Pagina's

Alejandro Zambra

Sterven, literatuur en Bonsai van Alejandro Zambra

Alejandro Zambra

 

Weten jullie het nog, dat bijzondere boek dat Mirjam eerder dit jaar besprak? Begrijpend Lezen van Alejandro Zambra, zoiets hadden wij nog nooit eerder in handen gehad. En toen Uitgeverij Karaat hoorde van ons plan voor Around the world in 80 books vonden zij dat ik ook aan de Zambra moest, een Chileense schrijver, wiens werk in meer dat tien talen is vertaald. Dus stuurden ze mij Bonsai toe, een must! Op het eerste gezicht een dun boekje, maar lees dit eens:

Aan het einde sterft zij en blijft hij eenzaam achter, al was hij eigenlijk al jaren voor haar dood, voor Emilia’s dood, eenzaam. Laten we aannemen dat zij Emilia heet of heette en dat hij Julio heet, heette en altijd zal heten. Julio en Emilia. Aan het einde sterft Emilia. En Julio sterft niet. De rest is literatuur.

 

Literatuur

Hij had me meteen. Soms kan je met weinig woorden veel vertellen, soms is een klein verhaal al prachtig en bij dit verhaal mag je zelf ook nog veel invullen. En dat doet hij dan mooi! Je zou er haast Spaans voor gaan leren, gewoon om te ontdekken of het in de oorspronkelijke taal wellicht nog mooier is. Ik wil natuurlijk geen vertaler beledigen, maar hoe heeft Alejandro Zambra het zelf geschreven? Dat is iets dat mij bezig houdt…

 

Liefde en Bonsai

Het is een liefdesverhaal, met een tragisch einde en dat wordt al op de eerste pagina duidelijk gemaakt. Julio en Emilia hebben maar kort een relatie, Julio werkt aan een boek en vertelt over hun affaire. En waar die Bonsai dan in het geheel past? Daarvoor moet je het boek zelf maar lezen, daar ga je zeker geen spijt van krijgen!

 

En hoe gaat het nu met dat wereldse gedoe?

Het is al weer de laatste dag van november dus tijd om even op een rijtje te zetten welke boeken we hebben gelezen die niet uit Nederland, de USA of de UK komen. Valt tegen hoor, als je het zo bij elkaar ziet, samen met Bonsai zijn het er maar drie!

Welk exotisch boek lazen jullie deze maand?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren