Pagina's

Joop ter Heul door Cissy van Marxveldt

Kringloop Curiosa: Joop ter Heul

Joop ter Heul door Cissy van Marxveldt

 

Voor oude kinderboeken hebben wij wel een bestemming! Zo maakte ik manlief een keer een mooi notitieboek. En notitieboeken heb je als blogger en control freak nooit genoeg. To do lijstjes, bloginspiratie onderweg of als de laptop al lang uit is (en nee, dat doe ik dan niet op mijn telefoon, want daar kan ik dus gewoon niet op typen) en allerhande andere ideeën en lijstjes. Ik kalk er in een jaar heel wat vol. En ze zijn ook nog eens erg leuk om cadeau te geven dus houd ik mijn ogen altijd goed open als ik weer eens op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel ben.

Et voilá, een prachtige Joop ter Heul omnibus uit 1979. Dat is op zich niet zo oud, de man is van een eerder bouwjaar, maar hij heeft wel meer rimpels. Er is iemand erg zuinig geweest op dit exemplaar. Op zolder  liggen nog twee losse delen uit de Joop ter Heul serie die iemand in 1945 en 1946 van haar tante voor haar verjaardag heeft gekregen. Ik vind het zo jammer dat deze boekjes zo uit elkaar aan het vallen zijn, want qua vormgeving zijn ze eigenlijk veel mooier. Met illustraties van Hans Borrebach, die voor een illustrator van kinderboeken nog een verrassende kant had.

Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat Cissy van Marxveldt, wiens eigenlijke naam Setske de Haan was, op fietsafstand van mijn woonplaats is geboren en heeft gewerkt bij de krant die hier elke week nog door de brievenbus valt. Ze werd echter al snel ontslagen omdat ze te veel fantasie had. Go Setske!

Deze Joop ter Heul wordt geen notitieboek. Het boek is te dik, ziet er nog te mooi uit en is gewoon veel te leuk om te blijven lezen! Mijn ouders hebben heel veel boeken uit hun jeugd bewaard en daar maakte ik vroeger dankbaar gebruik van. Dus las ik ook alle boeken van Cissy van Marxveldt van mijn moeder, en toen nog een keer en nog een keer. Wat een lollige boeken, terwijl ik ze bijna 80 jaar nadat ze voor het eerst werden uitgegeven las. Ik ging zelfs nog eens naar een theateruitvoering van Een Zomerzotheid. En dat voor een nogal gothic metal typje, een beetje out of character was het wel. Toch blijven ze trekken en zit ik dit stukje af te raffelen zodat ik met Joop en wat lekkers op de bank kan ploffen. Waarom oude meisjesboeken zo leuk blijven? Daarover volgt binnenkort meer, er is namelijk iemand wat dieper in gedoken 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

7 Comments

  • Ogma

   7 oktober 2016 at 08:59

   Joopje die bij manlief op schoot moet komen voor een standje is inderdaad afschuwelijk! Het leuke is dat ze vervolgens gewoon lekker doorgaat met de vla laten mislukken en met de hulp kletsen 😉

   Beantwoorden
 • Ilse

  9 oktober 2016 at 19:24

  Een van mijn favoriete boeken en ik ben ‘pas’ 45… Ik heb alle delen al ontelbare keren gelezen. Soms lijkt het me heerlijk om in zo’n ‘simpele’ wereld als die van Joop te leven. Duidelijk wat je rol is en wat de daarbij behorende verwachtingen zijn. Maar dat gevoel is meestal ook snel voorbij 😀

  Beantwoorden
 • Wieneke

  11 oktober 2016 at 13:37

  Pas veel later realiseerde ik me, dat Joop c.s. de avonturen beleefde tussen de twee wereldoorlogen. Misschien niet zo bijdehand, maar dat had ik helemaal niet door toen ik ze voor het eerst las op tienjarige leeftijd, dus in 1962. Kun je nagaan hoe weinig er in de maatschappij was veranderd na de tweede wereldoorlog begin zestiger jaren. Oma vertelt 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren