Pagina’s

  • Home
  • Strips
  • Kuifje – Hergé’s Klassieker door Pierre Sterckx
Kuifje - Herge's Klassieker

Kuifje – Hergé’s Klassieker door Pierre Sterckx

Het zal vast niemand verbazen, maar er komen hier inmiddels ook regelmatig nieuwe boeken binnen vallen. Romans van veel verschillende genres, horror, suspense, mystery, young adult, kinderboeken, strips, maar ook non-fictie wordt hier regelmatig gelezen en besproken. En af en toe komt er dan zo’n boek voorbij dat een beetje “best-of-both-worlds” is. De leeslijst is nog steeds erg lang, maar voor Kuifje-Hergé’s Klassieker van Pierre Sterckx maak ik graag ruimte!

Kuifje - Herge's Klassieker

Allereerst is het een boek dat niet misstaat in de boekenkast of op de koffietafel vanwege de heerlijk minimalistisch vormgegeven hardcover uitvoering. Als vader van de zogenaamde “klare-lijn” strips (doorlezen, leg ik verderop uit) kan het niet anders dat Hergé (Georges Remi 1907-1983) zijn goedkeuring zou geven. In het zicht nodigt het boek uit om opgepakt te worden en door te bladeren. Hoewel ik het al uitvoerig gelezen heb, betrap ik mezelf er regelmatig op het weer ter hand te nemen en door te bladeren en iedere keer weer te blijven hangen bij andere pagina’s.

cimg0458

Hergé is vooral bekend als striptekenaar en schepper van de wereldreizende jonge reporter Kuifje, die altijd vergezeld is door zijn trouwe foxterriër Bobby. De avonturen van het duo zijn wereldwijd uitgebracht en van zijn albums zijn er meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. De stijl van Kuifje wordt getypeerd als de Klare Lijn, een term die aan de stijl van Hergé is toegekend en zich kenmerkt door het plaatsen van een cartoonachtig figuur in een realistische setting, waarbij gebruik wordt gemaakt van een minimalistische lijn zonder veel schaduwen of arceringen.

In Hergé’s Klassieker vertelt Pierre Sterckx de levensloop van Hergé, de ontwikkeling en groei van Kuifje van drieste journalist tot detective en de invloeden en passie van de tekenaar. Al op jonge leeftijd is de tekenaar een enthousiast kunstliefhebber en ontpopt zich ook tot verwoed verzamelaar. Niet helemaal vreemd als je bedenkt dat Georges geboren is in een tijd dat moderne kunst een omwenteling zag en heeft de ontwikkeling van verschillende moderne stijlen in de 20e eeuw van dichtbij meegemaakt. Ook wordt de donkere kant van zijn carrière belicht. Tijdens de 2e Wereldoorlog heeft Hergé ondanks de Duitse censuur een aantal verhalen uitgebracht, waarbij duidelijk de invloed van deze tijd te zien is. Na de oorlog is hij enige tijd onterecht als nazi-sympatisant en fascist bestempeld, maar later van alle blaam gezuiverd.

Kuifje - Herge's Klassieker

Wat ik zelf nog niet wist, is dat hij geen liefhebber van muziek was, omdat hij dit als storend beschouwde. Apart, omdat ik zelf muziek als een inspiratiebron beschouw en een middel om mezelf af te sluiten en te helpen concentreren tijdens mijn tekenwerk.

Het taalgebruik en de vertelwijze van Pierre Sterckx kan misschien onterecht hier en daar als pompeus worden opgevat. Ik lees juist het zangerige en rijke vocabulaire van België. Het geheel is een boek, dat zich snel weer op laat pakken om nog een keer door te nemen en te genieten van de illustraties, studies en kunst. Als er iets is waar dit boek mij van heeft overtuigd, is het wel dat ik toch echt eens het Hergé Museum moet bezoeken, een Walhalla voor strip- en kunstliefhebbers! Een aanrader voor verstokte en nieuwe fans en ik wil Uitgeverij Terra Lannoo dan ook hartelijk danken voor het recensie-exemplaar.

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren