Pagina’s

blogtips

Dirty little blog secret: blogtips en mijn favoriete blogs

blogtips

 

Ik ben een hele slechte blogger. Zo had ik totaal niet in de gaten dat er al zo vreselijk veel boekenblogs waren voordat ik met Ogma startte. Ik begon me wat te vervelen op mijn persoonlijke blog en ik merkte dat als ik over boeken schreef dat mensen dat best leuk vonden. En zo is Ogma dus ontstaan. Voor de goede orde deed ik een beetje research en ik sloeg stijl achterover. Zoveel blogs? Over boeken? Juist… En toen las ik hoe je een succesvol blog maakt, want de blogtips vliegen je online om je oren:

 • Zoek een niche
 • Wees authentiek
 • Doe iets met social media
 • SEO is super belangrijk
 • Gebruik kopjes en quotes en grappige titels want dat is goed voor je SEO
 • Om een blog SEO waardig te maken moet het langer zijn dan 300 tekens
 • Een blog mag niet langer zijn dan 400 tekens, mensen houden van korte stukjes
 • Lees en reageer bij collega bloggers om je eigen blog te laten groeien

Nou dat met die niche is wel aardig gelukt; ouwe meuk boeken. Alhoewel, er beginnen steeds meer uitzonderingen te komen…. Authentiek? We maken alle foto’s zelf en Jan-Rutger tekent er wel eens eens iets leuks bij, volstaat dat? Social media, ja check! Bleek mijn Facebook-, Instagram- en Pinterestverslaving toch nog ergens goed voor te zijn. Alleen dat Twitter, daar kan ik niet zo veel mee en ik ben maanden in een chronisch gevecht met Bloglovin verwikkelt geweest, gelukkig is dat nu opgelost. Kopjes, quotes en grappige titels, uhm….. Toen ik er eenmaal achter was wat SEO (Search Engine Optimalization) nu precies was kwam ik er ook achter dat ik wellicht iets te eigenwijs ben voor Google. Goed, een blogje dat langer is dan 300 woorden, no problemo dude, maar rond of korter dan 400? Stelletje grapjurken, kort van stof ben ik nog nooit geweest. Ik kan niet voor niets niet met Twitter omgaan.

En toen de grootste faal; lees en reageer bij collega bloggers. Kijk, dat lezen gaat nog wel. Zo volg ik al jaren Valhalla, die doet minimalistisch in Noorwegen. Ik lees graag bij collega ploetermoeder Buurvrouw Anita, die hier ook eens gezellig met haar billen bloot ging. Dan is er Martine, zodat ik weet hoe ik met geld en katten om moet gaan. Ik kwijl bij de mooie outfits van Mevrouw Leesvoer. Sinds kort lees ik dan nog bij vriendinnetje Tante Poppedeintje en natuurlijk bij Mirjam en Jolanda, mijn lieve Ogma collega’s.

Maar zien jullie het probleem al? Ik volg(de) dus amper boekenblogs. Zodoende dacht ik met hoogst originele ideeën te komen voor rubrieken en artikelen, die dus in sommige gevallen al jaren ergens anders werden geblogd. Oeps… Inmiddels zit ik ook al weer ruim over de 400 woorden, dus kom ik toch maar ter zake. Dit zijn de boekenblogs die ik volg (op Facebook en Bloglovin volg ik nog meer, dan kan ik af en toe een artikel aanklikken wat me leuk lijkt):

Alleen dat reageren, dat wil nog niet zo vlotten. Als moeder van een zeer bewerkelijke peuter en een schoolmeisje dat de hele dag intensieve vragen stelt over van alles en nog wat, blijft er naast het huishouden, heen en weer fietsen tussen school, supermarkt, playdates, clubjes, Ogma, sporten en koken niet zo veel tijd over. ‘s Avonds lig ik redelijk semi-comateus op de bank. Dus lees ik blogs snel tussendoor en neem ik niet de tijd om te reageren. Des te meer tijd blijft er over voor al dat moois dat op deze blogs wordt aangeprezen. Groeiend blogverkeer? Och ja, volgend jaar is er weer een Internationale Dag van het Naakt Tuinieren hoor 😉

Wat vinden jullie tot nu toe van Ogma, doen we het een beetje ok in de boekenblog wereld? En delen jullie je favoriete blogs ook met mij in een reactie?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

12 Comments

 • JOY

  20 september 2016 at 07:34

  Hallo Ogmaaiers!
  Gevonden heb ik jullie via de’Noorse Connectie’ en ik vind jullie geweldig! De opzet van een soort collectief is geniaal. Ieder z’n specialiteit.
  Door Ogma ontdekte ik Cadfael. ( Hier in Groningen kun je bij de bibliotheek boeken aanvragen uit de collectie van alle bibliotheken in Groningen. Die worden dan gebracht naar de bibliotheek van je keuze, waar je je verse leesvoer dan op kunt halen. Een gratis service, nou gratis…je contributie. ) Toen ik voor de eerste keer naar een van zijn avonturen zocht was er precies één GroteLetterBoek. Dat las ik en ik was hooked!
  De volgende boeken sprokkelde ik bij de kringloop. Maar nu:tatatada! zijn er ineens veel nieuwe Cadfaels te leen! Ik denk dat er – door jullie wervende verhalen – ontzettend veel aanvragen zijn gedaan in de afgelopen tijd en dat ze niet konden ontkomen aan een ander aankoopbeleid! (Inmiddels ben ik ook vaak meegereisd met zuster Fidelma…..) En dat is alleen nog maar de Dekselse Dinsdag. Op andere dagen noteer ik veelbelovende titels op een briefje voor een volgende biebbestelling.
  Er is voor mij maar één boekenblog!
  Ga dus graag door – veel groeten, JOY.

  Beantwoorden
  • Ogma

   20 september 2016 at 08:31

   Zou dat echt zo kunnen zijn? Ok, handen omhoog! Wie heeft er allemaal een Cadfael/Dekselse Detective aanvraag gedaan bij de bibliotheek?
   En bedankt voor je mooie compliment, ik bloos er van 😉

   Beantwoorden
 • Marcia

  20 september 2016 at 08:25

  Een blog van 400 woorden lukt mij ook echt niet – dat is gewoon veel te weinig! XD en ik vind het super fijn dat ik jullie blog inmiddels weer kan volgen via bloglovin 🙂 Bedankt ook om mijn blog te vermelden!

  Beantwoorden
 • Min of Meer/Martine

  20 september 2016 at 10:50

  400 woorden? Ik heb echt veel meer nodig om uit te leggen hoe jij met katten en geld moet omgaan ;-).
  Zonder gekheid, er zijn zoveel regels die maken dat een blog wel of niet succesvol wordt maar ik denk daar eerlijk gezegd niet aan bij het schrijven. Het moet wel een beetje leuk blijven toch. Tenzij je bakken met geld wil verdienen dan is het anders. Ikzelf denk altijd dat je nog zo goed alle do’s en don’ts kunt opvolgen en dan toch kunt falen. Of je blog lezenswaardig is hangt voor mij vooral af van de toon, de schrijfstijl en de originaliteit. Een beetje zelfspot scoort hoog bij mij.

  Hoewel ik dol ben op lezen, lees ik nauwelijks boekenblogs. Maar ja, ik lees ook geen boeken over katten, ik aai ze ;-).
  Jullie blog is de grote uitzondering, ik heb al vaak in de bieb met de smartphone in de hand oude logjes opgezocht om me te herinneren wat ook al weer de titel van dat en dat besproken boek op Ogma is.

  Beantwoorden
  • Ogma

   20 september 2016 at 15:11

   Dat blijkt wel, want ik ben nog steeds blut en de kat is ook een schoft 😉 *sarcasm off, ik vind je blog hartstikke goed joh* Bakken met geld verdienen met Ogma zou geweldig zijn, want uiteindelijk is dit mijn droombaan; boeken lezen en daar dan over vertellen (ik denk dat mijn collega’s daar precies zo over denken). Kansen zullen we dus proberen te grijpen, maar wel op onze eigenwijze manier. Voor nu vind ik het al geweldig om te horen dat men naar de bieb gaat met een lijstje van Ogma!

   Beantwoorden
 • Monique

  21 september 2016 at 08:33

  Ik volg heel wat boekenblogs want dat is een superrelaxte manier om op de hoogte te blijven van al het boekennieuws. Bovendien hoop ik uit al die blogs te destilleren wat een boek nu interessant maakt, wat voor mij als beginnend schrijfster natuurlijk wel nuttig is om te weten. Via een collega ging ik ook Ogma volgen, maar ontdekte al snel dat Ogma geen gewoon boekenblog is en daarmee voor mij wat minder ‘nuttig’. Veel te excentriek en ik schrijf immers geen vintage. Toen jullie van Bloglovin verdwenen besloot ik ermee te stoppen. Maar helaas voor mij had het Ogmavirus me al te pakken. Ik MOET gewoon regelmatig even kijken. De tekeningen vind ik te gek en jullie aparte stijl spreekt me erg aan. Benieuwd naar de ervaringen van een debuutschrijver? Kijk dan ook gerust op mijn blog op http://www.boekjeopenoverschrijven.nl. Enne… ik ben ook te vinden via Bloglovin.

  Beantwoorden
 • Annemieke

  24 september 2016 at 08:46

  Ach ja, al die regels. Lekker doen zoals jij het fijn vindt. 😉 Het reageren ging bij mij best goed toen ik mijn baan verloor eerder van het jaar, maar sinds ik ben bevallen is dat reageren weer een heel stuk minder. Aja er is ook niks mis mee om meer te lezen en soms alleen te reageren op blogs waar je veel op te zeggen hebt of alleen bij een bepaalde groep blogs.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren