Pagina's

The thin red line

The Thin Red Line, een terechte klassieker!

De mannen van Charlie Company – ‘Mad’ 1st Sgt. Eddie Welsh, Pvt. 1st Class Don Doll, Pvt. John Bell, Capt. James Stein, Cpl. Fife, en tientallen net als zij – zijn vastberaden om koste wat kost het eiland Gualdalcanal in de Stille Oceaan op de Japanners te veroveren. Dit is hun verhaal: een huiveringwekkend en realistisch portret van hun helse beproevingen. Van de met valstrikken vergeven moerassen, de ondoordringbare oerwouden tot de kapotgeschoten berghellingen, vechten de soldaten zich moeizaam voort tegen een vijand die geen voetbreedte toegeeft. Een vijand die zich liever doodvecht dan zich overgeeft.

 

The thin red line

 

Eigenlijk was het niet de bedoeling dat ik ‘The Thin Red Line’ zou lezen. Het recensie-exemplaar had ik op verzoek van manlief aangevraagd, een fan van oorlogsfictie en non-fictie. Ook van films op dit gebied; Apocalypse Now, Full Metal Jacket, A Bridge too Far, Das Boot en The Thin Red Line dus. Maar hij kreeg het een beetje druk op zijn werk. Zo druk dat lezen er bij in schoot en lezen voor Ogma helemáál een opgave begon te worden. Maar beloofd aan een uitgever is beloofd dus pakte ik ‘The Thin Red Line’ op, terwijl dit genre eigenlijk niet mijn cup of tea is. Oorlogsfictie wel, maar niet (alleen) vanuit het perspectief van de soldaat of een slagveld.

 

 

Toen Fife over de top van de heuvel op de helling aan de andere kant was gekomen, had hij zich plotseling ontzettend naakt en weerloos gevoeld. Maar één keer eerder had hij zich zo kwetsbaar gevoeld en dat was toen hij tijdens manoeuvres op patrouille was geweest en vanaf een bergtop naar beneden had staan kijken om te zien hoe diep de val zou zijn als hij te ver voorover zou leunen. Maar nu ging de kwetsbaarheid samen met afzondering en hulpeloosheid. Er was gewoon te veel waarvoor je moest uitkijken. Je kon het niet allemaal in je eentje in de gaten houden. Bovendien kon je evengoed de dood vinden door een stom ongeval als door vijandelijk opzet.

James Jones schreef ‘The Thin Red Line’ al in 1962 en net als bij zijn eerste uitgegeven roman ‘From here to Eternity’ putte hij uit zijn eigen ervaringen als soldaat in het Amerikaanse leger. Hij was nog maar 17 jaar oud toen hij in 1939 in dienst ging en hij was actief aan de Pacifische kust. Ten tijde van de Vietnam oorlog werkte hij als journalist, je kunt dus wel zeggen dat hij zijn portie oorlog wel gezien heeft. Het laatste deel van zijn oorlogstrilogie, ‘Whistle’, verscheen in 1978, een jaar na zijn dood. Hij heeft het zelf niet af kunnen maken, maar hij liet een grote stapel aantekeningen na voor schrijver Willie Morris zodat hij zijn werk voort kon zetten. De boeken zijn overigens los van elkaar te lezen.

Niet mijn cup of tea? Ja wel dus! Want hoewel het geen makkelijk boek is om in te komen, las ik het toch geboeid en aandachtig uit. Je zou het slow reading kunnen noemen, een boek dat al je concentratie nodig heeft en verdient. Het feit dat de hoofdpersoon een compagnie met meer dan 80 personen is terwijl ik slecht in namen ben was bijvoorbeeld wel eens lastig. Mijn beloning was dat het me steeds meer greep, dat het me bleef verbazen en mij diep onder de indruk achter liet. Het is duidelijk dat Jones zelf heeft meegemaakt wat de compagnie doorstaat; het wachten, de gruwelijkheden, de gevechten. Het is echt, zoals de Los Angeles Times op de prachtige cover belooft. ‘The Thin Red Line’ is een boek waarvan ik na afloop even bij moest komen. Eentje om te herlezen!

Karakter Uitgevers bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren