Pagina’s

De Gorgels

Joebelabambam! Wat is De Gorgels een leuk boek!

Het consuminderen heeft mij al heel veel opgeleverd. Niet alleen is het een besparing van geld, maar wanneer je heel kritisch gaat kijken naar wat je echt nodig hebt, dan ontdek je dat je heel goed zonder sommige spullen kunt. Zo blijkt dat ik nog steeds met heel veel plezier kan lezen en mezelf ontwikkelen, zonder een boek aan te schaffen. Er is zat te vinden in de bibliotheek, er zijn minibiebs, er is de kringloop en je kunt boeken – soms letterlijk – op straat vinden. (Zo vond mijn man een keer – heel toepasselijk – een pocket van On the road van Jack Kerouac op straat).

Een nadeel is dat je vrijwel nooit nieuwe titels leest. En dat is soms wel een gemis, vooral met kinderboeken. Gelukkig zijn er andere mensen die niet aan consuminderen doen en zo gebeurde het dat mijn kinderen het boek De Gorgels van Jochem Myjer cadeau kregen van vrienden.

 

De Gorgels

 

Jochem Myjer, bekend als komiek, fervent Texel bezoeker, natuurliefhebber, echtgenoot, vader van twee kinderen en dankbaar dat hij nog leeft (geopereerd aan een tumor in zijn ruggenwervel). Het boek De Gorgels bleek niet alleen een prachtig cadeau voor mijn kinderen, maar volgens mij heeft Myjer met het schrijven van dit boek het allerprachtigste cadeau nagelaten wat je je kinderen kunt geven: namelijk een verhaal bedenken waarin je eigen kinderen figureren! Want ik moet me al sterk vergissen als hij niet zijn eigen kinderen in het verhaal verwerkt heeft.

Voordat ik wat ga vertellen over De Gorgels, wil ik eerst even de aandacht vestigen op illustrator (en auteur) Rick Haas. Ik zeg het maar ronduit: ik ben fan! Rick de Haas weet ontzettend goed lichtval in een donkere ruimte op papier te zetten, alsof je er in zit. Het perspectief is ook ongewoon; je kijkt van bovenaf. Zijn boek over het jongetje Elmo en het geheim van Sinterklaas is een prachtig voorbeeld van zijn werk. Ik lees het elk jaar voor aan mijn kinderen in de aanloop naar 5 december. Ook een aanrader dus.

 

De Gorgels

 

De Gorgels dus. De recensies waren zeer positief en dat kan ik alleen maar beamen. Melle is een jongetje met superogen! Op een avond ziet hij een klein harig diertje in zijn slaapkamer: een Gorgel! Gorgels zijn er om kinderen te beschermen tegen groene snotjes en ander onheil dat op een kind afkomt. Ze genezen schrammen en helen kinderpijn. Melle denkt dat hij de enige is die Gorgels kan zien, maar al snel komt hij er achter dat zijn vader wat verzwijgt.

Melle’s vader is bioloog bij Naturalis (vast een collega van Freek Vonk 😉 ) en doet in het geheim onderzoek naar Gorgels. Nieuwsgierig als Melle is gaat hij verder op onderzoek. Dit zorgt voor de nodige spannende avonturen, die o.a. naar Het Eiland (zie hier Myjers liefde voor de waddeneilanden) leiden. Ze komen ook nog oog in oog met de natuurlijke vijand van de Gorgels: de Brutelaars. Nou, met zo’n naam dan weet je wel dat het geen lieverdjes zijn! Als dat maar goed afloopt….

De Gorgels is een prachtig, spannend en grappig avonturenboek. Mijn kinderen leefden ontzettend mee met de diertjes en met Melle. De eerste twee hoofdstukken vonden ze te eng, ik mocht niet verder voorlezen. Maar dan las ik eerst een hoofdstuk uit de Gorgels en daarna een verhaaltje uit De avonturen van Kikker en Pad van Arnold Lobel voor het evenwicht. Op een gegeven moment waren ze zo door het verhaal opgeslokt dat ze het spannende wel wilden doorstaan.

Het allerleukst was de kreet van enthousiasme van de Waakgorgel: Joebelabambam!!

Als dat voorbijkwam in het boek dan moest ik altijd even waarschuwen, want dan wilden mijn kinderen allebei heel hard meeroepen!

Het boek is in hapklare hoofdstukken geschreven, precies lang genoeg om ‘s avonds voor het slapengaan voor te lezen. Het enige minpunt zijn de wat korte zinnen. In het midden van het boek zit een hoofdstuk waar vrijwel alle zinnen van vergelijkbare lengte zijn. Als je dat voorleest, raak je er buiten adem van. Er zit dan weinig cadans in. Ook begonnen de zinnen – met name in het middelste gedeelte van het boek – vaak met ‘Hij ….’. Dus: Hij keek…. Hij deed…. Maar ach, dat vergeef je Jochem meteen, want het verhaal blijft helemaal overeind!

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat je voor je (klein)kinderen een soort basis bibliotheek moet samenstellen van echt goede – klassieke – boeken. Wat mij betreft hoort De Gorgels hoort daar zeker bij!

PS: er komt een opvolger aan in 2017! En er is nu ook al een ‘voorvolger’ verkrijgbaar: De wereld van de Gorgels.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren