Pagina’s

je bent een verschrikkelijk kind

Je bent een verschrikkelijk kind; intens verdrietig…..

“Je bent een verschrikkelijk kind”

Vijf woorden die ik als moeder nog nooit in mijn mond heb genomen en waarvan ik me niet kan voorstellen deze ooit te zeggen tegen mijn kinderen.

 

je bent een verschrikkelijk kind

 

Voor Nina Blom, de schrijfster van het boek ‘Je bent een verschrikkelijk kind’ is dit een gruwelijke realiteit geweest. Een geesteszieke moeder die haar dochter ziek maakte door middel van mentale en lichamelijke mishandeling. Haar moeder lijdt aan het Münchausen by Proxy syndrome (MBPS). Volgens Nina is een vaak gebruikte definitie voor deze vorm van mishandeling als volgt:

Het MBPS is een gefalsificeerde/geïnduceerde aandoening bij het kind (Pediatric Condition Falsification, ofwel PCF) die wordt toegebracht door de ouder/verzorger die een ziekelijke behoefte heeft aan aandacht van artsen en hulpverleners en die aandacht op manipulatieve wijze probeert te verkrijgen (Factitious Disorder by Proxy, ofwel FDP).
Naast de PCF bestaat er ook de Educational Condition Falsification (ECF). Bij ECF zijn er door de ouder verzonnen problemen op school.

Veertien jaar lang ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Onderzoeken als beenmerg puncties en spier biopsies om er enkele te benoemen, zware onderzoeken die totaal ongegrond zijn geweest. Er was niets mis met Nina, maar haar moeder zag dit anders. Misschien dacht ze het zelf wel? In de eerste paar pagina’s denk je nog dat de moeder het wellicht wel dacht, dat haar dochter ernstig ziek zou zijn. Maar later komen snel de bedreigingen “Waarom krijg je nu zo’n kleur? Ben je de boel aan het besodemieteren? Als ik erachter kom maak ik je af.” Het ene moment moet Nina zeggen dat ze ziek is tot ze het zelf begint te geloven. Het volgende moment wordt ze bedreigd door haar moeder omdat ze de boel niet mag besodemieteren.

Dossier stuk: Nina wil niet dood, zij wil van haar pijn af en haar pijn is de verstikkende omhelzing van haar moeder.

Het is ongelooflijk dat pas op 13 jarige leeftijd een arts het hele gebeuren in de smiezen had, na 15 ziekenhuisopnames! Ontelbare artsen, zusters en andere hulpverleners. Deze arts, dokter Vrienten, heeft haar uit huis laten plaatsen en daarmee kreeg zij een zestiende ziekenhuis opname. Deze keer om haar écht beter te maken. Uitgedroogd, spieren vreselijk verslapt. Ze moest opnieuw leren lopen, weer baas van haar eigen lichaam worden.

Dit boek leest als een film, je ziet het zo allemaal gebeuren. Afschuwelijk maar mooi dat Nina haar verhaal zo heeft kunnen uitbrengen. Het MBPS is gevaarlijk en elke hulpverlener zou op de hoogte moeten zijn van tekenen die het slachtoffer laat zien. Dit boek gaat hen daar zeker bij helpen. Uitgeverij Personalia, bedankt voor het recensie- exemplaar.

Na het lezen van dit boek geef ik mijn kinderen nog eens een extra dikke knuffel, gewoon om ze zonder woorden te laten weten dat ik zo om ze geef.

Simone van Noort, ofwel tante Poppedeintje. Ik ben een moeder van 2 kids die graag leest, maar er de laatste jaren veel te weinig tijd voor had! Getrouwd met een hele lieve metal bassist. Bofkont ben ik! Herstellend van een burn out schrijf ik over het wel en wee in het leven waarvan ik mijn prioriteiten her- euh… prioriteer. Dan ben ik ook nog aspirerend kinderboeken schrijfster en pedagogisch medewerker.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren