Pagina's

Heksengebroed

Heksengebroed van Margaret Atwood, een storm in De Storm

In 1917 begonnen Virginia Woolf en haar man Leonard Woolf een kleine uitgeverij; The Hogarth Press. Vernoemd naar hun huis in Richmond waar zij de boeken met de hand drukten. Virginia Woolf was geen gelukkige vrouw en The Hogarth Press was voor haar een welkome afleiding als het schrijven haar zwaar viel. Van een hobby groeide de uitgeverij uit in een klein bedrijf en tegenwoordig maakt Hogarth deel uit van The Crown Publishing Group wat weer een onderdeel is van Random House.

 

Vanwaar deze uitleg?

Omdat Hogarth in oktober 2015 begon met een een prachtig project; The Hogarth Shakespeare Project. Hedendaagse schrijvers met een zeker aanzien maken een hervertelling van één van de bekende werken van William Shakespeare. Voorafgegaan door Jeanette Winterson, Howard Jacobson en Anne Tyler is het nieuwste deel in deze reeks geschreven door Margaret Atwood.

 

Heksengebroed

 

Heksengebroed, een hervertelling van De Storm. Ik keek er al weken reikhalzend naar uit. Margaret Atwood liet mij na The Handmaid’s Tale nog lang nasidderen en ik had zo’n vermoeden dat zij van Shakespeare ook iets heel bijzonders ging maken. Dus toen ik Heksengebroed in de catalogus van Van Nijgh & Ditmar zag staan ging het in mijn hoofd van mine, mine, mine!!! Vlak voor een weekend viel het boek door de brievenbus, nog voor het weekend voorbij was sloeg ik het met een diepe, tevreden zucht al weer dicht.

 

De Storm in De Storm

Felix is regisseur en creatief directeur bij een groot theatergezelschap een werkt aan zijn magnus opus; een bijzondere productie van De Storm waarin hij het verdriet van een groot persoonlijk verlies in kwijt probeert te verwerken. Hij gaat zo op in zijn werk dat hij niet in de gaten heeft dat zijn rechterhand Tony hem er uit heeft gewerkt. Zijn ontslag komt voor hem dan ook als donderslag bij heldere hemel en hij trekt zich als gevolg hiervan als kluizenaar terug met niets dan de herinnering van zijn overleden dochter als gezelschap. Tot hij na een jaar of tien een baan krijgt in een gevangenis als begeleider bij een scholingsproject voor gedetineerden. Hij gaat de stukken van Shakespeare met ze behandelen en opvoeren. En ondertussen zint hij op wraak. Want hij is niet vergeten welk onrecht hem is aangedaan. En als er iets is wat zijn leerlingen begrijpen dan is het wraak, net als alle andere bloederige scène’s die Shakespeare schreef.

 

 

Diep onder de indruk

En dan. Dan moet er een recensie geschreven worden. Maar soms is een boek zo fantastisch dat je niet eens de woorden kunt vinden om te vertellen hoe vreselijk goed je het vond. Zo’n boek moet je eerst even laten zakken, nog even laten nawerken en meenemen in je gedachten terwijl het normale leven weer verder gaat. Dus gingen Felix, Miranda en Caliban mee naar het schoolplein, de supermarkt en op de fiets. Lag ik ‘s avonds voor het slapen gaan nog een beetje te mijmeren over de manier waarop Atwood De Storm in haar eigen De Storm had verweven.

Margaret Atwood deed het dus weer, een boek schrijven dat mij nog heel lang bij zal blijven. Dat ik waarschijnlijk nog vaak zal herlezen omdat er nog veel meer uit te halen valt. En het knappe is dat ze dat heel toegankelijk heeft gedaan. Heksengebroed had hele zware literaire kost kunnen worden, maar het is vlot, licht en met humor geschreven. Met pittige thema’s als wraak, verlies en verraad, maar met verrassende plotwendingen. Af en toe heb je het idee dat je met een Shakespeareaanse variant van Orange is the New Black hebt te maken. Ik genoot volop terwijl ik één groot college over De Storm volgde én een cursus vloeken volgens Shakespeare kreeg voorgeschoteld (Felix heeft namelijk een leuke regel voor zijn studenten; er mag gevloekt worden, maar alleen met woorden die voorkomen in het stuk dat ze aan het opvoeren zijn). Heksengebroed is echt een aanrader!!

Dan ga ik nu even de rest van The Hogarth Shakespeare Project in huis halen!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren