Pagina’s

namen voor je huisdier

De 10 leukste boekige namen voor je huisdier

Onze oudste dochter heet Emma en hoewel ik graag had op lopen scheppen dat we haar hebben vernoemd naar Jane Austen’s Emma, moet ik toch bekennen dat Rachel uit Friends ons een beetje aan de naam heeft geholpen, the dirty little secret is out. Maar het fictieve tv karakter had het natuurlijk wel mooi van Jane gepikt hè. We hebben nog andere karakters overwogen, ik vind Emma namelijk niet het mooiste boek van mevrouw Austen, maar we vonden het belangrijk dat de naam in Nederland ook een beetje gangbaar is. Dat mijn oma van dik in de 80 het meteen uit kon spreken, dat idee. Voor dochter nummer twee doken we ook weer de literaire wereld in, maar uiteindelijk hebben we tóch voor een Fryske naam gekozen; Berber. Ik vond Scout namelijk niet meer bij de rest van het gezin passen.

Waar we ons wel ongegeneerd op hebben uitgeleefd zijn onze huisdieren! Zo heette onze hond Fitz en mocht er weer eens een hondje komen en het is een teefje dan wordt dat misschien wel een Molly. Dan was er nog een pikzwarte kat genaamd Pandora, met dank aan het gelijknamige boek van Anne Rice, een konijn genaamd Bommel, de ratten Logan (Wolverine), McMurphy (One Flew over the Cuckoos Nest), en het setje Poekie & Stretch (het speelgoed van Garfield). De rest had iets minder literaire namen, maar nog steeds uitbundig geekig. De kat Morrison vernoemden we naar Jim Morrison (alhoewel, de beste man was natuurlijk ook dichter hè) en de rest van de katten kregen de namen Loki (naar de mythen want de film was nog niet uit) en Neo (the one, je weet wel, uit The Matrix). Inmiddels is de kudde nogal uitgedund en hebben we alleen nog een grote, rode kater met de stoere naam Ragnar, hij kwam bij ons toen we naar de serie Vikings keken.

 

guinea pig Pride & Prejudice

 

De leukste dierennamen bedenken is een beetje een spelletje hier in huis. Dan zitten we ‘s avonds op de bank en opeens roept er iemand “Hoe zou jij een Siamese kat eigenlijk noemen?”. Wij zitten niet snel zonder gespreksstof en we zijn heus niet alleen hoor! Een vriendin van mij heeft haar konijn Dickens genoemd, een prachtnaam! Als we ooit een ruwharige teckel krijgen dan gaat hij Dickens heten.

En dan nu nog een leuk lijstje ter inspiratie. Voor het geval je van plan bent om binnenkort een dier uit het asiel te redden in het kader van dierendag.

 1. Voor een vis: Moby Dick
 2. Een grijze Noorse boskat: Gandalf
 3. Geïnspireerd door het prachtige boek dat een vriendin van mij in New York vond (zie foto): Lizzie voor een cavia
 4. Wat dacht je van Agaath voor een mooie Cocker Spaniël?
 5. Of Mr Bennet voor een Basset?
 6. Of Pennywise voor het konijn waar je stiekem een beetje bang voor bent?
 7. Atticus Finch voor een vogeltje
 8. Mr. Darcy voor een kater met een adelijke inborst
 9. En heb je een kater die de hele buurt afwerkt? Dan kan ik Lord Byron aanraden
 10. Als laatste het ruwe-bolster-blanke-pit hondje met een mank (of nog beter ontbrekend) pootje: Cormoran Strike of Corm

Waar hebben jullie je door laten inspireren bij het kiezen van een naam voor je geliefde huisdier? Of heb je nog veel leukere suggesties? Laat het ons weten!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • yvonne

  5 oktober 2016 at 20:05

  Onze goudvissen heten Nemo en Nietmo, courtesy of mijn droge man 🙂
  Ik hou er wel van om huisdieren een gewone jongensnaam te geven, dat maakt het juist een beetje melig imo… Mijn honden vroeger heetten Jannes, Gijs en Sjoerd. Ik denk dat ik bij een volgende hond (als de kindjes wat groter zijn) voor Tibbe, Floris of Jelle ga… beetje afhankelijk van het ras. Al lijkt een lekker pretentieuze Vondel, Dante of Couperus me na het lezen van je stukje ook wel wat 🙂
  Ik had tot twee jaar terug ook konijnen die de fellowshipnamen droegen (gandalf, strider, boromir, legolas, gimli, frodo, sam, merry en pippin, en sauron want het waren er nou eenmaal 10…)

  Beantwoorden
  • Ogma

   6 oktober 2016 at 08:18

   Maar Tibbe zat dan ook weer in Minoes van Annie M.G. Mijn zus heeft een kat gehad met die naam, vond ik ook zo gezellig klinken 😉 Nietmo is geniaal!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren