Pagina’s

  • Home
  • Feuilleton
  • Net zoals vroeger, een kerstfeuilleton! Hond in de Pot door Anita
Kerstfeuilleton

Net zoals vroeger, een kerstfeuilleton! Hond in de Pot door Anita

Evert hield het gebakken visje en de stroopwafels onder zijn jas. Vanwege het slechte weer was hij deze keer niet langer dan nodig op de markt gebleven en hij was blij dat hij bijna weer bij zijn warme huis was. Een plastic zak was blijven steken achter een boom in zijn straat. Evert pakte hem op en schudde de natte bladeren er af. Onder de tas lag een leeg bierblikje dat hij ook oppakte. Hij opende de voordeur van zijn bovenwoning, pakte de huis-aan-huis krant van de deurmat, veegde omstandig zijn natte schoenen en riep naar boven: ‘Evelien! Ik ben er weer!’
Boven gekomen, wikkelde hij zijn sjaal van zijn nek en klopte zijn natte jas uit. De weerman had sneeuw voorspeld, maar Evert vond dat het die naam niet mocht hebben. De sneeuw was te nat en de grond was zo warm dat de vlokken smolten zodra ze neerkwamen. De enige plek waar nog een beetje sneeuw was blijven liggen was op Evert’s pet. Hij trok de pet van zijn hoofd en sloeg hem een paar keer tegen zijn been. Daarna zette hij hem weer op zijn hoofd.
‘Evelien, waar ben je?’ riep hij toen hij de woonkamer inliep. Parkiet Theo, die in zijn kooi voor het achterraam zat, was de enige die antwoord gaf. Evert liep door naar de keuken waar Evelien net de koffiebonen in de koffiemolen deed.
‘Oh, hier ben je,’ zei Evert.
‘Heb je de vis?’ vroeg Evelien en drukte de knop van de koffiemolen in. Het kabaal van centrifugerende koffiebonen vulde de keuken.
‘Ja,’ antwoordde Evert boven het kabaal uit en legde het visje op het aanrecht.
Hij zette zijn voet op het pedaal van de pedaalemmer en gooide de vieze plastic zak en het bierblikje er in.
Evelien liet de knop van de koffiemolen los en vroeg: ‘Wat is dat?’
‘Zwerfvuil hier van de straat,’ antwoordde Evert.
‘En dat neem jij mee?’ vroeg Evelien.
Evert schoof zijn pet eens naar voren en weer naar achteren en zei: ‘Staat wel zo netjes nietwaar?’
‘Jij bent veel te goed voor deze wereld Everardus Nieuwhuis. Nam een ander maar een keer een voorbeeld aan jou.’ Evelien gaf hem een kus en drukte de knop van de koffiemolen weer in.
De gemalen koffie deed ze in het koffiefilter en goot met vaste hand heet water op het filter.
‘Ik heb wat lekkers meegenomen voor bij de koffie,’ zei Evert terwijl hij van de koude keuken naar de warme kamer liep. Hij hing zijn pet aan de knop van een eetkamerstoel en ging zitten.
Evert trok de asbak naar zich toe over het Perzische tafelkleed en draaide een sigaret.
Evelien kwam binnen met de koffie.

 

Kerstfeuilleton

Kaartje van Cardcetera

 

‘Wat voor lekkers heb je meegenomen?’ vroeg ze.
‘Stroopwafels.’
‘Van de markt?’ vroeg Evelien en Evert knikte.
‘Mm,’ zei Evelien ‘Dat zijn de lekkerste koeken.’
Ze verdween weer in de keuken en kwam terug met een pan en de aardappelbak. Ze vouwde een krant open en liet hierop de aardappelschillen vallen.
‘Is dat de krant van vandaag?’ vroeg Evert.
Evelien keek naar de datum ‘Ja, woensdag 19 december.’
‘Da’s ook wat moois,’ zei Evert, ‘die wilde ik nog lezen, heb ‘m net van de mat gepakt.’
‘Raak maar niet meteen van je theewater hoor,’ suste Evelien en liep weer naar de keuken en kwam terug met een andere krant.
Evert sloeg zijn krant open en veegde de modder van de aardappelen er af. De radio speelde muziek op de lokale zender en de pendule op het dressoir tikte ritmisch de minuten weg.
‘Tsjonge jonge,’ mompelde Evert boven zijn krant.
‘’t Is toch wat,’ en hij schudde zijn hoofd.
‘Wat is wat?’ vroeg Evelien en liet een aardappel in de pan plonzen.
‘In de Jozel Israelsstraat heeft de politie met de dierenbescherming een inval gedaan. Blijkbaar had een vrouw 50 katten en 20 honden in haar bovenwoning’
‘Vijftig katten?’ vroeg Evelien geschokt.

‘Hier staat: De 53-jarige bewoonster leefde van de bijstand en had met de zorg voor zoveel huisdieren een huurachterstand opgelopen. Buren hadden veelvuldig geklaagd over geluids- en stankoverlast. Op initiatief van de woningbouwvereniging bezocht de dierenbescherming met de politie de woning van de vrouw. Ze troffen een grote hoeveelheid katten en honden aan die het hele huis hadden overgenomen. De vrouw sliep op een matras in de gang. De politie is erin geslaagd om de meeste dieren te vangen, waarna ze zijn overgebracht naar asielen en pensions. Een onbekend aantal katten en honden is ontsnapt.

‘Niet te begrijpen,’ zei Evelien

‘Hier staat ook nog: ‘Op straat ontstond op enig moment oproer omdat buurtgenoten de politie toegang tot de achtertuinen, waar de dieren naartoe waren gevlucht, weigerden. Extra politie moest ingrijpen om erger te voorkomen’’ citeerde Evert.

Lees volgende week verder. Tot aan zaterdag 24 december verschijnt er elke week een nieuw deel van ‘Hond in de Pot’. Veel leesplezier!

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren