Pagina’s

Afscheid van de wapenen

Afscheid van de wapenen, een brief aan Ernest Hemingway

Hallo Ernest,

Ik dacht echt dat je alleen maar van die grote Cubaanse sigaren rookte en de hele dag martini’s dronk. Nu ik ‘Afscheid van de Wapenen’ heb gelezen, weet ik beter. Sorry! Ik vind het alleen niet aardig van je dat je je vrouw hebt laten doodgaan. Wat zou Freud daarvan denken? Zin om daar een keer over te babbelen onder het genot van een drankje?

Groetjes! Mirjam

 

Afscheid van de wapenen

 

 

Misschien weten jullie het nog, afgelopen april hadden we een give away. We gaven hele gave kaarten van Cardcetera weg. Je hoefde alleen maar aan te geven welke schrijver jij een kaartje wilde sturen. En wat je daar erop zou zetten. Nou is de redactie van Ogma uitgesloten van deelname (zo jammer, het mag niet van het opperhoofd de notaris), maar ik kon het natuurlijk niet laten. Deelnemen is tenslotte belangrijker dan winnen. Dus dichtte ik het bovenstaande stukje. Aan Ernest Hemingway natuurlijk.

 

Heel veel drank en zelfmoord

Kennen jullie zijn werk? Ik kende alleen wat verhalen over zijn overmatige drankinname en dat hij en een kleindochter allebei zelfmoord hadden gepleegd. Verder wist ik amper iets van hem af en ik had al helemaal geen boeken van hem gelezen. Totdat ‘Afscheid van de Wapenen’ in mijn geliefde Little Free Library lag en onze hoofdredactrice me sterk aanraadde het te lezen. Ik houd wel van een uitdaging en van klassiekers, dus waarom niet.

Ik schonk mezelf een fikse martini in (welnee, was gewoon een kop thee) en begon met lezen. En ik moet zeggen, Ernest lag me wel. Hij begon zijn carrière als journalist en dat is te merken aan zijn schrijfstijl: kort en bondig. Daar houd ik van! Kom niet met ellenlange zinnen, dan krijg ik zin om mijn rode potlood te pakken. Schrijven is schrappen mensen! Hemingway noemde zijn manier van schrijven trouwens de ijsbergtheorie.

 

Met blote voeten in het ijskoude water

Zo begint ‘Afscheid van de wapenen’: ‘In de nazomer van dat jaar woonden wij in een huis in een dorp dat over de rivier en de vlakte uitzag op de bergen. In de rivierbedding lagen kiezelstenen en keien, droog en wit in de zon, en het water stroomde er helderblauw en snel tussendoor.’ Zien jullie het ook voor je? Prachtig gedaan! Ik waande me aan de rivier, met mijn blote voeten in het ijskoude water. Het blijft niet zo idyllisch, de oorlog doet al snel z’n intrede.

Eigenlijk is ‘Afscheid van de Wapenen’ het verhaal van Hemingway zelf. Althans, hij heeft het op zijn ervaringen gebaseerd. Ook Ernest vocht in de Eerste Wereldoorlog, hij kreeg een medaille voor militaire dapperheid. En ook hij werd verliefd op een verpleegster. Deze dame, Agnes von Kurowsky, liet hem echter in de steek voor een Italiaanse officier. Ernest lijkt het daar behoorlijk moeilijk mee te hebben gehad, hij laat haar in het boek in het kraambed overlijden. Niet zo aardig, Ernest!

 

Krachtig en bondig

Hemingway’s korte en krachtige manier van schrijven werkt heel goed bij zijn beschrijvingen van situaties. Ik vind zijn dialogen wat minder. Die zijn net zo bondig, maar komen daardoor wat geforceerd en gedateerd over. Maar Ernest is me enorm meegevallen, dus als er weer iets van zijn hand in de LFL ligt, mag het zeker mee naar huis. En dan geloof ik dat het cocktailuur nu is begonnen. Proost!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren