Pagina's

Hex

Hex, of waarom ik tegenwoordig weer met een lichtje aan slaap

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken…

 

Hex

 

Beek lijkt een doorsnee dorpje in Gelderland aan de voet van de Duivelsberg, maar niets is minder waar. De inwoners van Beek leven al honderden jaren met de vloek van de heks Katharina. Gebonden in kettingen en met haar ogen en mond dichtgenaaid loopt zij al sinds de 17e eeuw door het dorp. Of staat ze gezellig een avond bij je naast de bank. Of je bed….. Ogenschijnlijk is ze ongevaarlijk, maar wie de heks tart staat een hels lot te wachten. Door de vloek zijn de inwoners aan het dorp gebonden, wie in Beek is geboren blijft in Beek. Kom je er later wonen? Pech gehad! Ook dan kan je niet langer dan een paar dagen wegblijven.
Het dorp doet er alles aan om de Wylerheks voor de buitenwereld verborgen te houden. Een plaatselijke organisatie werkt samen met een speciale afdeling van de AIVD, er is een app, overal is camera-bewaking en er geldt een noodverordening. Maar een groepje jongeren is het zat. Zij willen meer weten over de bovennatuurlijke kracht die hen gevangen houdt. Hoe erg kan het zijn? Er is tenslotte al zo lang niks ergs meer gebeurd.

 

Eerlijk gezegd verwachte ik er niet zoveel van…

Ik had al veel gehoord over Hex. Vooral dat het een behoorlijk eng boek was. Dat wilde ik dan wel eens proberen, want sinds ik 15 jaar geleden op klaarlichte dag, bibberend van angst ‘Salem’s Lot’ van Stephen King uitlas, vind ik vrij weinig boeken meer écht eng. En ik houd juist zo van eng! Oh die keer dat ik stond te springen op de bank toen dat enge meisje uit die Japanse Ring film uit die tv kroop, heerlijk! Of dat manlief nog wekenlang ‘s nachts met mij mee mocht lopen naar de wc nadat we The Exorcist in de bioscoop hadden gezien. Dat is voor hem ook een onvergetelijk uitje geworden denk ik.

Het gegil wekte de uilen. Het wekte de wezels.
En ergens in Beek hield de heks op met fluisteren… en luisterde.

Gelukkig kreeg ik eng. Genoeg eng om ‘s avonds een extra lampje aan te doen en de donkere hoekjes van de slaapkamer eens goed te checken op middeleeuwse heksen met een wraakcomplex. De spanningsboog in Hex bouwt langzaam, maar prachtig op om vervolgens in een razendsnel tempo gruwelijk te escaleren. Ondertussen is de griezelige heks met haar dichtgenaaide ogen en mond vanaf het begin aanwezig. Maar het draait hier om meer dan horror. Coming of age, liefde, pesten, mishandeling, vervolging, allemaal belangrijke thema’s. Met goede personages en de nodige humor. Het was eigenlijk veel te snel voorbij….. Gelukkig zijn ze in Amerika bezig met een verfilming. Dit verhaal leent zich daar namelijk prima voor denk ik. Even duimen dat ze er wat moois van maken!

Thomas Olde Heuvelt herschreef zijn boek voor de Amerikaanse markt naar een Amerikaanse setting en besloot om het einde aan te passen. Ik las de Nederlandse versie van zijn alternatieve einde, maar ben eigenlijk ook nieuwsgierig naar het originele plot. Wie las het origineel en heeft zin om even een mailtje naar contact@ogma.nu te sturen en te vertellen hoe het daarin afliep? Alvast bedankt!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

8 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren