Pagina's

Muizen en Menschen

Kringloop Curiosa: Muizen en Menschen door John Steinbeck

Muizen en Menschen

 

Of Mice and Men was mijn eerste kennismaking met John Steinbeck en ik was meteen enorm onder de indruk. Een kort verhaal, maar zo ontroerend en zo onrechtvaardig! Lennie en George zijn landarbeiders die door de Verenigde Staten trekken op zoek naar werk. Is het werk op de ene boerderij gedaan, dan trekken ze verder naar de volgende. Al houden ze het meestal niet lang genoeg vol tot het werk gedaan is. Lennie is namelijk zwakbegaafd en heeft de vreemde gewoonte om alles te aaien. Nu is dat niet zo’n probleem als het om muizen en konijntjes gaat, maar hij aait ook graag vrouwen. Dat is dan ook de reden dat ze bij hun vorige werkgever zijn ontslagen. Maar George blijft Lennie trouw en zorgt voor hem, samen dromen ze over hun droomboerderij. Het tij keert als ze een baan vinden op een boerderij in Californië, tenminste dat denken ze. Want Curley werkt er ook, een licht ontvlambare gemene vent. Hij is pasgetrouwd met een wulpse vrouw die gek is op mannelijke aandacht en het duurt niet lang voordat het noodlot toeslaat voor Lennie en George.

 

Muizen en Menschen

 

Hier ben ik dus dol op, persoonlijke berichten voorin boeken. Mijn fantasie slaat er van op hol! Want hoe komt een boek dat in 1946 nog in Den Haag was nu in een kringloopwinkel in Drachten terecht? En die Mickey, wat voor kat was dat? Zo’n gezellige dikke, rooie kater, of meer een gevalletje schrik van de buurt? Het boek zelf is uitgegeven in oorlogstijd. Hoe zou dat zijn gegaan? Was er ook censuur onder het Nazi regime? En hoe is dit Amerikaanse boek er dan tussendoor geslopen? Of viel dat in 1941 nog wel mee? Vragen, vragen, vragen….

 

Muizen en Menschen

 

Op het mannengezicht na op de cover (wat een miskleun zeg!) zijn de illustraties in dit boekje zo mooi. Ze zijn gemaakt door Pam. G. Rueter, een Nederlandse tekenaar, illustrator, graficus en houtsnijder. Hij heeft ontzettend veel gemaakt, van geboortekaartjes, tot ontwerpen voor de kinderpostzegels, ex-libris, oorkondes, bidprentjes en dus ook illustraties voor een aantal boeken. Best een beroemdheid dus heel erg vroeger en zeker de moeite waard om mijn ogen open te houden voor meer van zijn werk.

Uitgegeven in oorlogstijd, een beroemde illustrator, er is een mooie boodschap in geschreven en het is ook nog eens een prachtig verhaal. Ja, ik vind dit best een bijzonder boekje! Zo, en nu naar de kringloopwinkel, eens kijken wat voor schatten ik vandaag weer kan vinden.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren