Pagina’s

Mee met Aeneas

Mee met Aeneas

In augustus konden jullie mijn verslag ‘Odyssea’ van Homerus lezen. Een van onze lezers wees me op de vertalingen van Imme Dros. Interessant! Ik had me voorgenomen Imme mee naar huis te nemen als ik haar in de kringloop zou treffen, maar wie ik ook tegenkwam (en geloof me, er waren hele bijzondere ontmoetingen bij), geen Imme. Dus besloot ik haar via mijn andere hotspot te bestellen, Marktplaats.

 

Mee met Aeneas

 

Niet zo lang daarna viel ‘Mee met Aeneas’ bij me op de mat, een mooie editie met tekeningen van Harrie Geelen. Aeneas was een van de karakters die me het meest interesseerden. In een van de romans die ik over Troje las wordt namelijk gesuggereerd dat hij iets zou hebben met Kassandra, de zus van de Trojaanse helden Paris en Hector. Hoewel zij aan Apollo toebehoorde en een affaire dus niet toegestaan was. En hij zou een van de weinigen zijn die de laatste slag om Troje overleefde. Ik vleide me dus gauw op de bank met Aeaneas en Arion.

Arion vertelt namelijk het verhaal over Aenaes. Arion is zanger, of eigenlijk een bard, net als zijn broer, vader en grootvader. Arion heeft niet zo’n mooie stem als de rest van de familie, maar heeft wel iets anders, namelijk uitstraling en hij weet wat een goed verhaal is. Hij schrijft lofzangen over de heldendaden van prinsen van Troje, hij vertelt over de knappe Helena, de oorzaak van de oorlog tussen Troje en de Grieken en hij zingt over de slimme Odysseus. Daardoor mag hij aan het hof zingen en zo ontmoet hij de hoofdpersonen van Homerus’ verhalen.

Arion’s verhaal begint ver voordat het paard Troje ingetrokken wordt. Hij vertelt over het dagelijks leven in Troje, de belegering van de stad door de Grieken en de belangrijkste karakters van Homerus. Daardoor kun je dit boek onafhankelijk van de boeken over Troje en Odysseus lezen.

Als de list van Odysseus werkt en de Trojanen het houten paard intrekken en alles misgaat, ontsnappen Aeneas en Arion samen uit Troje. Ze gaan samen met nog een paar honderd andere Trojanen op pad om een nieuw Troje te stichten. Net als de reis van Odysseus, valt ook hun reis bepaald niet mee, ze zijn jaren onderweg. Arion is niet zo onder de indruk van Aeneas. In tegenstelling tot de prinsenzonen van Troje, is Aeneas niet zo bijzonder. Hij is lang, eerlijk en betrouwbaar. Mooie eigenschappen natuurlijk, maar daar kun je geen lofzang over schrijven.Toch volgt Arion Aeneas op zijn pad. Jaren zijn ze samen onderweg, ze spenderen jaren samen op een boot.

Imme’s verhaal over Arion en Aeneas leest als een spannende avonturenroman. Je blijft lezen, want je wil weten hoe het met de heren afloopt. Wordt er een nieuw Troje gesticht? Volgt Arion Aeneas, ondanks dat ze elkaar eigenlijk niet zo liggen? ‘Mee met Aeneas’ is heel toegankelijk, en tegelijkertijd ademt het de sfeer van de oude Grieken uit. Aanrader mensen!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren