Pagina's

  • Home
  • Leesverhalen
  • Spending the holidays with People I want to punch in the throat
People I want to punch in the throat

Spending the holidays with People I want to punch in the throat

In this hilarious irreverent collection of essays, Jen Mann, nationally bestselling author of ‘People I Want to Punch in the Throat’, turns her mordant wit on the holidays. On Mann’s naughty list: mothers who go way overboard with their Elf on the Shelf, overzealous carolers who can’t take a hint, and people who write their Christmas cards in the third person ( “Joyce is enjoying Bunko. Yeah Joyce, we know you wrote this letter.”). And on her nice list…well, she’s working on that one. Here, no celebration is off limits. From hosting an ill-fated Chinese New Year party, to receiving horrible gifts from her husband on Mother’s Day, to reluctantly telling her son the truth about the Easter Bunny, Mann Knows the challenge of navigating the holidays while keeping her sanity intact.

 

People I want to punch in the throat

 

My best friend went to Black Friday in New York and all I got was this lousy book! Daar meen ik dus geen woord van want ik pieste bijna in mijn broek van het lachen toen ik de titel, subtitel en de blurb las. Sarcasme, vriendinlief en ik zijn er gek op, het is de driving force in onze vriendschap kan ik wel zeggen. Een paar jaar geleden zijn we samen naar een reünie van onze middelbare school geweest, het bleek dat we zelfs als het sarcastische setje worden herinnerd. Kortom, die Jen, die mogen wij wel.

Jen Mann is een Amerikaanse blogster van wie ik nog nooit had gehoord totdat ik dit boek in handen kreeg. Nadat ik tranen met tuiten heb gelachen om dit boek, heb ik haar blog opgezocht en ja hoor, nog meer tranen. Jen is getrouwd met Hubs en samen hebben ze twee kinderen. Als Jen Nederlands was geweest dan hadden we haar een ploetermoeder genoemd en de situaties waarin zij vaak terecht komt zijn hier en daar bijzonder herkenbaar, de Amerikaanse Wine-Up zeg maar. Misschien dat ik daarom schaterlachend van de bank viel als ik niet hinnikend hele passages aan mijn eigen Hubs aan het voorlezen was. De rest van haar familie is ook verre van normaal, daar gaat dit boek dan ook over. Over hoe feestdagen mensen in complete maniakken veranderd.

What is the deal with Christmas caroling? Who are these people who enjoy this sort of behavior? I thought Christmas caroling went out of fashion when Dickens died, but I’ve been told that I’m wrong. For some reason my house doesn’t attract too many Christmas carolers. I’m thinking it has something to do with our less-than-festive light display. Or it could just be the Hubs. Hard to say. It was about eight-thirty on a cold December night when our doorbell rang. “What the…?” the Hubs grumbled, hitting pause on the DVR. “Are you expecting anyone?” “No of course not,” I said, motioning to my fleece muumuu, which by the way is the best Christmas present I’ve ever received. “I would have at least put on yoga pants if I knew someone was coming over.” “Hmm. Let’s just ignore it and see if they go away,” the Hubs said. We started up the DVR again, and about a minute later the bell sounded for a second time. (…………) I strained my ears and then I heared it: the low hum of a group of people whispering on my porch. “Go check it out,” I whispered. We crept to the front door so we could peek through the window. Is this a home invasion? I worried. (………) “Here, let me look,” I said. “Maybe we could pretend we’re not home.” We traded places, and when I looked through the window, I accidentally made eye contact with a woman I recognized from church. She waved vigorously and pointed me out to her fellow singers. “Damn it, she saw me!” “Who did?” “What’s-her-face from church. The greeter who always says hi to us and asks us if we’re new, even though we’ve beeen going there for five years. She saw me. Now she knows we’re home.” “What now? I guess we should open the door?” “Not yet. I don’t even have a bra on,” I said.

 

Shotguns en carolers

Het eindigt met Jen, die eindeloos lang in de vrieskou naar de carolers staat te luisteren, ze subtiel probeert te vertellen dat ze er wel genoeg van heeft, maar dat ze de hint pas snappen als Hubs begint te dreigen met ‘private property’, iets wat in de VS blijkbaar gelijk staat aan “Oprotten of ik pak mijn shotgun!” Nu heb ik nog nooit carolers aan de deur gehad, (gelukkig, ik vind Sint Maarten al ongemakkelijk en dan zijn het maar kinderen) maar de paniek als ‘s avonds de bel gaat snap ik wel. Ik heb geen muumuu, maar charmant is anders hè:

 

muumuu

 

WTF is een elf op een plank?

Verder viel ik van de ene verbazing in de andere. Elf on the Shelf? Cookie exchanges? Vijf kerstbomen? In één huis?!?!?!?!? Hoeveel geld geven die mensen wel niet uit aan dat hele circus! Uiteindelijk staat de Amerikaanse manier van feestdagen vieren wel erg ver van hoe wij dat doen (één kerstboom, geen cadeaus, de paashaas komt er hier ook niet in en als ik mazzel heb dan mag ik op Moederdag uitslapen, maar ik reken al nergens meer op). Sterker nog, als ik daar zou wonen zou ik de hysterie ontvluchten. Me terugtrekken in een blokhut in de bergen en illegale drank stoken. Je gaat toch niet 6 uur in de rij staan om je kind met Santa op de foto te laten zetten?

Hoe is het dan herkenbaar? Nou, de manier waarop Jen er elke keer weer een potje van maakt en dit met de nodige zelfspot en bijtende humor beschrijft. Ter illustratie nog wat hoofdstuk titels: ‘How shoppping with me at Christmas is the best birth control there is’ of ‘You can keep your cookies, I’m just here for the booze’ en ‘Nice Halloween costume, was skank sold out?’. Voor de sarcasme connaisseur die echt geen zin heeft in Kerst, of juist iets te veel. Korrel zout en zakdoeken bij de hand houden.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren