Pagina's

Terecht Rudy Soetewey

Terecht van Rudy Soetewey en met boeken de wereld rond

Als iemand voldoende geld en macht heeft om zich met succes boven de wet te stellen, dan zijn er maar twee opties: deemoedig het hoofd buigen en het accepteren, of het recht in eigen hand nemen.
Wanneer Matthias De Wolf een anonieme usb-stick in z’n brievenbus vindt met daarop een filmpje van een man en de boodschap er zeker niet mee naar de politie te stappen, legt hij deze waarschuwing naast zich neer. Hij is tenslotte journalist, geen detective. Als de man, een onbekende multimiljardair, wat later dood wordt aangetroffen maar daarover helemaal niets in de media verschijnt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt. Al snel ontdekt hij echter dat hijzelf meer betrokken partij is dan hem lief is, en dat er nog meer slachtoffers dreigen te vallen…

 

Terecht Rudy Soetewey

 

Een tijdje geleden drong het bij mij en Mirjam pas goed door. Dat wij ons, onbewust, heel erg beperken tot schrijvers uit een aantal landen. Wat nader onderzoek deed blijken dat er toch wel iets variatie te bespeuren viel, maar dat er bij de uitzonderingen dan weer sprake was van verhalen die zich afspeelden in onze voorkeurslanden (iets met Engeland en Rusland ofzo…). Een ernstig geval van literaire discriminatie dat wij natuurlijk direct met een groots project wilden aanpakken.

Helaas. Iemand bleek ons al voor te zijn geweest. Met A year of reading the world haalde Ann Morgan zich een ambitieus project op haar hals. In een jaar tijd een boek uit elk land ter wereld lezen. Dat zijn er 196 en er moesten zelfs speciaal voor haar boeken vertaald worden! Respect. Prachtig.

Wij pakken het wat relaxter aan met ‘Around the world in 80 books’. Om onze eigen horizon te verbreden en die van jullie. Of jullie die van ons, want uiteraard zijn tips ook welkom. Met periodiek overzichten om te laten zien of we ons wel aan onze voornemens houden. En omdat je met goede voornemens absoluut niet (juist niet) op 1 januari hoeft te beginnen, bespreek ik vandaag een exotische thriller die toch van dichtbij komt.

 

Terecht van Rudy Soetewey

Journalist Matthias De Wolf werkt voor een online nieuwsmagazine. Ook heeft hij bekendheid verworven met het schrijven van een boek, ‘Bewijs het maar’, waarin fictie en non-fictie door elkaar lopen. Alleen hij weet welke gebeurtenissen die er in dit boek plaatsvinden echt zijn gebeurd. Hij en zijn psycholoog, die hem niet kan helpen zijn nachtmerries onder controle te krijgen. Als hij dus de boodschap op de usb-stick ziet heeft hij absoluut geen zin in ellende en brengt de stick naar de politie. Daar wordt hij niet met open armen ontvangen, maar van zijn anonieme penvriend is hij ook niet zo maar af. Schoorvoetend laat hij zich toch in overhalen om de dood van de multimiljonair te onderzoeken en hij ontdekt dat deze betrokken was bij een zeer smerige zaak, maar wie maakt je wat met zo veel geld op de bank? En dan wordt hij ook nog eens tot over zijn oren verliefd.

 

In dubio….

Ik heb wat dubbele gevoelens bij deze misdaadroman. ‘Terecht’ is niet het eerste deel in deze thriller reeks met Matthias De Wolf en hoewel het prima los te lezen is merk je wel dat er een voorgeschiedenis is. Zo word er regelmatig gesproken over het boek dat Matthias heeft geschreven, wat dit voor hem heeft betekend. En ik begreep dat er ernstige dingen  gebeurd zijn, maar wat? Geen idee. Een typisch reeks probleem, maar meestal niet onoverkomelijk. Het zou je ook nieuwsgierig kunnen maken naar de vorige delen. Helaas wekte het in dit geval bij mij alleen maar ergernis op. Het plot zit goed in elkaar, behoorlijk gecompliceerd zelfs. Maar daardoor kwam het geheel wel een beetje moeilijk op gang. Aan de andere kant vond ik de setting over de grens en het net iets exotischer taalgebruik erg charmant. Iets wat ik van het karakter De Wolf dan weer niet kan zeggen. Zal ik gewoon nog een De Wolf lezen van Rudy Soetewey? Misschien dat ik er dan wel uit kom. Tenslotte heeft hij niet voor niets best prestigieuze prijzen gewonnen met zijn werk. Dus wie weet kom ik er nog op terug!

Uitgeverij Kramat bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren