Pagina’s

Midden in de revolutie

Mirjam ging weer naar Rusland: Midden in de revolutie

Wisten jullie dat er tijdens de Russische revolutie ook Amerikanen, Engelsen en Fransen in Rusland woonden? Zelfs Nederlanders? Ik had geen idee. Helen Rappaport wist het wel en ze schreef er een boek over. In feite zelfs met hulp van deze buitenlanders. Ze gebruikte hun brieven naar het thuisfront, hun dagboeken en hun krantenartikelen als de basis voor haar boek ‘Midden in de Revolutie’.

 

Midden in de revolutie

 

Pracht en Praal

Waar ‘Het Huis van de Dood’ eindigde, zo rond het einde van de tsaristische tijdperk, daar begint ‘Midden in de Revolutie’. Helen Rappaport vertelt over het luxe leven van de adel en de expats, met hun feesten, uitbundige kleding, het weldadige eten. De vele bezoeken aan de opera en het theater. De pracht en praal waar de Russische high society zich in wentelt. De onbeschrijfelijke rijkdom.

 

Honger

Maar het gewone volk lijdt honger, staat uren en soms wel dag in de rij voor de meest basale voedingsmiddelen. De winkels zijn leeg. Er is wel eten, het komt alleen niet bij de burgers aan. Door de oorlog rijden de treinen niet en de tsaar onderneemt geen actie. Hij ziet niet in dat het volk er genoeg van heeft. Totdat Ivan met de pet het niet meer pikt en in februari 1917 de eerste revolutie uitbreekt. We weten allemaal hoe dat voor de tsaar eindigde.

 

Ooggetuigenverslagen

In ‘Midden in de Revolutie’ krijg je een live verslag van de Engelse verpleegsters die vanuit het ziekenhuis de kozakken zien die, tot op het laatst loyaal aan de tsaar, het op hun paarden opnemen tegen de opstandelingen. Het zal je niet verbazen dat niet veel het overleven. De buitenlandse correspondenten vertellen over het bloed dat in zeeën over de straten stroomt, agenten die voor hun ogen doodgeslagen worden. Lijken die niet geborgen worden.

Een nieuw Rusland

Na die revolutie lijkt Rusland weer op te krabbelen, de buitenlandse gezanten hebben nog hoop dat Rusland deel blijft nemen in de Eerste Wereldoorlog. Niet geheel zonder eigenbelang natuurlijk, ze willen dat Rusland in de alliantie tegen Duitsland blijft. En dat alles weer redelijk normaal wordt. Helaas, in oktober van 1917 organiseerden de bolsjewieken een tweede revolutie en we weten hoe dat afliep…

Mocht je willen weten welk boek over Rusland mijn voorkeur heeft, dan is dat toch ‘Het Huis van de Dood’. Omdat je daarin het rauwe leven van de Russische bannelingen meebeleeft, iedere keer komen er weer nieuwe verschrikkingen aan bod. Gruwelijk? Jazeker, maar ook enorm interessant. ‘Midden in de Revolutie’ gaat natuurlijk ook over Rusland, maar vanuit het gezichtspunt van de buitenlanders. Ook heel interessant, alleen een ander standpunt.

Unieboek Het Spectrum bedankt voor het recensie-exemplaar.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren