Pagina’s

 • Home
 • Leesverhalen
 • Star Wars The Nerd Unleashed, over Star Wars boeken en een mogelijke obsessie
Star Wars boeken

Star Wars The Nerd Unleashed, over Star Wars boeken en een mogelijke obsessie

Zoals John F Kennedy zei “Ich bin ein Berliner”, bin ich ein nerd. Zo, het is er uit. Niet alleen ben ik een nerd, ik ben ook nog eens een behoorlijke geek. En dat is nog maar het topje van de ijsberg die ‘personal issues’ heet, maar dat hoort op een ander blog thuis. Hoewel Star Wars in de eerste plaats een serie films is, waren mijn eerste stappen in de wereld geschapen door George Lucas niet met de films. In het begin van de jaren 80 verschenen de officiële stripverhalen in het stripblad Eppo (wie is er niet mee opgegroeid) en dat was de eerste keer dat ik het iconische masker van Darth Vader zag.

 

Star Wars boeken

 

Mijn liefde voor de films is gebleven en hoewel de films van de oorspronkelijke trilogie hier en daar wat gedateerd zijn en minder spectaculair dan in mijn herinnering, blijft het verhaal in mijn beleving nog steeds overeind staan. In de jaren 70 en 80 verschenen al verschillende boeken die zich afspeelden in en rond het Star Wars universum. Met de re-release van de opgepoetste films in de jaren 90 en de tweede trilogie van ’99 tot ’05 heeft de filmserie een boost gehad die nog meer boeken en strips heeft voortgebracht; het zogenaamde Expanded Universe. Zoals met alle genre boeken zitten hier uiteraard de betere en mindere verhalen tussen die de nodige discussie onder de die-hard fans nog steeds losmaakt. Wat was de wereld blij dat na de overname van Lucasfilms door Disney bekend werd gemaakt dat er nieuwe films zouden komen. Helaas voor de fans, bijna alle “expanded” verhalen die zijn bedacht worden als niet officieel beschouwd en volledig genegeerd door Disney, zodat ze volledige vrijheid hebben voor de toekomst. Maar wat was het een feest, er kwam een nieuwe film! Er werd gespeculeerd, er werd gehaat, er werd gehuild, niemand kon toch tippen aan het epos van George Lucas? J.J. Abrams had de ondankbare taak om met de torenhoge verwachting om te moeten gaan en deel VII te regisseren. De hemel werd hij in geprezen en tegelijkertijd neergesabeld toen de film uitkwam. Sinds de release in december wordt er nog iedere dag uitvoerig gediscussieerd op internet hoe goed of hoe slecht de film is en tegelijkertijd kan niemand wachten tot deel VIII uit is, waarna het hele circus opnieuw zal beginnen.

 

 

Om het kort te houden, ik vond het een feest. Jeugdsentiment, fenomenale special effects en genoeg nieuwe mogelijke verhaallijnen (dus geen plot-holes!). Door de jaren heen heb ik meerdere Star Wars strips en boeken gelezen en heb ook naar aanleiding van deel VII de officiële boeken van de zes films weer gelezen. Uiteraard is van Star Wars: The Force Awakens ook het boek verschenen, bewerkt door Alan Dean Foster. Sterk en vlot geschreven krijg je een diepere blik in de gebeurtenissen en personages dan de film toelaat. Waar sommige scenes in de film niet helemaal logisch lijken (kom op nou, het is fictie!), krijg je in het boek de onderliggende gedachtegang en ontwikkeling beter mee. Nou heb ik zo mijn eigen theorieën over wat er zou kunnen gebeuren, maar daar ga ik niemand mee vermoeien, het internet staat er al vol mee. Ik kan het boekenliefhebbers zeker aanraden en wacht niet alleen met smart op 2017 wanneer deel VIII als film uit zal komen, maar ook zeker als boek! Tot die tijd moet ik het doen met Netflix, waarop alle 7 films nu te bekijken zijn.

Jan-Rutger Hoekstra, striptekenaar, boekenliefhebber en eigenaar van Studio Dallaz. Met wellicht een beetje ongezonde obsessie voor muziek en gitaren. Getrouwd met boekenwurm Tineke, fysiek vader van Emma en Berber en geestelijk vader van een libertijns, blauw konijn genaamd Beldragor.

6 Comments

 • Machteld

  12 september 2016 at 07:37

  Tja, ik heb best wat nerdige en geekige trekjes maar Star Wars doet t m niet voor mij. Tot groot verdriet van de mannen hier in huis. ;😉
  Doe mij Star Trek maar! Veeeeeeel beter.
  Het internet staat vast ook vol met uiteenzettingen over waarom Star Trek beter is dan StarWars, persoonlijk denk ik dat het vooral ligt aan waar je mee opgroeit. 😊

  Beantwoorden
 • Jolanda

  12 september 2016 at 09:58

  Mijn man is echt een groot SF-fan, waaronder natuurlijk Star Wars. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eigenlijk nooit een barst aan vond, totdat manlief mij en de kinderen laatst overhaalde om de nieuwste Star Wars te kijken. And guess what, ik vond ‘m geweldig!! Nu zijn we de serie films van voren af aan aan het kijken, dat wil zeggen, vanaf het begin van het verhaal, want dat is wel handig voor de kinderen. Maar eerlijk gezegd vond ik de oudere films dan wel weer leuker.
  Wat een gave illustratie! Is die er ook in kaart-vorm?

  Beantwoorden
  • Ogma

   13 september 2016 at 10:54

   Geweldig toch, dat de films weer een nieuwe generatie aanspreken? En ik ben ook groot fan van de eerste drie films hoor en dat heeft niks te maken met Harrison Ford, NIKS! 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren