Pagina's

meisjesboeken van weleer

Meisjesboeken van Weleer – Kristine Groenhart

Wat is dat toch? Die dromerige blik in de ogen van generatiegenoten wanneer het gaat over kostschoolboeken van vroeger, over Top Naeffs School-idyllen of over de boeken van Cissy van Marxveldt? Het lijkt of er een hele generatie vrouwen, geboren tussen pakweg 1950 en 1975, is opgegroeid met deze boeken, vol schoolavonturen, warme gezinnen, gezellige vriendinnenclubjes en eerste verliefdheden. De meisjes in deze bakvisromans waren net iets gekker en durfden net iets meer dan wij. Kristine Groenhart ging voor ons terug naar haar jeugd in de jaren zeventig. Op basis van de boeken en haar eigen leesverleden schetst ze een tijdsbeeld en probeert ze erachter te komen waaróm wij die meisjeswereld van die donderse Dolle Tweeling toch zo aantrekkelijk vonden.

 

meisjesboeken van weleer

 

Vroeger is leuk!

Meisjesboeken van Weleer, daar houden wij hier bij Ogma wel van. Zo kwamen Top Naeff en Schoolidyllen al voorbij en nog maar een paar dagen geleden liet ik jullie mijn Joop ter Heul omnibus zien. Nadat ik Meisjesboeken van Weleer had gelezen deed ik eens een rondje door de boekenkasten en sprokkelde alle oude boeken bij elkaar. Je ziet het op de foto, het is een beste verzameling. En daar is de volgende generatie ook al weer zoet mee. Jongste redactielid Emma is druk bezig om zich door de stapel heen te werken, zo leuk!

 

Jeugdherinneringen

In Meisjesboeken van Weleer gaat Kristine Groenhart al haar favoriete meidenboeken uit haar jeugd bij langs. In chronologische volgorde van meisje naar bakvis naar tiener passeren de bekendste boeken de revue. Schoolidyllen, Joop ter Heul, De Olijke én De Dolle Tweeling, W.G. van der Hulst en Louisa May Alcott. Aan de hand van de herinneringen uit haar jeugd vertelt ze over de heldinnen uit deze boeken en welke invloed zij op haar hebben gehad.

Zou het door het grappige, vlotte taalgebruik komen dat de boeken van Cissy zo razend populair waren en zijn? Al het leuke is ‘zalig’, en als het even niet meezit is het ‘lam’. Ze gillen niet in de klas, nee, ze loeien. Of ze prevelen wat, en de vriendinnen leuteren mee. Als Joop verlegen is staart ze naar de punten van haar huispantoffeltjes. Zo gezellig. De baby van haar zus Julie noemt ze ‘Het Pakje’. Van Marxveldts humor en ironische taalgebruik hebben vele generaties meisjes aangesproken. Ik krijg nog steeds de slappe lach als ik lees hoe Joop en Pop bij de directrice (De Generaal) op het matje moeten komen omdat ze gearmd hebben gelopen met een heer. De heer in kwestie is echter Kees, de broer van Joop.

 

Enthousiast gebakvis

Dit is echt een boekje met een hoog “Oh ja!” gehalte waar je doorheen vliegt met een glimlach op je gezicht. Het is vlot geschreven en een persoonlijk verhaal geworden. Daar moet je van houden, schrijvers die mijmeren over hun jeugd en de boeken die ze toen lazen. Aangezien je dit blog leest denk ik dat dat wel goed zit. Wat mij betreft had Groenhart nog meer de diepte in gemogen als het gaat om informatie over de schrijvers en de tijdsperioden waarin de boeken zijn geschreven, maar nu zit ik dus gewoon te zoeken naar minpuntjes. Want uiteindelijk spat het enthousiasme van Groenhart over Joop, Polly, Pitty, Pat en Ann gewoon van de pagina’s. Als je dan door dit boek heen bent gevlogen wil je niks liever dan al je oude boeken opzoeken en je weer verliezen in kostschoolavonturen en bakvissenverliefdheden. En vooruit, de kostschoolboeken van Kristine Groenhart moet ik daarna ook maar eens gaan opzoeken. Ik heb nog wel een tip voor de schrijfster, die op een gegeven moment overpeinst dat de illustraties zo leuk zijn dat zij ze wel ingelijst wilde hebben; gewoon doen joh! Er liggen genoeg boekjes in de kringloop die reddeloos verloren zijn, maar waar nog wel een mooie tekening uit te halen valt.

 

meisjesboeken van weleer

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Bettie

    12 oktober 2016 at 09:11

    Leuk. Het boek had ik wel gespot, maar ik wacht even tot het in de bieb komt. Leuk idee om de tekeningen in te lijsten. Zelf maak ik er kaarten van. Hahaha, voor andere fans.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren