Pagina's

veel gedoe om niks

Shakespeare by Another Name is Veel Gedoe om Niks (maar wel mét give away)

 ‘Shakespeare by Another Name’ presents a wealth of mirrors between de Vere’s life and the works of the Bard. He lived in Venice during his twenties – racking up debt with the city’s moneylenders (The Merchant of Venice); his notorious jealousy of his first wife spawned bot self-critical works (Othello, The Winter’s Tale) and self-mocking japes (The Comedy of Errors); an extramarital affair led to his courtly disgrace (Romeo and Juliet). In a page-turning tour of Elizabethan England, Anderson unlocks the secret history of Shakespeare’s works to illustrate that the only way de Vere could ever publish such compromising material – including brutally honest portraits of the powerful elite of the age – was under the protection of another man’s name. That name was “William Shakespeare”.

 

 

veel gedoe om niks

 

De Shakespeare week begon voor mij spetterend nadat ik het spannende ‘The Shakespeare Secret‘ en dit bijzonder aangename boek van Bill Bryson had gelezen. In ‘The Shakespeare Secret’ draait het verhaal om verschillende theorieën over de identiteit van Shakespeare en de strijd van de aanhangers over deze ideeën. Bill Bryson houdt zich in zijn boek aan de keiharde feiten zoals die bekend zijn, zonder gespeculeer. Dat is precies wat ik zoek in non-fictie, ook al neem ik mijn fictie graag met een snufje conspiracy theory. Het leek mij voor deze thema week wel een goed idee om dan een complete tegenpool van Bill er bij te pakken. Dat werden Mark Anderson en zijn boek ‘Shakespeare by Another Name’.

Mark Anderson probeert te bewijzen dat Shakespeare niet William Shakespeare uit Stratford-Upon-Avon was, maar het een pseudoniem is van de zeventiende Earl of Oxford, sir Edward de Vere. In deze dikke pil barst het van termen als ‘often suggested’, ‘one is to believe’ en ‘supposedly’. Ondanks de meer dan 200 appendixes en notes geeft dat niet echt een gevoel van vertrouwen. Daar komt dan nog bij dat de schrijfstijl van Mark Anderson ronduit slaapverwekkend is. Het leven van een boekenblogger valt soms niet mee beste lezers….

The erudition on display in Shakespeare is wide-ranging and profound. Studies of the Shakespeare canon by lawyers, theologians, physicians, astronomers, philosophers, linguists, military tacticians, sailors, historians, botanists, liteerary scholars, musicians, and classicists conclude that Shakespeare manifests a ready knowledge of their respective fields. All find the author anywhere from competent to expert in these varied disciplines. The myth that Shakespeare had “small Latin and less Greek” – stemming from a misreading of a poem by Ben Jonson – has inhibited the natural conclusion of these studies: Shakespeare was one of the most learned and broadly educated authors in history.

Politieke debatten? Nee dank u. Maar een discussie tussen Bill en Mark? Ja heerlijk! Dat lijkt me een prima alternatief voor het doorspitten van het saaie, doch interessante ‘Shakespeare by Another Name’. Schenk de wijn maar in en trek die zak chips open. Dat wordt een lange, hoogst vermakelijk avond. Of, zoals Wills het noemde, a battle of wits!

 

Veel gedoe om niks

 

Maar dus over die give away:

Nadat ik me door Andersons’ betoog heen had gewerkt was mijn hoofd wanhopig toe aan luchtiger vermaak. En dat vond ik in ‘Much Ado about Nothing’, maar dan bewerkt voor kinderen. Kon ik meteen dochterlief indoctrineren met een beetje cultuurgeschiedenis. En hoewel ‘Veel gedoe om niks’ voor kinderen nog best taai is geschreven, is het wel een erg mooi voorleesboek. Met prachtige illustraties en als afsluiter nog wat informatie over Shakespeare zelf. En omdat een thema week niet compleet is zonder give away geven Emma en ik ‘Veel gedoe om niks’ cadeau! Je hoeft alleen maar een reactie achter te laten hieronder. Natuurlijk vinden we het wel erg leuk als jullie dit blog willen delen op social media. Op 10 september maken we de winnaar bekend. Dus waar wachten jullie nog op? Reageer en deel, deel, deel en deel nog een beetje!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

6 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren