt er soms wat werk van en uitslapen is er niet meer bij (mijn alcoholconsumptie is ook ietwat omhoog gegaan), maar verder kan ik alleen maar opscheppen over mijn bloedjes van kinderen. Ik zal nu niet over ze door blijven blaten, daar zijn de opa’s en oma’s voor, maar je snapt dat, ondanks de slechte titel, ik de tekst op de achterkant van ‘De Show van je Leven’ niet kon weerstaan: “Flavia de Luce: elf jaar, hoogbegaafd en stiknieuwsgierig. Amateurscheikundige met een voorliefde voor gif.”

Flavia de Luce woont samen met haar vader, twee oudere zussen en klusjesman Dogger op het landgoed Buckshaw. Haar moeder is overleden toen ze nog maar klein was en ze heeft geen herinneringen aan haar. De fijnste plek op het landgoed is het laboratorium van een overleden oud oom dat Flavia voor zichzelf heeft ingepikt. Het is bijna kerst en ze is druk bezig om van hulsttakken speciale lijm te maken zodat ze de kerstman op het dak vast kan plakken. Ze wil nu wel eens weten of de beste man echt bestaat. De rust in huis wordt opgeschrikt door de komst van een filmcrew met een aantal grote filmsterren. Pa de Luce heeft wegens geldgebrek zijn landgoed verhuurt aan de regisseur om er de opnames voor zijn nieuwste meesterwerk te houden. Ondertussen giert er een heftige sneeuwstorm in de omgeving. Flavia helpt de plaatselijke dominee meteen aan een knaller van een fundraiser voor het lekke dak van zijn kerk door Phyllis Wyvern, de filmdiva, te strikken voor een kleine opvoering van de balkonscène uit Romeo & Julia. Het hele dorp komt naar Buckshaw om het optreden bij te wonen en sneeuwt vervolgens genadeloos in. Uiteindelijk moeten ze met zijn allen in de grote zaal blijven slapen. En die nacht gebeurt het; Flavia vindt het levenloze lichaam van Phyllis Wyvern, gewurgd met een strook film. En dit nieuwsgierige meisje wil niks liever dan de moordenaar vinden!

De koude wind blies een vlaag ijzige sneeuwvlokken in mijn gezicht toen ik de zware voordeur opendeed. Rillend sloeg ik mijn armen om mezelf heen en door mijn wimpers tuurde ik naar de winterse wereld. In het eerste grijze daglicht was het landschap een zwart-witfoto; de uitgestrektheid van het besneeuwde gazon werd slechts doorbroken door het inktzwarte silhouet van de kale kastanjebomen die de oprijlaan omzoomden. Op de gazons bogen hier en daar met een witte deken bedekte struiken door naar de aarde, zuchtend onder hun zware last. Vanwege de stuifsneeuw was het onmogelijk om de Mulford Gates te zien, maar er bewoog daar wel iets. 

 

Lekker irritant

Ik was ‘s werelds meest irritante echtgenoot tijdens het lezen van dit boek. Als je zelf een goed boek hebt is er namelijk niks zo vervelend als een stuiterende vrouw die hysterisch stukjes uit háár boek aan je voor gaat zitten lezen en af en toe opeens keihard roept dat ze het “helemaal fucking briljant” vindt. Bij deze bied ik manlief dan ook mijn welgemeende excuses aan en wil ik hem bedanken dat hij me niet met ‘De Show van je Leven’ om mijn oren heeft gemept. Dan zijn jullie nu aan de beurt voor een goed geformuleerde en intelligente recensie: FLAVIA DE LUCE IS FABULOUS!!! Duidelijk toch? Ik denk dat Alan Bradley de reïncarnatie van Agatha Christie is. Ik weet niet of dat met overlijdens- en geboortedata overeen komt, maar het kan niet anders. De sfeervolle beschrijvingen van het landgoed  en de filmcrew in de jaren 50, de karakters en de uitwerking daarvan en natuurlijk de scherpe geest van Flavia. Toch blijft ze wel elf jaar, want hier en daar is ze ook heerlijk naïef en lekker met zichzelf bezig. Het gedrag van volwassenen is voor haar soms moeilijk te doorgronden, wat zowel komisch als aandoenlijk is. Zowel voor volwassen lezers en Young Adult is dit boek gewoon een dikke, vette aanrader! Vooral op tweede kerstdag 😉

 

Maar nog even over die reïncarnatie dus…

Geboren in 1938 (oké niet gereïncarneerd, wellicht een onwettig kind?) is Alan Bradley een nieuwkomer op het gebied van romans. Eerder schreef hij wat non fictie en screenplays, maar pas in 2006 begon hij aan zijn eerste fictieve werk. Flavia de Luce was maar een bijfiguur in één van de verhalen waar hij aan werkte, maar zijn vrouw vond het een goed idee als hij mee zou doen aan een Engelse detective wedstrijd; The Debut Dagger fiction competition, waarbij met het eerste hoofdstuk en een synopsis in diende te sturen. Hij won. In juli 2007 ging de 69 jarige Canadees zijn award ophalen in Londen, nam vervolgens een paar weken vrij om het hoofdstuk om te toveren in een volledig boek en in 2009 verscheen ‘The Sweetness at the Bottom of the Pie’. Het eerste uit een serie detectives over Flavia de Luce. Ik ga ze zeker allemaal lezen. Jullie ook hoop ik!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren