Pagina’s

Orange is the New Black

Orange is the New Black

O jee. Ik heb er weer een verslaving bij. Ik kijk al jaren amper tv en dat bevalt prima. Zo heb ik genoeg tijd om te lezen. En ach, al die moord en doodslag. Dat gaat heus ook wel door zonder dat ik er naar kijk.

Maar nu heb ik Netflix en het fenomeen ‘binge watching’ ontdekt. En men, wat is het lekker!! Samen met een grote bak koffie en een dikke donkerbruine slaafvrije reep chocolade (ja, ook zo’n verslaving) werkte ik me door de vier series ‘Orange is the new Black’ heen. “Anne, wil je lopen? Sorry schat, nog even een aflevering kijken.” En als Netflix me dan vroeg of ik nog een aflevering wilde zien? Hell yeah! Maar ja, aan alles komt een einde, dus ook aan ‘Orange is the new Black’. Voorlopig dan he? Er schijnen nieuwe afleveringen aan te komen. *vreugdedansje* Tot die tijd moest ik wel iets. Op het wereldwijdeweb bestelde ik het boek van Piper Kerman, waarop de serie gebaseerd is. Leuk!

 

Orange is the New Black

 

Net als de serie is het boek heel toegankelijk, lekker vlot geschreven. Ik had het binnen twee dagen uit. Tja, als ik ergens m’n tanden in zet… De hoofdpersoon, Piper, kan zo je buurvrouw zijn. Netjes, beleefd, met een iets minder keurig verleden. Ooit had ze een relatie met een lid van een drugskartel. Best aangenaam, regelmatig op reis naar de meest prettige oorden. Dat er af en toe een koffer met geld gesmokkeld moet worden, ach. Na een tijdje besluit ze met de relatie te stoppen, het was allemaal toch niet zo rooskleurig. Piper gaat verder met haar leven, ontmoet een fantastische man, u kent het wel, huisje boompje beestje. Helaas voor Piper wordt de drugsbende zo’n tien jaar later alsnog opgerold. Haar voormalige geliefde noemt ook haar naam, waardoor Piper voor 15 maanden de bak in moet.

In ‘Orange is the new Black’ vertelt Kerman over die periode. En dat doet ze goed! Ik leefde echt mee met haar en haar medegevangenen. De verhalen die ze vertelt, zijn vaak bepaald niet prettig. Het Amerikaanse systeem is een stuk minder gezellig dan het Nederlandse (heb ik me laten vertellen, ik ben nog nooit in een van onze instellingen geweest), maar het gevoel van je autonomie kwijt zijn, is universeel. Alles wordt voor je bepaald, hoe laat je opstaat, gaat eten en hoe laat je weer naar bed gaat. En regel is regel. Slaat de regel nergens op? Jammer dan, je zult je er toch aan moeten houden. Heb je bezoek gehad, mag je op een behoorlijk intieme manier laten zien dat je niets meegesmokkeld hebt. Nou.. Naar dat hotel ga ik voorlopig niet, bedankt. Je kunt het boek trouwens prima lezen als je de serie hebt gezien. Het is op meerdere punten namelijk echt anders en geeft informatie die je niet in de serie vindt.

Mocht iemand zich afvragen hoe het met me gaat nu ik zowel op Netflix als het boek uit heb; ‘Downtown Abbey’, here I come!!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

5 Comments

 • Vlijtig Liesje

  1 december 2016 at 11:12

  Ik ben wel benieuwd naar dit boek. De serie vond ik best stom eigenlijk. Ik snap niet waarom iedereen het zo mooi vond. De aflevering waarin ze uitleggen dat een vrouw 3 openingen heeft in de bekkenbodem vond ik echt tenenkrommend!

  Beantwoorden
  • Mirjam

   1 december 2016 at 21:11

   Het leest heerlijk, het is echt lekker vlot geschreven. En echt, er komen situaties voor waarbij je mond openvalt. Van verbazing en plaatsvervangende gene. Amerika is een bijzonder land, hoor…

   Beantwoorden
 • nicole

  1 december 2016 at 11:13

  Love Orange is The New Black!
  hoewel ik het laatste seizoen toch net wat minder leuk vond kan ik niet wachten op nieuwe afleveringen!
  Heb het boek ook gelezen eerder dit jaar, ook zeker een goed boek! toch gaat min voorkeur naar de serie. (al denk ik dat het niet helemaal eerlijk is om ze te vergelijken, het boek is toch nonfictie en echt iemands verhaal, terwijl aan de serie een stuk meer drama is toegevoegd..)

  Beantwoorden
  • Mirjam

   1 december 2016 at 21:15

   Zeg, wat een toffe profielfoto heb jij! Ik vond The Night Circus echt geweldig. <3

   Ik vond het eerste seizoen van OITNB het leukste, vooral in het laatste seizoen vond ik Piper echt niet leuk meer. Gelukkig zitten er genoeg andere karakters in. 🙂 Het boek komt rauwer binnen, vond ik, bij de tv-serie kun je nog denken dat het ietwat overdreven is.

   Beantwoorden
   • nicole

    2 december 2016 at 15:04

    Dankje! het is een van mijn favoiete boeken!

    Ben het helemaal met je eens, seizoen 1 is zeker het beste. vind het af en toe dam ook wel jammer dat Piper een beetje ‘de hoofdrol’ heeft aangezien ik haar steeds minder leuk vind. maar goed ntes aan te doen, hoop dat ze in het volgende seizoen weer wat leuker is 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren