Pagina’s

For whom the bell tolls

For whom the bell tolls; een muzikaal intermezzo

Wat Ernest Hemingway is voor de literatuur is Metallica volgens sommige mensen voor de muziekwereld. En hoewel ik hun muziek zeker kan waarderen, ik zelfs regelmatig een nummertje keihard opzet tijdens het autorijden, begeef ik me toch een beetje op glad ijs in deze aflevering van Liefde voor Muziek. Ik ben namelijk geen die hard Metallica fan en ook geen grote kenner. Maar ze schreven dus wel mooi even een nummer gebaseerd op die grote Hemingway klassieker ‘For whom the bell tolls’, en nog leuk ook! Ontdekt u even mee, terwijl ik afga als een gieter voor het oog van mijn Metallica minnende kennissen en vrienden?

 

For whom the bell tolls

 

Eerst Hemingway. ‘For whom the bell tolls’ wordt samen met ‘The old man and the sea’, ‘The sun also rises’ en ‘A farewell to arms’ als zijn beste werk beschouwd. Het vertelt het verhaal van Robert Jordan, een Amerikaan die vecht in de Spaanse burgeroorlog aan de kant van de Republiek tegen Francisco Franco. Jordan is een explosievenexpert die met behulp van guerrilla’s een brug op moet zien te blazen achter de vijandelijke linies. Geholpen en gedwarsboomd door vijanden en vrienden met tegenstrijdige motieven moet Robert Jordan zijn missie zien te volbrengen. Hij wordt verliefd op een Spaanse schone, de missie verloopt uiteraard niet volgens plan en het loopt allemaal niet zo gezellig af. De Spaanse burgeroorlog duurde van 1936 tot 1939 en Hemingway heeft als verslaggever veel tijd doorgebracht en meegemaakt in Spanje in deze periode. Dat hij loodzware thema’s heeft verwerkt in ‘For whom the bell tolls’ valt dus te verwachten. Het boek verscheen in 1940 en slechts drie jaar later werd het al verfilmd met niemand minder dan Gary Cooper en Ingrid Bergman in de hoofdrollen.

Hemingway werkte in Spanje veel samen met Martha Gellhorn, zij werd daar ook zijn minnares en uiteindelijk is hij van zijn tweede vrouw gescheiden om met haar te trouwen. Hij droeg ‘For whom the bell tolls’ op aan Martha Gellhorn. Over hun relatie en samenwerking is in 2012 een film gemaakt; ‘Hemingway & Gellhorn‘. Nu vragen jullie je misschien af waarom ik het over een film heb in een Liefde voor Muziek rubriek, maar ik kom er zo nog op terug!

Zwaar, dramatisch, bombastisch. Als je het nummer van Metallica hoort dan past het eigenlijk heel erg goed bij het boek van Hemingway. Ik denk niet dat Ernest zich iets voor had kunnen stellen bij de muziekstijl van de heren, wat zou hij er van hebben gevonden? Hij stierf bijna een jaar voordat Cliff Burton, de maker van de basintro die het nummer zo kenmerkend maakt, werd geboren. Die Burton was dus ook een bijzonder getalenteerde man, met een tragisch verhaal. Geroemd als een van de beste bassisten aller tijden, stierf hij al op jonge leeftijd bij een ongeluk met een tourbus in Zweden. Tegenwoordig is de Metallica versie van ‘For whom the bell tolls’ in het metal genre net zo’n grote klassieker als het boek van Hemingway in de literaire wereld. Hoeveel fans hebben ze aan het lezen gekregen? Dat de bandleden zelf echte fans van Hemingway zijn werd wel duidelijk toen ik een niet nader te noemen drummer (LARS ULRICH, HET WAS LARS ULRICH!!!!) in die Hemingway & Gellhorn film voorbij zag komen. Stelletje langharig fantuig zeg 😉

 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren