Pagina’s

Ursula Le Guin

Ursula Le Guin, een fantasy legende

De bewoners van de Oplanden zijn als hun land: fel, trots en hard. Ze zijn arm, maar hun gaven zijn kostbaar. Sommige kunnen – met één blik, gebaar of woord – dieren roepen, vuur maken of land verplaatsen. Anderen kunnen ledematen verwringen, een geest onderwerpen of een slopende ziekte geven.
Twee jeugdvrienden besluiten hun gave niet te gebruiken. Het meisje Gry wil geen dieren naar de slacht roepen. Orree draagt een blinddoek om te voorkomen dat zijn ogen en zijn woede doden. Maar kun je je eigen weg gaan als je gave bepaalt wie je bent?

 

Ursula Le Guin

 

Jarenlang heb ik geroepen dat ik een échte Fantasy fan ben, maar als ik zo eens terug kijk naar de lijstjes van gelezen boeken die ik bij heb gehouden is daar maar heel weinig Fantasy op terug te vinden. Van een nieuw deel in mijn favoriete reeks doe ik vreugdedansjes en wil ik me afzonderen in luxe hotels waar niemand me kan vinden tot ik het boek uit heb. Maar beginnen in een nieuwe reeks van een voor mij onbekende schrijver? Dat is wel heel erg lang geleden. Ik bleef mijn eigen heilige drie-eenheid van Robin Hobb, David Eddings en Katherine Kerr maar herlezen en herlezen…. Als een heerlijke comfortabele, warme trui waar je niet uit te slaan bent, maar waar je misschien beter niet meer mee over straat kunt?

Dus begon ik weer eens aan een paar series, maar die bevielen zo slecht dat ik na een paar hoofdstukken al afhaakte. Ondanks de warme aanbeveling van mijn Ogma vriendin. Oh wacht, afgelopen zomer werd ik blij verrast met een leuke uitzondering! Maar verder…. Tot ik bij het Leenhuisje van Silleke in Drachten tegen ‘De Wilde Gave’ van Ursula Le Guin aan liep.

Maar van die mevrouw had ik wel eens gehoord! Een Amerikaanse schrijfster wiens werk al sinds de jaren 60 wordt gepubliceerd. Ze heeft bijna alle bekende awards op het gebied van sci-fi en fantasy gewonnen en andere grote schrijvers zoals Neil Gaiman, Salman Rushdie en David Mitchell beïnvloed. Kinderboeken, YA, boeken voor volwassenen, poëzie, essays, ze doet het allemaal en ze schuwt moeilijke thema’s als religie, sexualiteit, gender en politiek niet. Ik ben zelfs nog eens vlakbij haar hometown geweest; Portland, Oregon. Haar Earthsea Quartet stond al een hele tijd op mijn wenslijstje, maar het kwam er maar steeds niet van om deze aan te schaffen. Waarom?

 

Maar ‘De Wilde Gaven’ dus

Ik val maar met de deur in huis; het was heerlijk en ik wil meer. Het ging hier duidelijk om een boek voor jonge lezers en dat was misschien ook wel een goede manier om weer wat in het Fantasy genre te komen. Le Guin heeft een fijne, toegankelijke stijl en neemt de tijd om een verhaal en haar karakters op te bouwen. Orree en Gry zijn lief (maar niet oppervlakkig!), je leeft met ze mee, je wilt dat het goed met ze afloopt! En natuurlijk, dat had ik kunnen weten, (want stand alone fantasy boeken zijn er niet zo veel) het is deel 1 van een serie. Dus ik kan op zoek naar de volgende delen. En naar die Earthsea boeken hè. Of gewoon haar hele oeuvre maar. Jammer dat die Sint net weer vertrokken is…

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • KruidigMeisje

    6 december 2016 at 09:17

    Ursula LeGuin staat al jaren op mijn die-gaat-echt-never-nooit-niet-weg plankje. Ik zou aanraden alles te lezen wat je vna haar te pakken kan krijgen, want slechte boeken heeft ze niet geschreven. En Earthsea vind ik niet haar mooiste roman, verre van eigenlijk. Mijn favo is The Dispossessed en The Word for the World is Forest.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren