Pagina's

Just Kids Patti Smith

Boeken in Muziek: Just Kids van rock legende Patti Smith

Just Kids begins as a love story and ends as an elegy. Beautifully written, this is a profound portrait of two young artists, often hungry, sated only by art and experience. And an unforgettable portrait of New York, her rich and poor, hustlers and hellions, those who made it and those whose memory lingers near.

 

Just Kids Patti Smith

 

Patti Smith en ik, we go way back. Alhoewel, niet zover terug als Patti zelf, want ik ben van bouwjaar 1981 en Patti’s eerste album Horses kwam uit in 1974. Je weet wel, met die iconische foto van Patti in een wit overhemd en bretels, zwart jasje over een schouder geslagen. Ergens in de jaren 90 ontdekte ik haar muziek en al snel sprokkelde ik op platenbeurzen en rommelmarkten al haar elpees bij elkaar. Elpees met nog meer mooie foto’s op de hoezen. In 2007 zag ik Patti in het echt, tijdens een concert in Paradiso en ik was diep onder de indruk. Dat was het mooiste concert dat ik ooit heb gezien. Een oud dametje in versleten kleren die, wellicht een tikkeltje stoned, haar rock ‘n roll poëzie stond te verkondigen. Niet meer zo energiek als toen, maar wel fantastisch genoeg om mij in een permanente staat van kippenvel te houden. Ik kwam er te laat achter dat zij haar laatste boek ging signeren in Amsterdam, ik heb gehuild. Ik boekte een vakantie en vlak daarna werd bekend dat Patti precies in dat weekje weer in Nederland op ging treden. Nog een paar traantjes. De kans dat ik haar nog eens live ga zien wordt wel steeds kleiner hè…. Gelukkig heb ik dan nu haar boeken ontdekt. En weer kreeg ik kippenvel.

 

Jeugdliefde en poëzie

Just Kids zijn de herinneringen van Patti aan haar jeugdliefde Robert Mapplethorpe en de tijd die zij samen doorbrachten in New York als berooide kunstenaars die smachten naar erkenning en een doorbraak. Het gaat over hun liefde voor elkaar en voor kunst, poëzie en de strijd van Robert over zijn seksuele geaardheid. Als hij homoseksueel blijkt te zijn gaat hun relatie over in een diepe vriendschap. Robert vindt in fotografie zijn passie en krijgt erkenning voor zijn sterke en vaak schokkende beelden. Patti’s poëzie wordt beïnvloed door onder andere Rimbaud en gaat een steeds minder conventionele kant op, eindigend als een rock band in de bekendste underground club van New York; CBGB. En die gave coverfoto’s van haar elpees? Gemaakt door Robert natuurlijk.

It was the summer Coltrane died. The summer of “Chrystal Ship”. Flower children raised their empty arms and China exploded the H-bomb. Jimi Hendrix set his guitar in flames in Monterey. AM radio played “Ode to Billy Joe”. There were riots in Newark, Milwaukee, and Detroit. It was the summer of Elvira Madigan, the summer of love. And in this shifting, inhospitable atmospere, a chance encounter changed the course of my life. It was the summer I met Robert Mapplethorpe.

 

Shit hé, die proloog….

Een boek waarvan je na het lezen van de proloog al een brok in je keel hebt en waarvan je na het lezen van de laatste pagina’s een half uur stil voor je uit zit te kijken. Hoeveel van zulke boeken kennen jullie? Rock ‘n Roll, kunst, poëzie, maar vooral heel veel liefde, dat is ‘Just Kids’ in een notendop. Patti Smith is een poëet, een kunstenaar en dat voel je bij elke zin, bij elk woord. Dit eerbetoon aan haar beste vriend heeft inmiddels veel gemeen met het concert waar ik bij was in 2007, het is een favoriet geworden. En het deed mij weer met andere oren luisteren naar mijn mooiste elpees. Net als ik het verhaal een beetje langdradig begon te vinden kreeg het mij toch weer in zijn greep. Het boek bevat prachtig beeldmateriaal en een aantal gedichten, maar wat mij betreft lang niet genoeg. Weet je wat ik nu nodig heb? Meer foto’s, meer muziek, meer poëzie; Go Rimbaud!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren