Pagina's

De uitvinding van Hugo Cabret Brian Selznick

De uitvinding van Hugo Cabret; voorgoed verslaafd aan Brian Selznick

De uitvinding van Hugo Cabret

 

Kwam het door de sneeuw die op de prachtige illustraties zachtjes door de straten van Parijs dwarrelde? Door de magische sfeer die Brian Selznick met ‘De Uitvinding van Hugo Cabret’ heeft gemaakt? Die ene tekening van sneeuw op het kerkhof in het bijzonder dan misschien? Ik heb iets met kerkhoven tenslotte.

 

De uitvinding van Hugo Cabret Brian Selznick

 

Geen idee, maar het geheel wist me compleet te betoveren en het was zo hartverwarmend mooi en sprookjesachtig dat ondanks dat het woord ‘kerst’ nergens in het boek voorkwam ik volledig in een kerststemming terecht kwam. Brian Selznick combineert tekst en illustraties op een bijzondere manier, laat ze in elkaar overvloeien zoals ik dat nog geen andere schrijver heb zien doen. Na twee uur binge lezen had ik het boek uit, keek ik verward op en zag ik tot mijn schrik dat er helemaal geen kerstboom in de kamer stond! Wat? Ik was in staat om het huis om te toveren in Dickensiaanse/Pieckensiaanse kerstsferen, minced meat pies te bakken, warme chocolade melk te maken (met slagroom, duh!), de ultieme kerstmuziek op Spotify op te zoeken en gewoon opnieuw te beginnen.

 

Geen kerstverhaal dus, maar waar gaat het dan over?

Het zijn de jaren 30 in Parijs en Hugo woont in de muren van het Gare Parnasse in Parijs. Hij onderhoudt daar de klokken, zorgt dat ze goed lopen. Dat heeft hij geleerd van zijn oom wiens baan het eigenlijk is. Voordat hij bij zijn oom op het station kwam wonen had Hugo een vader. Zijn vader werkte in een museum en daar op zolder vond hij een oude automaton; een mechanische pop die kan schrijven. Hugo en zijn vader willen de automaton samen weer aan de praat het tekenen krijgen, maar dan komt zijn vader op een avond bij een brand in het museum om het leven en komt Hugo dus bij zijn oom terecht. Als zijn oom verdwijnt gaat Hugo er vandoor, maar hij stuit op de restanten van het museum en vindt daar in de brokstukken de automaton. Hij besluit terug te gaan naar het station, de klokken gaande te houden en zelf de automaton te repareren. Hij denkt dat als hij de pop weer kan laten schrijven dat deze een boodschap van zijn vader zal doorgeven.

Om aan onderdelen te komen voor de automaton steelt Hugo van de speelgoedkiosk op het station. Als de eigenaar hem betrapt neemt deze hem zijn notitieboek af met alle aantekeningen voor de automaton. Met behulp van de dochter van de eigenaar van de speelgoedkiosk, Isabelle, probeert Hugo zijn notitieboek weer terug te krijgen. Samen ontdekken ze vele geheimen, over Isabelle’s afkomst, haar vader en de automaton.

 

De uitvinding van Hugo Cabret

 

Ik had dus geen idee waar dit boek over ging en was dan ook zo verrast toen ik de tekening zag die de automaton maakte toen de sleutel eindelijk werd omgedraaid. Kippenvel! Ik snakte naar adem en ik was in één klap terug naar mijn jeugd. Maandenlang heb ik geobsedeerd deze plaat gedraaid en de videoclip manisch bekeken (sorry familie).

 

 

Ik vond het de mooiste videoclip die ik ooit had gezien (nog wel eigenlijk). En nu heb ik ‘De uitvinding van Hugo Cabret’ gelezen en bekijk ik hem weer met een geheel nieuwe blik. Mooier? Ja! Of, nee…anders mooi. Wat Selznick geweldig doet is kennis overdragen, in dit geval over één van de grote filmmakers uit het begin van de vorige eeuw, en daar een heerlijk verhaal van maken. Het boek is uit, opeens weet je heel erg veel, maar wat vooral nazindert is dat warme gevoel in je lijf. Omdat het over liefde en vriendschap gaat en alles, zonder zoetsappigheid, goedkomt. Toch blijft ‘De Wonderlingen‘ mijn favoriet. En als straks de kerstboom klaar is steek ik de kaarsjes aan en pak ik die er ook nog een keertje bij. Ik denk dat Brian Selznick zich voorgoed een plekje heeft veroverd tussen mijn kersttradities.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren