Pagina’s

schuldvrije chocobom

Boeken en Bakken: Schuldvrije Chocobom

Voor mij is ontspannen in het algemeen, maar lezen in het bijzonder, verbonden met eten. Specifieker nog: met chocola. Chocolade in alle soorten en maten. Kop thee erbij en ik ben echt – heel even – op een erg gelukkige plek. Nu flirt ik ook zeer regelmatig met een gezonde leefstijl, dus dit lekkere eten zit mij ook dikwijls dwars. Hoe kun je nou genieten van iets terwijl die broek maar strak blijft zitten en je telkens meer hijgt als je de trap op bent geklommen? Ja, meer bewegen, maar dat doet deze boekenwurm alleen als het echt moet (slecht, Lichthart, slecht. Ja, ja ik weet het.) Af en toe eens iets bakken wat je zonder een massief schuldgevoel kunt eten helpt echter ook. Wie wil dat nou niet? Dik boek, dampende kop en een stuk taart met een truffelchocoladetopping waar je kippenvel van krijgt, zonder schuldgevoel… Hoe je dit doet? Simpel.

 

schuldvrije chocobom

 

Zoek een recept op op internet voor chocoladebrownies. Belangrijk is dat het een recept is waarbij met cacaopoeder wordt gewerkt. Heb je die? Dan vervang je het meel voor volkoren speltmeel (misschien niet caloriearmer, maar wel voedzamer), de suiker voor kokosbloesemsuiker (ja is duurder, maar guiltfree snacken mag wat kosten, toch?) het bakpoeder voor backing soda met een klein scheutje appelazijn en last but not least de cacaopoeder die je gebruikt is biologisch en fairtrade. Als je iets doet moet je het goed doen vind ik. Je bakt de chocotaart volgens de aanwijzingen, in een vierkante bakvorm.

Dan komt het: na het bakken laat je de taart afkoelen en bestrijkt deze ruim met suikervrije sinaasappel of citrusvruchtenjam (te vinden in de biowinkel. Gewoon je stoute geitenwollensokken aantrekken en binnenstappen. Doen!) Wegzetten in de koelkast en dan ga je bezig met de topping. In een steelpannetje zet je op een zeer laag vuurtje twee repen Conscious chocola in de smaak orange (te vinden bij diezelfde biowinkel) op. Je voegt een klein blikje (of een half groot blikje) kokosroom toe, wat stukjes santen en je raspt de schil van een biologische sinaasappel en voegt deze toe. Houd je van zoet dan nog een schep kokosbloesemsuiker erbij. Dit meng je goed en pleur je bovenop de chocotaart met citrusjam. Een uur, twee uur laten opstijven in de koelkast en voi-flippin-la: een waanzinnig lekkere, niet heel erg ongezonde chocobom!

Snijd ‘m in vierkante stukjes, bestuif met cacaopoeder en -belangrijk detail voor het ultieme wat-ben-ik-goed-bezig-gevoel- serveer met verse blauwe bessen. Raw chocolate, vers fruit, jongen, de anti-oxidanten komen je oren uit! Zeg nou zelf: elk boek leest lekker met een stukje van deze lekkernij voor je snufferd!

Wat eten jullie het liefst bij een goed boek? Of maalt er niemand om wat extra suiker tijdens het lezen?

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

 • Wieneke

  29 november 2016 at 13:58

  Je bent al uitgeput als je alle ingrediënten hiervoor bij elkaar hebt geharkt, zeg. Dan maar een beetje ongezonder, hoor. En vergeet niet het onovertroffen VDH concept. Vreet De Helft dus. Je neemt altijd van alles de helft van wat je eigenlijk zou willen. Het eerste hapje smaakt namelijk precies hetzelfde als het laatste.
  Maar ik heb net tijdens het boodschappen doen een paar ongelooflijk obese types van rond de twintig voor me zien lopen uh……schommelen en dat is voor mij een zeer afschrikwekkend gezicht.

  Beantwoorden
 • zwartraafje

  5 december 2016 at 18:29

  Mijn truc (nu ja, niet dat het veel helpt wat afvallen betreft) is slechts één (of twee) stukjes proeven van wat ik gebakken heb en de rest zo snel mogelijk uit te delen zodat ik niet in de verleiding kom. Onlangs maakte ik echter Brownie-balletjes klaar volgens een vegan-recept én die heb ik wel in mijn eentje opgegeten. Niet allemaal in één keer, ik heb er enkele dagen over gedaan én zonder schuldgevoelens omdat er eigenlijk enkel gezonde ingrediënten inzaten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren