Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Begrijpend lezen van Alejandro Zambra. Hebben jullie het meest A, B, C of D?
Begrijpend Lezen

Begrijpend lezen van Alejandro Zambra. Hebben jullie het meest A, B, C of D?

Wie is Alejandro Zambra?

0 Een Chileense schrijver
0 De nieuwe literaire superster van Zuid-Amerika
0 De schrijver van ‘Begrijpend lezen’
0 Alle van bovenstaande

 

Begrijpend Lezen

 

Waar gaat ‘Begrijpend lezen’ over?

0 Alejandro Zambra’s jeugd
0 Het leven onder Pinochet
0 De toelatingstoets tot de universiteit in Chili, de ‘Prueba de Aptitud Académica’
0 Alle van bovenstaande

 

Wat voor soort boek is ‘Begrijpend lezen’?

0 Een roman
0 Een nieuwe leeservaring
0 Een meerkeuzetoets
0 Een verhalenbundel
0 Alle van bovenstaande

 

Wat vond je van ‘Begrijpend lezen’?

0 Ik begreep er niets van
0 Heel toegankelijk, ik had het snel uit
0 Geweldig!
0 Grappig
0 De schrijfstijl sprak me enorm aan
0 Anders dan welk boek dat ik ooit las
0 Een goede introductie in het Chili onder Pinochet
0 Het wil maar niet uit mijn hoofd
0 Tja…
0 Alle van bovenstaande

 

Uitgeverij Karaat, van wie wij een recensie-exemplaar ontvingen van ‘Begrijpend Lezen’, over Alejandro Zambra:
Toen Alejandro Zambra in 1975 geboren werd, maakte Chili net de zwartste dagen van de dictatuur van Pinochet door. Tegen de tijd dat Zambra zijn universitaire toelatingstoets moest maken, in 1993, was het land op papier al weer drie jaar een democratie, maar het het nog lang niet alles uit de dictatoriale periode rechtgetrokken: Pinochet had nog altijd veel macht, veel mensen van voor 1990 zaten nog altijd op sleutelposities, en wetten, regelgevingen en schoolsystemen waren nog niet teruggedraaid. Zo ook het schoolsysteem waar Alejandro Zambra mee te maken kreeg. Hij ging school op het Instituto Nacional, een van de meest elitaire scholen van het land, waar ook de zonen en dochters van ministers zaten, en waar de traditie voorschreef dat alle scholieren moesten slagen, het liefst met zo hoog mogelijke cijfers, zodat nadien, in de rest van het leven van de kinderen, hun schijnzekerheden intact konden worden gehouden. Maar in 1993 rekende nog niemand erop dat de verhoudingen in de samenleving steeds meer verstoord zouden raken. En laat die verstoring nu een van de thema’s zijn in het oeuvre van Alejandra Zambra, in wiens werk de levens van de Chileens middenklasse van de laatste vier decennia geen zekerheden meer bieden. Die situatie, gecombineerd met Zambra’s opleiding op het Instituto Nacional, vormt de basis van zijn nieuwe boek – een roman in de vorm van een meerkeuzetoets, een meerkeuzetoets die u zelf kan invullen, en die u wellicht meer aan het denken zet dan de scholieren destijds, want nadenken was niet iets waar Pinochet een groot voorstander van was. In 1999 verklaarde hij nog: ‘Studenten horen naar de universiteit te gaan om te studeren, niet om na te denken. En voor daarna nog energie over heeft, is er sport.’

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren