Pagina’s

Een geheim plannetje

Hond in de Pot deel 3; Een geheim plannetje

Als je wilt kun je hier nog even teruglezen wat er vorige week gebeurde in Hond in de Pot

 

Een geheim plannetje

Kaartje van Cardcetera

 

Evert en Evelien zaten een tijdje zwijgend aan de koffietafel. Evelien had nog een kop koffie ingeschonken, Evert trok aan zijn sigaret en brak zijn stroopwafel in stukken.
‘Onze kinderen werken ook hard,’ zei Evelien uiteindelijk, ‘daar kunnen we trots op zijn.’
‘Onze Wiebe werkt ook ontzettend hard. Hij heeft dit jaar dienst met Kerst,’ zei Evelien, ‘het is weer zijn beurt dit jaar. Misschien dat Anna nog langs kwam met de kinderen, zei hij, maar die ging natuurlijk ook nog naar haar eigen ouders.’
‘Ze is welkom,’ zei Evert.
‘Wiebe is een schat hoor,’ vervolgde Evelien. ‘Hij probeerde me op te beuren, de schat, hij zei: “dan zijn jullie lekker met z’n tweeën, dan hoef je ook niet de hele dag in de keuken te staan.”’
Evert zei: ‘Jij kookt ook altijd zoveel. Genoeg voor een weeshuis.’
Evelien glimlachte en zei: ‘Dat zeiden jullie elk jaar.’
Ze hield even op met schillen en zei: ‘Ik vond het héérlijk om te doen. Ik genoot ervan als ik jullie zag smullen. En toen kwam de aanhang erbij en later de kleinkinderen, nóg gezelliger.’
‘Nu zijn we met z’n tweeën, da’s ook gezellig.’ zei Evert in een onhandige poging te voorkomen dat zijn vrouw zichzelf in de put zou praten.
‘Ach ja, ik weet het,’ zei ze, nog steeds treurig, ‘maar wij zijn al elke dag met z’n tweeën.’
‘Ja,’ zuchtte Evert en boog zich weer over de krant waarin een bericht stond over de voedselbank en hoeveel mensen daar tegenwoordig gebruik van maakten. De laatste tijd stond hun wijk elke week wel een keer in de krant en nooit positief. Eens de wijk met de meeste middenstanders, nu dreigde het de armste wijk van de stad te worden. Veel werkloze alleenstaanden met een minimum inkomen en soms nog minder. Bewoners die hun vuil op straat dumpten. Vorige week was er nog een bericht over een man die een maand dood in zijn huis had gelegen.
Een wild, bijna onmogelijk idee borrelde bij Evert op. In gedachten liet hij zijn plan de revue passeren. Het zou geweldig worden. Twee, nee drie vliegen in één klap! De arme mensen uit de buurt, zoals die mevrouw aan de Jozef Israelsstraat, zouden lekker eten krijgen, iedereen uit de buurt zou elkaar kunnen ontmoeten, Evelien zou weer kunnen koken en zij zouden niet alleen zijn met Kerst. Dat waren zelfs vier vliegen in één klap. Het kon niet beter. Evert’s rood geaderde wangen kleurden nog roder van de opwinding. Hij zei tegen Evelien: ‘Wat als we nu eens gingen koken voor de hele buurt. We nodigen iedereen uit!’
Evelien keek Evert aan, ze was stil, haar ogen schoten naarstig heen en weer, afwegend of ze zijn plan van tafel zou vegen omdat het te absurd was, of dat ze het sprongetje van haar hart moest volgen.
‘Da’s een geweldig idee,’ riep Evelien uit, ‘dan leert iedereen elkaar eens kennen!’
‘Precies!’ zei Evert en sloeg van enthousiasme zo hard op tafel dat Theo verschrikt opvloog in zijn kooi.
Evelien liet de aardappels even voor wat ze waren en dacht hardop: ‘Dan maken we ruimte in de winkel.’
‘Ik maak de oude gootsteen in de werkplaats schoon,’ zei Evert.
‘Dan maak ik stamppot.’
‘En zet er een gasfornuis bij.’
‘En erwtensoep.’
‘Ik regel wel wat vloerkleden van de vlooienmarkt.’
‘En vlees..mmm wat voor vlees. Rollade maar?’
‘Ik haal boerenkool uit onze volkstuin.’
‘En wortels,’ zei Evelien, nu tegen Evert en niet meer in zichzelf.
Ze glimlachten naar elkaar, zo waren ze op hun best. Als ze een geheim plannetje hadden. Ze waren ingenomen met hun idee, ze verheugden zich erop.

Hmmmmm, dat zal vast heerlijk smaken volgende week!

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren