Pagina's

dans van de dood

Dans van de Dood – John Saul

Op vijftienjarige leeftijd steekt Teri MacIver met voorbedachte rade haar ouderlijk huis in brand. Hierbij komen haar moeder en stiefvader om het leven. Teri wil niets liever dan bij haar vader wonen, die ontzettend rijk is. Ze is namelijk dol op luxe, iets wat haar moeder Teri niet kon geven. Er is echter één ‘maar’ aan verbonden: ze moet de aandacht van haar vader delen met halfzusje Melissa. Melissa is een stil en verlegen meisje, dat voortdurend door haar vrienden en vriendinnen wordt gepest. Wat Teri echter niet weet, is dat Melissa een vreselijk geheim met zich meedraagt. Een geheim dat zo afschuwelijk is dat ze iedere nacht aan haar bed vastgebonden moet worden opdat ze niet gaat slaapwandelen. Maar Teri blijft haar halfzusje pesten; en de wraak van Melissa is huiveringwekkend, bloedstollend en niets of niemand ontziend…

 

dans van de dood

 

Welk boek bleven jullie als puber maar lezen en herlezen? Bij gebrek aan Harry Potter deed ik het met horrorboeken. Pet Sematary van Stephen King deed mij snakken naar meer en naast King begon ik alles met dat spooklogo op de rug uit de bieb te verslinden! James Herbert, Joe Donnely en ook John Saul. De kwaliteit van King is natuurlijk onevenaarbaar, zowel zijn horror verhalen als zijn psychologische boeken en de serie The Dark Tower zijn geniaal. Van John Saul en James Herbert heb ik na mijn tienertijd nooit meer iets gelezen, maar waarom niet? Omdat ik er toen zoveel plezier aan heb beleefd en ik bang ben dat ik mijn fijne herinneringen bezoedel als ik er achter kom dat het om hele slechte horrorverhaaltjes ging? Gelukkig heb ik zo mijn dappere momenten; living on the edge, yolo, fuck you comfort zone!!!

Teri is dus een beetje een psycho puber die haar moeder en stiefvader ombrengt om bij haar rijke biologische vader te kunnen wonen. Haar moeder heeft toen zij nog maar een dreumes was haar oude leven achter zich gelaten en is ver van het oud geld milieu en de privileges opnieuw begonnen, zonder geld. Teri mag inderdaad bij haar vader wonen, maar ze had even geen rekening gehouden met het feit dat ze alles nu moet delen met haar halfzusje. En het halfzusje is al een kwetsbaar meisje dat door haar moeder emotioneel en lichamelijk misbruikt wordt. Maar Melissa heeft een geheime vriendin, D’Arcy, die haar helpt en beschermt tijdens de moeilijke momenten. Natuurlijk escaleert werkelijk alles, waarbij het voor Melissa steeds tragischer af lijkt te lopen en Teri eindelijk in de weelde baadt waar ze altijd van heeft gedroomd.

‘Kijk in de spiegel!’ beval Phyllis.
Ze liep naar haar dochter toe en legde haar handen op haar schouders. Ze draaide Melissa met een ruk om en gaf haar een zet in de richting van de spiegel. ‘Kijk dan!’ beval ze nog eens.
Toen Melissa de vingers van haar moeder pijnlijk in haar schouders voelde knijpen, hoorde ze opeens de stem van D’Arcy.
Het is al goed, Melissa. Ik ben bij je. Je kunt gaan slapen.
Ze voelde dat haar moeder haar tot voor de spiegel duwde. Maar in plaats van dat ze haar eigen spiegelbeeld zag, zag ze D’Arcy die haar vriendelijk glimlachend aankeek. Het beeld in de spiegel kwam naar haar toe en stak de handen naar haar uit. Ze voelde D’Arcy’s zachte, koele vingers op haar wang de tranen wegstrijken, en sloot haar ogen.

Toen ik Dans van de Dood tegenkwam kon ik het boek niet laten liggen. En laten we eerlijk zijn, de cover is al behoorlijk fout. Maar we hebben hier op Ogma al geleerd om een boek niet op de omslag te beoordelen. Bovendien is het een uitgave uit de jaren 90, de hoogtijdagen van de slechte smaak. Eigenlijk stond ik gewoon te trappelen om in Dans van de Dood te beginnen, dus ik schoof mijn enorme stapel boeken die ik allemaal met spoed moet lezen opzij, sjeesde door het verhaal van Teri en Melissa heen en ik genoot. En eigenlijk is het helemaal niet fout! Nee joh, gewoon een razendsnelle en hoogstvermakelijk horrorverhaal. Met spoken en moord en verraad. Het spookverhaal waar het om draait is simpel, maar doeltreffend en het Amerikaanse idyllische rijkeluis dorp wordt treffend beschreven.Oh en de personages joh, ze zijn óf leuk om te haten of je vindt ze lief. Teri is werkelijk een kwaadaardige trut en je begrijpt gewoon niet dat niemand haar doorziet. Alhoewel, het is ook wel logisch. Melissa is te naïef en verlangt zo naar wat liefde en waardering dat ze werkelijk alles gelooft, hun vader probeert alleen maar zijn afwezigheid goed te maken, de moeder van Mellissa is net zo’n evil bitch als Teri en de rest van de jeugd in het snobbendorp zijn gewoon oppervlakkige verwende apen.

Yup, dit is een persoonlijke klassieker die ik lekker blijf herlezen.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren