Pagina's

Doorgang David Mitchell

Doorgang van David Mitchell: spoken en toch lekker slapen

Eens in de negen jaar geeft een metalen poortje in een steeg toegang tot een magische tuin. Tussen de bloemen en bomen staat een grootste villa. Elke negen jaar wordt iemand verleid de tuin binnen te gaan, waarna diens stoutste dromen uitkomen. Zo lijkt het. Maar niemand keert ooit terug en bij nader onderzoek is het poortje verdwenen.

 

Doorgang David Mitchell

 

Een goed spookverhaal, ik ben er dol op! Jullie hebben al wat enge dingen voorbij zien komen op Ogma de laatste maanden en hoewel we natuurlijk een “vintage” blog zijn, schuw ik de nieuwste boeken heus niet. Vooral niet als het om horror gaat en ik overal zulke goede recensies lees. Gek genoeg had ik dus nog nooit van David Mitchell gehoord en de beste man heeft toch aardig wat bestsellers op zijn naam staan. Twee van zijn zeven boeken waren genomineerd voor een Booker prijs en één daarvan, Cloud Atlas, werd in 2012  verfilmd. Mitchell heeft wel wat met Nederland. Hij heeft namelijk ook twee opera’s op zijn naam staan, waarvan ‘Wake’ is gebaseerd op de vuurwerk ramp in Enschede en werd vertolkt door Het Nederlandse Nationale Reisopera en ‘Sunken Garden’ schreef hij samen met de Nederlandse componist Michel van der Aa. ‘De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoete’ gaat over een Nederlander die carrière maakt in de enige vrijhaven in Japan in de 18e eeuw.

 

You know nothing…

Uhm, oeps, moet ik me een beetje schamen nu? Ja weet je, ik ben ook pas recensies gaan lezen toen ik mij bedacht dat ik het wel geinig vond om een boekenblog te beginnen. Pas toen ontdekte ik hoeveel boekensites er wel niet zijn; blogs, communities, Hebban, Goodreads, krantenbijlages en magazines. En ondanks dat er duizenden mensen zijn die het vast beter doen dan ik, besloot ik toch maar door te gaan en lekker over mijn eigen boekbelevenissen te schrijven. Toch fluister ik mezelf soms een beetje verward toe: “You know nothing…”

 

Doorgang David Mitchell

 

Maar over die Doorgang dus. Elke negen jaar is Slade House met zijn prachtige tuin, toegankelijk via een klein poortje in een klein steegje. Maar wie naar binnen gaat komt er nooit meer uit. Het verhaal begint in 1979, als Nathan en zijn moeder worden uitgenodigd door Lady Grayer om een muzikaal soirée bij te wonen. De ingang in de steeg blijkt moeilijk te vinden, maar als ze het eenmaal hebben gevonden wacht ze een warm onthaal in de tuin door Lady Grayer en haar zoon. Nathan, die moeilijk aansluiting vindt bij zijn leeftijdsgenoten kan het goed vinden met Jonah en ze gaan op avontuur uit in de tuin terwijl de dames naar binnen gaan om vast kennis te maken met één van de andere gasten, een muzikant waar Nathan’s moeder grote bewondering voor heeft. Hoewel Nathan het eerst wel verrassend leuk vindt om met Jonah door de tuin te zwerven, beginnen hem opeens gekke dingen op te vallen. Er klopt iets niet en langzaam maar zeker verandert de fijne dag in een nachtmerrie. Negen jaar later in 1988, zoekt een rechercheur Slade Alley, na een tip over de verdwijning van Nathan en Rita Bishop. In de steeg ziet hij een grappig poortje en achter het poortje de vrouw van zijn dromen, denkt hij……

Dit is nou echt zo’n heerlijk boekje om in een avond uit te lezen, en hoewel het als een horror verhaal leest, blijkt de ontknoping meer mystiek dan spookachtig te zijn. Net als je begint te denken dat elk hoofdstuk eigenlijk hetzelfde stramien volgt en je bang wordt dat dit de voorspelbaarheid van het boek niet ten goede gaat komen (oftewel: “Elk hoofdstuk in herhaling vallen? Ja, zo kan ik ook een boek schrijven…..”), gooit Mitchell er wat variatie in. ‘Doorgang’ valt in de categorie “klein maar fijn” en kan ondanks de enge factor gewoon ‘s avonds in bed worden gelezen zonder dat je de rest van de nacht rechtop, met alle lichten aan, ligt te bibberen van angst met 112 klaar onder de knop van je telefoon. Iets zegt me dat het oeuvre van meneer Mitchell binnenkort geen onbekend terrein meer voor mij is!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren