Pagina’s

Boekenmarkt Roden

Boekenmarkt in Roden: een Drents boekenvalhalla

Sinds ik een paar jaar in het noorddrentse dorp Roden woonde, ontstond er in mijn gezin een nieuwe traditie. Elk jaar wordt er namelijk tussen kerst en oud en nieuw (op 28 en 29 december om precies te zijn) een grote boekenmarkt georganiseerd. In een voormalige school worden verschillende lokalen opnieuw ingericht met tig tafels met bananendozen vol boeken.

Alle boeken zijn, zoals dat hoort, gesorteerd in 8 afdelingen, en binnen die afdelingen op categorie. En binnen die categorie staat alles ook nog eens lekker op alfabetische volgorde. Oh, wat wordt mijn boekenhartje daar toch blij van (en mijn lichte OCD neigingen ook.) In totaal is het aantal boeken dat wordt aangeboden niet misselijk: zo’n 40.000 tot 50.000 boeken worden er ieder jaar verzameld en op de markt aangeboden. Veertig!dui!zend! Of zelf nog meer! Het is dan ook de grootste boekenmarkt van het noorden die voor een goed doel wordt georganiseerd.

 

Hoge amusementswaarde

Dat daar ieder jaar behoorlijk wat bij zit voor deze boekenfreak dat lijkt mij na bijna een jaar Ogma wel duidelijk. Elk jaar vertrek ik naar de Roder boekenmarkt met een waslijst van boeken die nog ontbreken in mijn verzameling. Elk jaar kom ik thuis met een of twee boodschappentassen vol boeken, waarvan er geen een op mijn lijst stond (zul je altijd zien) maar die meestal een onverwachte aanwinst in mijn boekenkast blijken te zijn. Onverwachte pareltjes, dat is wat je daar kunt vinden. En dat bepaalde categorieën niet altijd geheel juist gespeld worden op de markt zelf (zo konden we bij afdeling 5 (wetenschap) vorig jaar de categorie parapsygologie vinden, en bij afdeling 7 (spanning, een van mijn favorieten) de categorie sciens fiction, ach, dat draagt eigenlijk alleen maar bij aan de amusementswaarde.

 

Boekenvalhalla

Vorig jaar hoorde ik tijdens mijn bezoek mensen praten in het Nederlands, Gronings, Drents, Fries, Duits, Engels en rekende een meneer een bananendoos vol literatuur af, terwijl hij met Vlaamse tongval vol genoegen de prettige prijsjes voorlas. De mensen die deze markt weten te vinden komen dus zeker niet alleen uit het dorp zelf. En de bekendheid is mijns inziens volkomen terecht. Met de markt, die volledig draait op vrijwilligers, wordt geld ingezameld voor projecten in Ghana en Tsjernobyl (in 2014 kon 28.000 euro worden uitgedeeld! Bovendien kreeg de lokale voedselbank van de opbrengst een nieuwe diepvries) maar het is veel meer dan een goededoeleninzameling alleen. Een Drents boekenvalhalla, dat is het!

 

Boekenmarkt Roden

Rijen en rijen vol van dit soort dozen. Wat zoekt dat fijn!

 

Boekenmarkt Roden

Nog meer moois…

 

Boekenmarkt Roden

Ondertussen op de kinderboekenafdeling…

 

Boekenmarkt Roden

Wie zegt dat je peuters niet mee kunt nemen? Je geeft ze een paar boekjes en je hebt er geen kind meer aan!

 

Boekenmarkt Roden

Een deel van mijn oogst van vorig jaar. Wat een heerlijkheid! Wie wil nou niet met zo’n oorlogsbuit het nieuwe jaar instappen?! Enkele vondsten komen jullie wellicht bekend voor?

 

Boekenmarkt Roden

Na het nemen van voorgaande foto bleek dat ik nog wat boeken vergeten was, dus hier de stapel met alle boeken.

 

Veel Engels, veel Victoriaans, een paar historische detectives die ik langs de Cadfaellat kon leggen afgelopen jaar, echte Japanse manga’s, gloedjenieuw a 1 euro per stuk (die flink de blits maakten als verjaardagscadeau voor een mangaminnende neef) en ga zo maar door. Er zitten twee boeken bij van 3 euro per stuk, eentje van 2 en de rest was allemaal 1,50 of minder. Historische detectives voor 80 of 70 cent. Hartstikke leuke pockets voor 50 cent en als goedkoopste cadeautje een boekje over de gravures van een bekende Victoriaanse illustrator (die onder andere Dickens’ ‘A Christmas Carol’ illustreerde) voor het verbijsterende bedrag van 30 cent! Deze grote stapels boeken kostten mij vorig jaar 26 euro. 26! Een behoorlijke meevaller in dure tijden!

De Boekenmarkt Roden wordt in 2016 gehouden op 28 en 29 december, beide dagen van 9 tot 17 uur, in het voormalige Magista gebouw, Oosteinde 6, 9301 LJ in Roden (zo’n 20 autominuten van de stad Groningen.) De entree is 1,50 per persoon, kinderen mogen gratis naar binnen. Meer informatie kun je hier vinden.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren