Pagina’s

perziktaart

Boeken en Bakken: Perziktaart met WTF effect

Soms lees je een boek waarbij je van te voren een bepaald idee had en blijkt het uiteindelijk heel anders te zijn. Je zou het turbotalig het WTF effect kunnen noemen. Dat kan negatief zijn, zoals ik had bij Schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon. Ik voelde me zwaar bedonderd. Zozeer dat ik het boek zonder pardon mijn huis uitbonjourde. Het kan ook juist positief uitpakken. Zo had ik al een aantal boeken van Jan Wolkers gelezen. Rauw en realistisch, af en toe pijnlijk plastisch, dat is wat ik kende en verwachte toen ik de Walgvogel begon te lezen. Gaandeweg het lezen realiseerde ik me echter dat het gewoon een mooi liefdesverhaal was. Een ongewoon mooi liefdesverhaal zelfs. Zo’n bijzondere gewaarwording was dat, en een boek dat me altijd is bijgebleven.

Eenzelfde WTF effect kun je ook met een baksel creëren. Ik maakte een heerlijk zomerse taart, die perfect zou passen bij een boek dat je op het verkeerde been zet. Wat er bijzonder aan is? Hij is gemaakt van bonen. Geen meel, maar peulvruchten. En toch is het een taart en smaakt het naar taart. WTF?!

 

perziktaart

 

Gaan we:

Je gaat een leuke reformwinkel binnen en vraagt daar op een ons-kent-ons toon naar de mungbonen. Alsof je zoiets dagelijks eet reken je af. Heb je geen arrowroot in huis, dan haal je dat ook nog even op. Als je toch bezig bent.

Deze boontjes (zo’n 600 gram heb je nodig) week je een uurtje of 12. Gewoon bij het afwassen ‘s avonds in het water doen, dan kun je er de volgende ochtend mee bezig. Je spoelt de bonen goed af en kookt ze tot ze gaar zijn. Even de blender erover en klaar is je bonenpuree. Het zou zo’n 700 gram moeten zijn.

Je smelt ongeveer 170 gram roomboter of kokosolie au bain marie. De boter of olie blend je met de bonenpuree. Laat alles even rustig afkoelen. Neem nu drie eieren, 125 gram kokosbloesemsuiker (of eenzelfde hoeveelheid ahornsiroop of agavesiroop) en 25 gram honing. Doe dit bij de afgekoelde bonen-boterpuree en blend alles.

Rasp een citroen en doe het sap van een halve citroen bij de rasp. Ook dit blend je door het bonen-boterdeeg.

Als laatste doe je er 1 eetlepel arrowroot, 2 theelepels baking soda en een scheutje appelazijn doorheen en blend je alles nog eens. Dit doe je in een flinke taartvorm en doe je in een oven van zo’n 190 graden. Hoe lang? Hangt van je oven af. Ik zou na 35, 40 minuten even checken met een satehprikker. Komt ‘ie er redelijk droog uit dan is het klaar. Beetje op je gevoel vertrouwen.

Hierop doe je roomkaas, mascarpone of kokosroom vermengd met citroensap (citroenrasp kan ook) en honing. Er bovenop in schijfjes gesneden perzikken en klaar is je zomerse taart. Mijn kinderen zijn wars van rare dingen, maar ze hebben er van gesmuld. En geen seconde heb je in de gaten dat je taart van bonen aan het eten bent.

Wie wil het eens uitproberen? En welk boek heeft jou wel eens verbaasd doen staan?

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren