Pagina's

Jutta Ihlenfeld

Kringloop Curiosa: Wereldveroveraars door Jutta Ihlenfeld

Jutta Ihlenfeld

 

Wereldveroveraars van Jutta Ihlenfeld komt eens een keertje niet uit de kringloopwinkel waar ik veel te veel tijd doorbreng. Nou ja, het goede doel moet ook gesteund worden natuurlijk. Nee, dit boek lag bij mijn ouders op zolder en is van mijn overgrootvader geweest die er niet alleen zijn naam in heeft gezet, maar ook een mooi stempeltje in heeft gezet met de naam en plaats van zijn bedrijf. Een smederij en rijwielhandel in Hommerts (Friesland). Het is een uitgave van J.N. Voorhoeve Den Haag en natuurlijk hebben ze er geen datum van uitgave in gezet, maar ik weet wel dat mijn oerpake en oerbeppe (da’s Fries voor overgrootvader en overgrootmoeder, wat leren jullie veel hè, op dit blog ) vlak na de tweede wereldoorlog de zaak hebben weggedaan en naar een ander dorp zijn verhuisd. De smederij is door het werk van pake in het verzet verwaarloosd en blijkbaar wilden ze een nieuwe start maken. Ze zullen niet de enigen zijn geweest in die tijd. Dankzij het stempeltje kon ik er al wel meteen van uit gaan dat het hier letterlijk om een vooroorlogs boek gaat.

 

Jutta Ihlenfeld

 

Heb ik eindelijk eens wat meer aanknopingspunten voor het jaartal, zit ik weer met de schrijfster. Ik kan namelijk best goed Googlen, maar mijn Duits is belabberd. Toch kwam ik er nog wel achter dat zij een lerares was, geboren in 1866 en overleden in 1935. Op een webshop kwam ik een andere titel van haar tegen die is uitgegeven in 1924. Mijn pake is geboren in 1906 en heeft als jongeman waarschijnlijk Wereldveroveraars ergens gekocht, gelezen en goed bewaard. Het verhaal opent in een Romeins circus, waar de Romeinse nobelen zich vermaken met kampspelen en waar Germaanse strijders bruut, maar moedig aan hun einde komen in de strijdring. Eigenlijk ook best lekker geschreven, ouderwetsch, maar wel boeiend. Het verhaal gaat verder met de christelijke slaven die herinneringen ophalen aan hun leven voordat ze gevangen werden genomen. Dit alles rijkelijk versierd met mooie illustraties.

 

Jutta Ihlenfeld

 

Inmiddels valt het boek van ellende bijna uit elkaar en het is mij veel te christelijk van aard om van voor naar achteren te lezen. Maar wegdoen doe ik het niet, ben je gek. We gaan eens kijken hoe we het een beetje kunnen repareren zodat het nog een paar generaties mee kan, daar kunnen we toch een belangrijk stukje familiegeschiedenis levend mee houden.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren