Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • De Kerstboeken Top 12, als je daar de feestdagen niet mee doorkomt…..
kerstboeken top 13

De Kerstboeken Top 12, als je daar de feestdagen niet mee doorkomt…..

Tis the season to be jolly! En jolly betekent in ons geval vooral veel getut in huis. Met een boom, foute truien, gezelligheid maar met niet te veel verplichtingen. Zodat we ook nog lekker veel in pyjama en met kerstkransjes en/of andere lekkernijen op de bank (of in bed) kunnen omhangen met een mooi boek. Ogma style glamorous, vet hip dit jaar! En wat lezen we dan? Zie hier de favorieten van een aantal Ogma leden. Tineke trapt af:

 

kerst top 13

 

The Secret Garden van Frances Hodgson Burnett

Dé tearjerker van het seizoen en geschikt voor het hele gezin. Ook als verfilming. Ik kan me nog een kerstmiddag herinneren waarbij de hele familie in tranen uitbarstte nadat mijn 7 jarige zelf uitriep dat ze het niet meer uit kon houden; Blééééér. Weeskind Mary Lennox komt bij haar oom wonen in een afgelegen huis in Yorkshire. Mary is niet een erg aangenaam kind, maar haar oom ziet ze nooit en ze hoort enge geluiden in de nacht en dat maakt haar toch weer een beetje zielig. Maar dan vindt ze een prachtige tuin waar ze in het geheim op onderzoek uit kan gaan.

 

The Crimson Petal and the White van Michel Faber

Ik was vanaf de eerste zin verliefd op de schrijfstijl van Michel Faber én op dit verhaal over een Victoriaans hoertje genaamd Sugar, dat zich vanuit de sloppen van Londen opwerkt tot de goed onderhouden en goedbetaalde minnares van een rijke zakenman. Tegenslag, rampspoed en nare mannen, Sugar weet zich staande te houden. En hoe! Misschien is het de associatie met het Victoriaanse ‘A Christman Carol’, maar dit boek voelt gewoon als een warm bad op een koude dag. Na een fijne wandeling door de kerstsneeuw gewikkeld in een warme deken bij de kachel, rood wijntje erbij, dat is gewoon perfectie.

 

Frost at Christmas van R.D. Wingfield

Want er is maar één ding leuker dan goede Engelse detectives kijken op tv. Ze lezen. En voor Frost heb ik altijd een zwak gehad, bovendien past zijn naam ook prima bij het seizoen. Zal ik eens wat opbiechten? Ik heb dit boek nog niet gelezen. Nee, het ligt klaar bij de boom, om straks mee op de bank te kruipen. Ik kan niet wachten!

 

The Twelve Clues of Christmas van Rhys Bowen

Omdat we maar liefst twee kerstdagen hebben, moest ik natuurlijk ook twee boeken hebben, minstens! Herlezen is leuk en fijn en heerlijk, maar ik wilde ook iets nieuws hebben voor bij de boom. En dit boek klonk gewoon gezellig: “On the first day of Christmas, my true love gave to me—well, actually, my true love, Darcy O’Mara, is spending a feliz navidad tramping around South America. Meanwhile Mummy is holed up in a tiny village called Tiddleton-under-Lovey with that droll Noel Coward! And I’m snowed in at Castle Rannoch with my bumbling brother, Binky, and sourpuss sister-in-law, Fig. So it’s a miracle when I contrive to land a position as hostess to a posh holiday party in Tiddleton. The village is like something out of A Christmas Carol! But no sooner have I arrived than a neighborhood nuisance, a fellow named Freddie, falls out of a tree dead. On my second day, another so-called accident results in a death – and there’s yet another on my third. Perhaps a recent prison break could have something to do with it…that, or a long-standing witch’s curse. But after Darcy shows up beneath the mistletoe, anything could be possible in this wicked wonderland.” 

 

Op naar de favorieten van Jolanda:

kerstboeken top

 

The adventure of the Christmas pudding van Agatha Christie

Er gaat hier letterlijk geen kerstvakantie voorbij zonder dat ik dit verhaal (samen met Hercule Poirot’s Christmas, maar ik moest een keuze maken) lees of beluister (ik heb ook alles van Agatha Christie als BBC hoorspel of als luisterboek. Je bent een fan of niet). Engeland, een mysterie, spanning, kneuterigheid en een echt Engels toetje. Alles wat kerst voor mij kerst maakt.

 

Willekeurig welke uit de Cadfaelreeks van Ellis Peters

Beetje voor de hand liggend wellicht van uw Dekselse Detective Dinsdag expert,maar het is bij mij traditie om in de kerstvakantie een Cadfael te herlezen. Dan kies ik er wel een die zich in de winter afspeelt (ongeveer de helft van de 20), zodat ik me bij de extra kou lekker aan de kachel kan warmen, maar het gaat eigenlijk om het idee. Kerst is het moment voor tradities, terugkijken, gezelligheid. Vul voor dit boek dus gerust jouw eigen gezellige klassieker in, en herlees deze. Sommige boeken zijn het waard.

 

A Christmas Carol van Charles Dickens

Zoals het voor mij niet echt Pasen is als ik niet op Goede vrijdag met een schaal vol paaseitjes Jesus Christ Superstar heb gekeken, is het niet echt Kerstmis zonder A Christmas Carol. Dat kan per film, maar het beste is deze. Van mijn vader gekregen, het boek was eigenlijk van hem en ook een van zijn favorieten maar toen duidelijk werd hoe erg anglofiel ik ben, vond hij dat het boek in mijn boekenkast thuis hoort. Ik ben er erg blij mee. Zeker met deze versie: wat een prachtige illustraties!

 

En wat heeft Mirjam deze kerst op haar leesstapel liggen?

 

kerst

 

Ik heb helemaal niets met Kerst. Ja, die twee dagen vrij vind ik heerlijk. Het liefste zou ik de hele dag in m’n pyjama rondlopen en gewoon een makkelijke prak eten. Boerenkool ofzo. Versieren doen we hier ook niet aan, al die kitsch moet je na twee weken toch weer naar de zolder flikkeren. Bomen zie ik in het bos wel. Een keer een frisse neus met Miss Anne halen en daarna weer op de bank. Vrede op aarde is natuurlijk ook heel belangrijk, maar dat mag op de andere dagen van het jaar ook best. Dikke boeken zijn dus mijn devies voor de Kerst. Bigger is better.

 

De trilogie der trilogieën: de Ring van Tolkien

Alles zit erin, het gevecht tussen goed en kwaad, een beetje romantiek (had wat meer gemogen, Mr. Tolkien!), een sympathieke hoofdpersoon. En genoeg pagina’s om de donkere dagen door te komen. Trouwens, het zijn natuurlijk vier delen met De Hobbit erbij.

 

Verborgen feiten – Anne Holt

Van een beetje moordpartij ben ik met de Kerst ook niet vies. Dit boek vond ik vorig jaar in de Little Free Library, net voor de Kerstdagen. En laat het zich nou ook nog met de Kerst afspelen? Helemaal geweldig. Het leest ook nog als een trein, zelfs Sissi moest hiervoor wijken. Ik bedoel maar.

 

Jezus en de schurk Christus van Philip Pullman

Tja, Sissi dus… Dat is toch wel een echte Kersttraditie. Geweldig, die gigantische jurken, dat zoete Duitse gebabbel en de romantiek. Maar aangezien dit een boekenblog is, vrees ik dat ik Sissi er niet doorheen gefietst krijg. Jammer. Daarom een ander boek, uit net een iets ander genre: De goede man Jezus en de schurk Christus van Philip Pullman. Kan het toepasselijker? Dat dacht ik.

 

Stripexpert Jan-Rutger heeft ook een paar tips!

 

Kerst

 

Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin

Uit bed rollen, koffie zetten en met mijn hele collectie Robbedoes en Kwabbernoot op de bank ploffen. Er pas afkomen als ik ze allemaal minstens twee keer heb gelezen. Als dat geen kerstgevoel opwekt dan weet ik het ook niet meer. Ongezellig? Kom op, vrouw en kinderen zitten zelf ook het liefst met hun neus in de boeken.

 

De Zwelbast van Marten Toonder

Zowel het verhaal als de later gemaakte film ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met kerst. Olivier B. Bommel, de heer van stand die na een sneeuwstorm een bijzonder ei vindt op het landgoed van Slot Bommelstein. Het ei komt uit en och wat is het groene wezentje, een zwelbast, schattig. Totdat Zwelgje kwaad wordt en het slot en Rommeldam bijna in puin legt. Heer Bommel en Tom Poes wacht een wild spannend avontuur om Zwelgje en hun eigen hachje te redden.

 

Met welke boeken vieren jullie kerst?

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren