Pagina’s

Beste vampierboeken aller tijden

De beste vampier boeken aller tijden!

En vandaag is het dan eindelijk Halloween. Nadat jullie een week lang ons gezanik over enge boeken aan hebben moeten horen, sluit ik af met nóg een lijstje; de beste vampier boeken aller tijden! Omdat lijstje cool zijn, omdat Halloween cool is, vampiers cool zijn en let’s face it, enge boeken gewoon cool zijn. Niks geen gezanik, volgend jaar doen we gewoon weer een week lang enge boeken! Wie heeft er al zin in?

 

Beste vampierboeken aller tijden

 

Dracula – Bram Stoker

‘Listen to them, the children of the night. What music they make!’ Ah Dracula, de klassieker der klassiekers en inspiratiebron voor vele films, strips, en andere boeken. Ik las hem al jong, herlas hem zoooo vaak en mocht je vanavond nu geen zin hebben om te lezen dan raad ik je de verfilming uit 1992 aan (alhoewel, deze is ook leuk). Moet ik nog uitleggen waar dit verhaal over gaat?

 

Interview with the Vampire – Anne Rice (of eigenlijk The Vampire Chronincles)

Je moet ergens beginnen en het is nu eenmaal het handigst om dat bij het eerste deel van een serie te doen. Ik vind Interview with the Vampire namelijk niet het mooiste deel uit de serie van Anne Rice. Nee joh, deel twee en drie lezen als één lang boek. Lestat en Queen of the Damned zijn mijn favorietste vampier boeken ooit! In dit geval kan ik de verfilmingen ten zeerste afraden. Echt, doe het NIET! Tom Cruise was al geen slimme zet en wat ze daarna nog geprobeerd hebben was helemaal een flop. Wisten jullie trouwens dat Anne Rice Rutger Hauer zo een beetje in haar achterhoofd had toen ze Lestat bedacht in de jaren 70? Maar Lestat dus, een Franse prins van lage adel die tegen zijn wil een vampier wordt. Van 18e eeuws Frankrijk naar New Orleans, van Rock ster naar half god. Er zijn zo’n elf delen van The Vampire Chronicles verschenen, aan de slag zou ik zeggen.

 

Salem’s Lot – Stephen King

Een Halloween week is natuurlijk niet compleet zonder Stephen King. En Salem’s Lot is wel één van de engste boeken die ik van hem heb gelezen (nou goed dan, naast It en The Shining en en en….). De film was ook niet bepaald grappig trouwens. Dé reden waarom de gordijnen hier stijf dicht gaan zodra het donker wordt.
Ben Mears keert terug naar zijn geboortestad vanwege persoonlijke problemen, maar als er twee jongetjes in het bos verdwijnen en er maar één weer levend uit komt beginnen de problemen pas echt. Een vampier houdt het hele stadje in zijn greep!

 

Beste vampierboeken aller tijden

 

Preacher – Garth Ennis & Steve Dillon

Ik vergeet de stripliefhebbers niet. Ik heb/ben er zelf immers ook één 😉 Een vampier speelt een grote rol in Preacher, maar het gaat niet per sé over vampiers. Mooi is het wel, romantisch ook hier en daar. Ook al doet de cover met een man met ooglap (aarrgghhh matey), een agressieve vrouw met pistool en een halfnaakte, vieze vampier anders vermoeden. Jan-Rutger schreef er een tijdje terug uitgebreid over toen de televisieserie op AMC nieuw uitkwam, lees zijn verhaal hier.

 

Requiem de Vampierridder – Pat Mills & Olivier Ledroit

Hier moet je écht van houden, een stripserie vol geweld, seks, bloed en smakeloze doch goeie grappen. Heinrich was ooit een SS-officier, maar stiekem verliefd op de Joodse Rebecca. Na zijn dood komt hij in de hel waar hij als vampier ridder is gereïncarneerd en terechtkomt in de Herrijzenis, een oorlog van Graaf Dracula tegen allerhande andere monsters en waar hij Rebecca weer tegenkomt en moet zien te beschermen. De serie begint sterk, maar na een paar nummers zakte het wat in. We zullen eens voor jullie onderzoeken of het niveau inmiddels weer is gestegen 😉

 

Beste vampierboeken aller tijden

 

Carpe Jugulum – Terry Pratchett

Mocht dat nu allemaal te eng of smakeloos zijn naar jouw smaak, pak dan een Terry Pratchett, altijd goed! Carpe Jugulum is gewoon Discworld hilarisch, maar dan met vampiers. En gelukkig ook met Nanny Ogg, Magrat en Granny Weatherwax. Zij moeten Lancre zien te redden van de vampiers die het voorzien hebben op alles en iedereen. Niet zo simpel, want ze lijken resistent te zijn geworden voor vele van de traditionele anti-vampier middeltjes zoals knoflook en daglicht enzo. Dan is er ook nog Igor, de conservatieve huisknecht van de vampier familie die al die moderne fratsen van de Graaf maar niks vindt. Hij heeft ook een grappig hondje. Tranen met tuiten heb ik gelachen!

 

Beste vampierboeken aller tijden

 

Vampier in de School – Paul van Loon

En de favoriet van dochterlief Emma is Vampier in de School. Dat was ook best eng hoor de eerste keer! Maar misschien hadden we haar het boek ook niet al op haar vijfde moeten laten lezen… Nou ja, dikke knuffel, glaasje water, extra kusje en na een week of vier sliepen we allemaal weer hoor 😉

 

Vertel, wie is jullie favoriete vampier?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • Nicole

  31 oktober 2016 at 13:35

  Interview with the vampire is echt heel goed! Wil zeker meer boeken uit de serie en andere van Anne Rice lezen 😀
  Heb ongeveer een half uurtje van de film gezien, ga hem denk ik nog wel afkijken, maar goed is hij zeker niet. vind de keuze voor de acteurs ook niet geweldig. Brad Pitt als vampier doet het bij mij niet zo goed, en Tom Cruise.. tja als je niets goeds hebt te zeggen kun je maar beter je mond houden ;P

  Was eigenlijk van plan om Dracula nog te lezen deze maand, maar helaas is dat er niet meer van gekomen. (onverwacht extra werken en dus minder tijd om te lezen.) Hoop hem nog wel voor het einde van het jaar gelezen te hebben!

  Beantwoorden
  • Ogma

   1 november 2016 at 11:30

   Als ik mocht kiezen dan zou ik Dracula uitlezen in plaats van Interview de film uitkijken 😉 Tom Cruise, het is love or hate hè. Maar gewoon echt! geen! vampier! De heksenserie van Anne Rice is ook fantastische, die vind ik zelfs nog mooier dan de Vampire Chronicles. Op een gegeven moment overlappen ze elkaar ook. Maar daar ga ik het nog wel eens over hebben.

   Beantwoorden
   • Nicole

    3 november 2016 at 11:50

    die heksen serie lijkt me ook echt heel goed! stiekem heb ik misschien zelfs nog wel meer zin om die serie te starten dan verder te gaan met de vampieren. (al gaat ook dat zeker gebeuren. eerst maar eens de boeken kopen.)

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren