Pagina’s

decemberverwendoosje

Boeken en bakken: Decemberverwendoosje

Het mag bekend zijn na bijna een jaar Ogma, dat ik niet alleen houd van lezen en schrijven maar ook van eten. Lekker eten. Ik hou daarnaast ook van zelf cadeautjes maken. Zeker rond kerst vind ik het erg leuk om iets lekkers te maken om cadeau te geven, zal aan het feest liggen (kerst equals eten. En vrede op aarde natuurlijk, maar voor mij vooral ook gezellig samen eten). Nu heb ik redelijk wat mensen in mijn omgeving die dat soort cadeaus wel kunnen waarderen, dus ben ik in de weken voor kerst vaak lekker bezig. Veel van wat ik maak vries ik in (idem dito met het kerstdiner zelf) zodat ik, als het echt kerst is, alleen wat hoef te ontdooien of op te warmen. Dat betekent dat ik mijn kerstboomtrui aan kan doen en de hele dag weinig anders hoef te doen dan relaxen, een kerstfilmpje kijken met mijn gezin en natuurlijk… lezen!

Voor Ogma’s Tineke maakte ik op deze manier een decemberverwendoosje. In het topsegment classy Engelse tijdschrift waardoor ik op het idee kwam zag het doosje er nog net wat verzorgder en gelikter uit, maar als je die gestylede foto’s nou niet hebt gezien dan lijkt dit cadeau ook al heel wat. Ook maken? Doe dan als volgt: zoek de weken voorafgaand aan kerst bij kringloopwinkels naar kerstballenverpakkingen, liefst met venster, zodat je kan zien wat er in zit. De kerstballen hang je in de boom, geef je weg, of gebruik je als extra versiering op de kerstcadeaus, wat je gebruikt is het doosje. Het handige van zulke doosjes is namelijk dat ze allemaal vakjes hebben. In plaats van ballen passen hier perfect kleine hapjes in. Ideaal.

 

CIMG9545

 

Ik vulde de doos met:

– abrikozen met geitenkaas en walnoot (neem abrikozen die niet te erg gedroogd zijn, of wel ze even. Vullen met zachte geitenkaas zoals Bettine Blanc, of die je in schijfjes kunt krijgen. Er bovenop een walnoot. Het gevulde abrikoosje doe je in een bonbonpapiertje of zo’n wit ding voor cupcakes. Een mooi gekleurd vloeipapiertje kan ook.)

– salami met geitenkaas (zelfs de zaanse grootgrutter heeft tegenwoordig een uitgebreid assortiment biologische vleeswaren, kost niet veel extra moeite om even een pakje biologische salami mee te nemen. Je vult een plakje met dezelfde zachte geitenkaas, dichtrollen en doormidden snijden et voila: twee kleine lekkere hapjes. Ook weer even in een bonbon- of vloeipapiertje.)

– Belgisch worstje en Blue stilton (gewoon kant en klaar lekker worstje en kaas, snijden in een formaat die in een kerstbalvakje past en op een papiertje)

– amandelmeelcrackers met olijven en zongedroogde tomaten  (een van mijn favorieten, want echt makkelijk om te maken. Ik gebruik iets minder zongedroogde tomaten en voeg in dunne schijfjes gesneden olijven toe. Heel dun maken is het lekkerst. Je kunt ze als cracker eten, dus met een kaasje, worstje of salade erop, maar gewoon zo, zonder iets is ook erg aan te bevelen.)

zelfgemaakte caramel-chocoladekoekjes

– zelfgemaakte sinaasappel-chocolade truffels. (een absolute klassieker hier in huis. Geen kerst zonder sinaasappel-chocolade truffels. Men neme: een gram of 75 (ik maak dit al jaren en puur op gevoel, alle hoeveelheden zijn dus pure guesstimations; ofwel een enigszins gefundeerde gok. Ik zou vooral zelf wat uitproberen) roomboter of kokosolie, deze op een extreem laag vuurtje ( of au bain Marie als je daar het geduld voor hebt) smelten. Hierbij een gram of 50 kokosroom of slagroom, een flinke scheut ahorn- of agavesiroop, een reep sinaasappelchocolade (kan een puur met sinaasappel zijn van de supermarkt, of een Conscious reep essential orange. Deze is wel zachter dan gewone chocola, dus dan is 40 gram room genoeg.) Hierbij sinaasappelrasp, zo’n 40 gram cacao en het geheel goed mixen. Voel je je avontuurlijk dan kun je er nog een scheut Grand Marnier bij doen ook. Storten in een bakje dat tegen hitte kan en laten opstijven in de koelkast. Vervolgens pak je het mengsel en maak je balletjes. Deze enigszins kleffe balletjes rol je door de cacaopoeder en in een schoon bakje weer in de koelkast. Als ze voldoende hard zijn geworden dan kun je ze ook in een bonbon- of cupcake papiertje doen en in het doosje leggen.)

Je moet ze in de koelkast bewaren, omdat de truffels vrij snel zacht worden. Het hele decemberverwendoosje dus in de koelkast laten en pas op het laatste moment eruit halen om cadeau te geven.

Wat ik dan lees tijdens zo’n met lekkere hapjes gevulde kerst? Lekker ouderwetse, traditionele kost, iets uit de Ogma Kerst Top 12, of zoiets bijvoorbeeld:

 

decemberverwendoosje

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren