Pagina's

The Ladies of Grace Adieu

The Ladies of Grace Adieu – Susanna Clarke

Faerie is never as far away as you think. Sometimes you find you have crossed an invisible line and must cope, as best you can, with petulant princesses, vengeful owls, ladies who pass their timee embroidering terrible fates, or with endless paths in deep dark woods and houses tht never appear the same way twice. The heroines and heroes bedevilled by such problems in these fairy tales include a conceited Regency clergyman, and eighteenth-century Jewish doctor and Mary Queen of Scots, as well as two characters from Jonathan Strange & Mr Norrell: Strange himself and the Raven King.

 

The Ladies of Grace Adieu

(kaartje van Cardcetera)

 

Het lijkt al lang geleden dat ik overal het boek ‘Jonathan Strange & Mr Norell’ zag liggen. Eigenlijk helemaal mijn cup of tea; magie, ouderwetsch, Engeland. Waarom ik dan die hype langs mij heen heb laten gaan en wel in de drab die ‘Twilight’ heet ben getrapt, Joost mag het weten. Ja ‘Twilight’ is zo’n gevalletje levenskeuzes-waar-ik-spijt-van-heb. De enorme slechtheid er van is gewoon niet te wissen uit mijn hoofd. Het is 50 Tinten maar dan zonder de sex: grijs muisje wordt verliefd op gevaarlijke man en daar wordt dan een hoop slechtgeschreven nonsense omheen geblaat. Braak! Maar genoeg over slecht geschreven romances die meisjes op verkeerde ideeën brengen. We hebben het hier over Susanna Clark, die juist over veel te veel schrijftalent blijkt te bezitten.

‘The Ladies of Grace Adieu’ is een verzameling verhalen die zich in dezelfde wereld afspelen als het boek ‘Jonathan Strange & Mr Norell’, het Engeland van de 18e eeuw waarin magie en Faerie een grote rol spelen. Historische fantasy, of een alternatieve geschiedenis. In de verhalen komen verschillende personen in aanraking met magie en komen er achter dat daar niet mee te spotten valt. Net zoals er in oude sprookjes ook altijd een les valt te leren, zo leert Mary Queen of Scots dat zij iemand die over magie beschikt niet naar haar hand kan zetten, het loopt ook hier slecht met haar af. Mijn prachtige harcover exemplaar van ‘The Ladies of Grace Adieu’ kocht ik tweedehands en heeft geen omslag. Ik weet niet of die er bij heeft gezeten, dat vind ik ook helemaal niet erg, want nu valt de tekst op de achterkant tenminste goed op, een quote uit het eerste verhaal: “Magic, madam, is like wine and, if you are not used to it, it will make you drunk.” Deze madam kreeg tenminste een waarschuwing, dat voorrecht heeft niet iedereen uit de verhalen gekregen.

When Mrs Field died, her grieving widower looked around him and discovered that the world seemed quite as full of pretty, young women as it had been in his youth. It further occured to him that he was just as rich as ever and that, though his home already contained one pretty, young woman (his niece and ward, Cassandra Parbringer), he did not believe that another would go amiss. He did not think that he was at all changed from what he had been and Cassandra was entirely of his opinion, for (she thought to herself) I am sure, sir, that you were every bit as tedious at twenty-two as you are at forty-nine. So Mr Field married again. The lady was pretty and clever and only a year older than Cassandra, but, in her defence, we may say that she had no money and must either marry Mr Field or go and be a teacher in a school.

Alsof je mevrouw Austen hoort schrijven! De stijl, de periode, de sociale klasse. Maar dan met magie! Met bovennatuurlijke zaken! Waar ik niet in geloof, maar wel mijn entertainment zoek. Ik las op internet hoe de mannen die de schrijfworkshop gaven waaraan Susanna meedeed, meteen achterover sloegen van haar werk. Hoe zij het aan hun goede vriend Neil Gaiman lieten zien en die vervolgens zei dat het was alsof iemand die nooit pianoles had gehad opeens ging zitten om een sonata te spelen. Zeg dat wel ja, niet alleen het thema van deze verhalen is magisch, haar schrijfstijl is dat ook. Het zijn kleine kunstwerkjes gemaakt van woorden. Het is duidelijk dat zij haar inspiratie heeft gehaald uit oude volksverhalen en sprookjes, waardoor sommige verhalen duidelijk herkenbaar zijn. Dit alles is dan ook nog eens prachtig geïllustreerd door Charles Vess. Al deze elementen bij elkaar, de cover en illustraties, de verhalen en de stijl waarin het is geschreven, geven je het gevoel alsof je een oud boek zit te lezen. Een boek dat ergens uit een oude bibliotheek is opgedoken. Ik weet echt niet hoe snel ik ‘Jonathan Strange & Mr Norell’ moet lezen, dat volgens de critici nog veel beter is. Mijn eigen schrijfaspiraties heeft ze wel om zeep geholpen, wat heeft zij de lat hoog gelegd….

 

The Ladies of Grace Adieu

 

De schrijfster:

Susanna Clarke was geen vreemde in de wereld van boeken. Zo genoot ze in haar jeugd van het werk van Jane Austen, Charles Dickens en Sir Arthur Conan Doyle en heeft ze gewerkt bij een aantal grote uitgeverijen, onder andere als editor van kookboeken. Ook gaf ze een aantal jaren Engelse les in het buitenland. Tijdens deze periode kwam het idee van ‘Jonathan Strange & Mr Norell’ bij haar op. In 1993 begon zij met schrijven en het boek werd in 2004 uitgegeven. De verhalen in ‘The Ladies of Grace Adieu’ schreef zij in dezelfde periode, als world building zeg maar. In 2015 was op BBC een zevendelige serie te zien gebaseerd op ‘Jonathan Strange & Mr Norell’. Ik moet de serie nog zien, eerst het boek lezen natuurlijk!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Nicole

  22 september 2016 at 20:11

  klinkt echt heel goed!
  heb Jonathan Strange & Mr Norell nog steeds ongelezen in mn kast staan, hoop hem dit najaar toch eindelijk eens op te pakken! (en daarna misschien door te gaan naar dit boek?)

  Beantwoorden
  • Ogma

   23 september 2016 at 07:37

   Die volgorde is misschien ook beter. Ik denk dat de verhalen hier en daar iets duidelijk zijn als je Strange & Norell eerst hebt gelezen. Geen idee waar ik het op baseer want ik ben nog steeds niet aan de heren toegekomen 😮

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren