Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • Op de Dag van de Duurzaamheid een lijst met boeken waarmee je de wereld kunt redden
dag van de duurzaamheid

Op de Dag van de Duurzaamheid een lijst met boeken waarmee je de wereld kunt redden

Dat alle Ogma redactieleden groene ambities hebben bleek natuurlijk afgelopen februari al, toen we meededen aan Warme Truiendag. En dat was niet alleen voor de kijkcijfers hoor. Zo is Mirjam ook De Bio-kokkin en overtuigd vegetariër die zweert bij lokale producten en tweedehands servies. Jolanda en haar man zijn de ongekroonde koningin en koning van het hergebruik, een jaar lang niks nieuws kopen? Zij doen het al jaren, met stijl! Tineke begon ooit met bloggen over groene keuzes en alternatieven, en Jan-Rutger? Die deed heel gezellig mee. Best lief eigenlijk.

En vandaag is het dan De Dag van de Duurzaamheid en willen wij wat boeken met jullie delen die laten zien dat duurzame en groene keuzes maken helemaal niet zo moeilijk is.

 

dag van de duurzaamheid

Ja, ja, een plastic cactus. Maar wél gered bij een kringloopwinkel, bij gebrek aan groene vingers. Hoe ironisch…

 

No Impact Man van Colin Beavan

Nou goed, misschien is de planeet redden wél moeilijk. Als je het tenminste doet zoals Colin het doet. Hij koos namelijk een jaar lang voor de meest rigoureuze maatregelen. De stroom ging uit, de was deed hij in de badkuip, voedsel mocht alleen binnen een straal van 250 kilometer van zijn woonplaats New York worden geproduceerd (dus ook geen koffie meer hè!), geen gemotoriseerd vervoer meer en dat betekende ook geen liften (in de stad vol skyscrapers), niks nieuws kopen. Maar niet alleen dingen laten, maar juist ook dingen doen om de wereld beter te maken zoals zwerfvuil rapen. Kortom, een ware eco-extremist. In zijn boek vertelt hij over de ups en downs en doet dat met veel humor. De boodschap is niet dat jij óók zo moet gaan leven, bij hem thuis is inmiddels de stroom ook weer aan, maar wel dat al je keuzes impact maken en dat er zeker mogelijkheden zijn om groener te leven zonder dat je in hoeft te leveren op je gevoel van geluk. Bekijk ook zeker eens de documentaire die er over hem en zijn gezin is gemaakt!

 

The Urban Homestead van Kelly Coyne en Erik Knutzen

Kijk, dat je wordt verteld dat je keuzes kunt maken die je impact op het milieu verkleinen is natuurlijk mooi. Maar hoe breng je dat nu praktisch in de praktijk? In ‘The Urban Homestead’ staat het bol van de instructies en energiebesparende tips. ‘The Urban Homestead is the essential handbook for a fast-groing new movement: urbanites are becoming gardeners and farmers. This fun, hands-on guide shows anyone who lives in the city or suburbs how to enjoy a more satisfying lifestyle and plant seeds for the sustainable future of our cities. If you ever thought of turning your lawn or balcony into a garden, making your own organic jam, raising chickens in the backyard or learning how to harness natural energy, here are dozens of step-by-step projects to get you started homesteading immediately, whether you live in an appartment or house.’

 

Overleven op je eigen km2 door Dick & James Strawbridge

Nog zo’n praktisch boek, maar dan met heel veel mooie foto’s, bouwtekeningen en geeky duurzame projectjes. Zo lijkt het Jan-Rutger nog eens leuk om een watermolen aan onze vinexwoning te bouwen. Maar zonder gekheid, er staan ook heel veel leuke dingen in om te doen. Kleine projectjes zoals zelf kaas maken, of brandnetelbier maar ook wat meer geavanceerde technieken om wind- en zonne-energie te benutten. Dit boek kwam niet voor niets al eens eerder voorbij in een Ogma lijst. Dick is leuk! (en zijn zoon ook trouwens!!!!). Enne, ook dit boek heeft een leuke televisievariant, kijk hier maar eens.

 

dag van de duurzaamheid

Hoe word je groen? 101 tips om de aarde te redden

Die aarde redden we tenslotte voor de generaties na ons, laten we ze dan ook meteen even goed opvoeden. Dit boek helpt daarbij! Het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook nog eens grappig geschreven en de tips zijn ook écht goede tips die kinderen makkelijk zelf uit kunnen voeren. Misschien is het zelfs wel een leuk boek voor mensen met twee linkerhanden die Dick Strawbridge best een sympathieke man vinden, maar geen zelfgemaakte kaas hebben gegeten van het houden van een eigen bijenkolonie.

Vergeet ook niet het leuke boek van Vanessa Farquhasson dat Mirjam een tijdje geleden al eens op Ogma besprak en kijk hier nog eventjes waarom water in een flesje kopen onzin is. Wie heeft er nog meer tips om de wereld een beetje gezonder te maken? Want onderstaande boodschap lijkt me meer dan duidelijk! Ogma heeft in ieder geval nog een fijne tip; laat de televisie vanavond eens uit en lees een mooi boek 😉

 

dag van de duurzaamheid

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren