Pagina's

Duivelsstaf

Halloween week! De Duivelsstaf – Thomas M. Disch

Op een winterse dag in het Minneapolis van de jaren zeventig krijgt de jonge Billy Michaels een visioen waarin de kerstman aan hem verschijnt. Op dat cruciale ogenblik in zijn leven vangt hij voor het eerst een glimp op van de macht die zijn levensloop zal vormen en vervormen. Want deze kerstman is niemand minder dan de eeuwenoude god Mercurius, die Billy laat kennismaken met een buitengewone macht…die van de slangestaf. 

 

Duivelsstaf

 

Het is Halloween week bij Ogma! Tot en met 31 oktober gaan we het alleen maar hebben over enge dingen en omdat we een vintage boekenblog runnen zal het dan voornamelijk over oude horror boeken gaan. Stephen King past natuurlijk fantastisch in dit thema, maar het mocht wat mij betreft nog wel een beetje obscuurder. Natuurlijk hebben we voor Stephen King in dit huis een groot respect. Zijn complete oeuvre staat in de kast (net zoals dat van zijn zoon, Joe Hill) en wordt regelmatig herlezen. Als die meneer King dan over een boek zegt dat het een van de beste horror romans is die hij ooit heeft gelezen dan vertrouw ik ook volledig op zijn oordeel. En daarom kocht ik Duivelsstaf. Oh ja, en manlief zei ook dat het een cool boek was dat hij jaren geleden eens heeft gelezen. Jaren geleden ja, want de eerste Nederlandse druk komt al uit 1992. Als dat niet meer bij een Ogma Halloween past dan weet ik het ook niet meer.

Billy krijgt bezoek van de god Mercurius. In ruil voor zijn aanbidding geeft de god hem een toverstaf, een slangestaf om precies te zijn, het symbool van de medicus. Hij kan hier mee genezen, maar dat kost energie. Ziekte en dood laden de staf juist weer op. Voor elke goede daad die Billy doet, moet hij dus ook rottigheid uithalen. Ken je de uitdrukking ‘the road to hell is paved with good intentions’? Dat is nu precies waar kleine Billy mee te maken krijgt. Hij is namelijk helemaal geen slecht of stout jongetje. Gewoon, een jongetje, dat kwaad wordt op zijn grote broer of op klasgenoten die hem pesten. Laten we eerlijk zijn, wij als volwassenen hebben ook wel eens zin om iemand in zijn/haar gezicht te schoppen. De meeste mensen denken daar snel over na en beseffen zich dan dat het niet kan, maar bij kinderen werkt die rem toch even wat anders. Dus haalt Billy een paar geintjes uit die diep gemeen en soms zelfs kwaadaardig zijn. Maar het meeste kwaad berokkent hij toch de mensen van wie hij houdt. Hij probeert goed voor ze te zorgen door ze een eeuwig goede gezondheid te geven, maar het pakt elke keer slecht uit. Ook als hij de staf oplaadt met de gezondheid van slechterikken, beïnvloedt dit zijn familie. Maar een macht als deze is moeilijk op te geven en Billy gaat door tot hij uiteindelijk de rijke directeur is van een medisch researchcentrum. Tot Mercurius zich op iemand anders begint te richten…

De vrijdag voor de kerstvakantie bracht zuster Maria Symphorosa de kleuterklas van de Onze Lieve Vrouw van Genade school op de hoogte van het feit dat de Kerstman niet bestond, dat de cadeautjes die je op kerstochtend onder de kerstboom vond van je ouders afkomstig waren en dat het heidens was en goddeloze onzin en een zonde tegen het Eerste Gebod om anders te denken. Elk jaar deed ze die zelfde mededeling en je kon erop rekenen dat altijd wel een van de kinderen een driftbui zou krijgen of op een andere manier opstandig gedrag zou vertonen. Dit jaar was het Billy Michaels, gewoonlijk zo’n rustig kind, die zich languit op de vloer liet vallen en op zijn rug lag te krijsen en te spartelen; kortom nogal aandachttrekkend gedrag vertoonde.

Een eeuwenoud thema; wie het lot probeert te beïnvloeden maakt het doorgaans alleen maar erger. Ik ben er dol op, maar het is ook zoooooo frustrerend; ‘Nee Billy, doe het niet!’ schreeuwde ik hier en daar inwendig. De corruptie van al die macht is ook goed te zien, kleine Billy is nog een naïef, best wel lief kereltje, als 14 jarige begint hij al aardig vervelend te worden en als machtswellustige volwassene gewoon een hufter. Het verhaal krijgt van mij dan ook een dikke 10+! Net zoals de omvang trouwens, wie houdt er nu niet van een lekker dik boek? De schrijfstijl deed de eerste paar hoofdstukken wel behoorlijk gedateerd aan, maar hoe verder je in het verhaal wordt getrokken, hoe lekkerder het begint te lezen. Ook escaleert in het laatste deel van het boek, dat over de volwassen Billy gaat, alles enorm snel, vooral vergeleken met de rest van het verhaal waarin de tijd wordt genomen om karakters en situaties te beschrijven. Echt super-horror-halloween-eng wordt het nergens en het laatste deel doet zelfs dystopisch aan, maar evengoed is het een fantastisch boek om de Halloween week mee door te komen. Deken en warme choco bij de hand? Hoppa, op de bank dan maar!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren