Pagina's

Batavia Peter Fitzsimons

Batavia, wrede muiterij op de trots van de Republiek

Op 29 oktober 1628 vertrekt de Batavia – de trots van de Republiek – voor haar eerste zeereis van Texel richting Nederlands-Indië. Van de 341 opvarenden van de Batavia komen er uiteindelijk slechts 68 op Java aan…

 

Batavia Peter Fitzsimons

 

Een aantal dingen die je beter niet op een VOC schip kunt doen:

 • Wat mij betreft is mee gaan gaan al een slecht idee. Maandenlang onderweg zijn op zee is zelfs in de meest gunstige omstandigheden met de liefste mensen aan boord nog geen pretje in de 17e eeuwse variant van een vrachtschip.
 • Aan boord gaan met personen waar je eerder al eens ruzie mee hebt gehad is dus zeker geen goed idee.
 • Vrouwen op een schip brengen ongeluk is toch zo’n oud zeemansgezegde? Ai…
 • Plannetjes smeden om te gaan kapen.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie en de handel in specerijen heeft de Nederlanden grote macht en rijkdommen gebracht. Dat ging niet altijd even netjes en ook gepaard met schandalen en rampen. Het schip de Batavia was op het moment van voltooiing en afvaart in 1628 het pronkstuk van de VOC. In oktober van dat jaar voer het af naar Oost-Indië onder bevel van schipper Adriaan Jakobsz, hij was verantwoordelijk voor een behouden vaart, maar moest wel bevelen aanvaarden van de leider van de expeditie. Dit was opperkoopman Francois Pelsaert. Hij en Jakobsz kenden elkaar van een eerdere reis waarbij ze bepaald geen vrienden waren geworden. De lading die de Batavia meenam bestond uit 12 kisten zilveren muntgeld, goud ter waarde van 260.000 gulden en veel, heel veel luxe goederen. En nog wat mooie vrouwen dus. Al snel begon Jakobsz plannetjes te smeden met de onderkoopman. Muiterij kon ze een leven van luxe opleveren in een land ver weg waar niemand ze ooit kon vinden. Het plan mislukte en het schip sloeg ook nog eens te pletter voor de kust van Australië. De meeste opvarenden werden met sloepen in veiligheid gebracht naar Beacon Island, 40 mensen verdronken. En daar op dat eiland begint de ellende pas echt. De muiters worden moordenaars.

 

Around the world in 80 books

Peter Fitzsimons is een Australische journalist die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de Batavia. Hierbij deed hij natuurlijk ook Nederland aan. Wat een goede kandidaat voor ons Around the world in 80 books project! Hij beschrijft zijn werk als creatieve non fictie. Dit betekent dat na de ietwat droge start waarin de basiskennis voor het verhaal wordt gelegd, hij een schrijfstijl aanneemt die een stuk interessanter is. Opeens heb je een boek in handen dat wél mee naar bed mag omdat je nog snel een paar hoofdstukken wilt lezen voor het slapen gaan. Geen opsomming van feiten, maar ook emotie, spanning en avontuur! Dat kan je meteen ook een minpunt noemen, de scheidslijn tussen fictie en non fictie wordt vaag en dat kan niet iedereen waarderen.

Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de gruwelijke geschiedenis van het schip de Batavia en de muiters die, na het stranden op een eiland, aan het moorden sloegen. Een stuk bloederige geschiedenis die we delen met Australië. Bloederig ja, er wordt heel wat afgeslacht en Fitzsimons schuwt de gruwelijke details niet. De geschiedenis overtreft wederom de wreedste horror boeken.

Waar je mij volgende zomer kunt vinden? Op het Batavia schip! Nou, op het replica schip in Lelystad dan. Hopelijk komt het dan allemaal dan nog meer tot leven. En dit exemplaar vaart gelukkig ook niet uit, dus hoef ik niet bang te zijn voor scheurbuik en muiterij. Want hoewel Fitzsimons een geweldig epos heeft neergezet, was het eerst hard werken voordat deze dikke pil mij te pakken kreeg. Dat mag bij non fictie vind ik, van een beetje doorleren en ontwikkelen heeft nog nooit iemand wat gekregen hè.

 

Karakter Uitgevers bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • Ogma

   23 november 2016 at 10:41

   Peter Fitzsimons is niet de enige die er over heeft geschreven en in 1995 is er een documentaire op locatie gemaakt dus dat kan! Er is zelfs een radio-drama, musical en een opera gemaakt gebaseerd op deze geschiedenis! Russel Crowe heeft afgelopen jaar de rechten gekocht van een boek uit 1966; ‘Islands of Angry Ghosts’ dat ook over de Batavia gaat, maar wanneer we dat op het grote scherm kunnen verwachten is nog niet bekend 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren