Pagina's

  • Home
  • Leesverhalen
  • The Shakespeare Secret – J.L. Carrell, zo spannend schreef zelfs Wills ze niet!
The Shakespeare Secret

The Shakespeare Secret – J.L. Carrell, zo spannend schreef zelfs Wills ze niet!

A modern serial killer – hunting an ancient secret. A woman is left to die as the rebuilt Globe theatre burns. Another woman is drowned like Ophelia, skirts swirling in the water. A professor has his throat slashed open on the steps of Washington’s Capitol building. A deadly serial killer is on the loose, modelling his murders on Shakespeare’s plays. But why is he killing? And how can he be stopped? A gripping, shocking page turner, The Shakespeare Secret masterfully combines modern murder and startling true revelations from the life of Shakespeare. It has been acclaimed as one of the most compulsively readable thrillers of recent years.

 

The Shakespeare Secret

 

Als je Engels hebt gestudeerd ken je Shakespeare, dat is natuurlijk logisch. Dat alle docenten die ik in al mijn schooljaren tegen ben gekomen hetzelfde sonnet behandelden zorgde er wel voor dat ik behoorlijk kotsbeu was van “Shall I compare thee to a summer’s day…” toen ik mijn diploma op zak had. Dat was dan ook de enige moeite die ik met Shakespeare had, verder heb ik de woordenkunst van The Bard altijd enorm gewaardeerd. Ik had alleen nooit zo de moeite genomen om mij in het leven van de man zelf te verdiepen (nou goed dan, ik keek wel “Shakespeare in Love’, telt dat ook?) en dacht dan ook dat William Shakespeare die man uit Stratford-Upon-Avon was die zo leuk kon schrijven. Na het lezen van The Shakespeare Secret weet ik nu dat de meningen daar een beetje over verdeeld zijn.

Na jarenlang als assistent van een onderzoekster te hebben gewerkt, leeft Katherine Stanley nu haar grote droom. Ze regisseert een opvoering van ‘Hamlet’ in het Globe Theatre in Londen. Samen met een aantal grote acteurs is ze druk bezig om hun spel te perfectioneren als haar oude mentor van Harvard University, een Shakespeare professor genaamd Rosalind Howard (Roz) haar een bezoekje komt brengen. Destijds zijn ze niet zo goed uit elkaar gegaan en Katherine gaat dan ook enigszins terughoudend het gesprek aan. Roz geeft haar een pakje en verteld dat ze een geweldige ontdekking heeft gedaan, een groot geheim! Ze wil Kate later die avond ontmoeten op Parliament Hill. Als Kate daar op de afgesproken tijd zit te wachten komt Roz niet opdagen en in de verte ziet ze dat er brand is uitgebroken. Ongeveer op de plek waar The Globe staat! Ze snelt zich naar de rivier The Thames en ziet dat het inderdaad om haar Globe Theatre gaat, maar ze staat aan de verkeerde kant van de rivier en kan er niet bijkomen door alle mensen die zich op de brug hebben verzameld om naar dit spektakel te kijken. Haar ster speler Sir Henry beloofd haar met zijn boot op te halen en terwijl ze aan de waterkant staat te wachten voelt ze de aanwezigheid van een kwaadaardig persoon achter haar in het donker….. De boot komt net op tijd, de politie wil allemaal gekke dingen van haar weten, Roz blijkt vermoord te zijn en lijkt er op dat er ook iemand jacht maakt op Kate. Dit is het begin van een zenuwslopende speurtocht door Engeland, de Verenigde Staten en Spanje waarbij de lijken zich op beginnen te stapelen.

At that instant, the lights in the hall – dim to begin with- flickered and went out. I shoved the paper into the book. Hugging the volume to my chest, I switched off the flashlight and tiptoed to the door. As far as I could see, every light had died; the entire library lay in darkness. A background hum I had barely registered seemed to deepen and slow, and then fade to nothingness, as if the building were a great living beast sighing it’s last breath. I was turning back to my work when I heard, in the silence, a squeak, and a small sighing swish. I froze. It was a sound I knew well: the fire doors in the narrow ship-grey stairwells at either end of the corridor along the studies. The door at the eastern end had opened and was closing. Someone else was inside the building.

“One of the most compulsively readable thrillers of recent years.” Nou dat kan je wel zeggen ja! Ademloos en compleet van de wereld was ik in de twee dagen die het me koste om dit boek uit te lezen. Elk vrij momentje dook ik weer in dit boek! Het is lang geleden dat compulsief precies het goede woord was voor de manier waarop ik letters vrat. Ondanks een ongeloofwaardig plot (want goh wat hebben die mensen toch alles snel door), hier en daar enorm voorspelbare wendingen in het verhaal (want natuurlijk wordt het zoenen met de ridder op het witte paard) was het gewoon een genot om te lezen. Al vanaf de allereerste pagina’s zat ik op het puntje van mijn stoel en de spanning en vaart die mevrouw Carrell in dit boek heeft gesmeten (zo stel ik het me gewoon voor, zo’n vrouw achter een toetsenbord die verwoed, terwijl het zweet van haar voorhoofd druipt, de woorden op het beeldscherm of papier gooit. “Here, take that you blanc piece of paper!!!”) is fantastisch. Bovendien is mijn interesse in al die complottheorieën rond Shakespeare gewekt. Daar moet ik meer van weten.  En ik moet snel weer naar Londen, want wat wordt mijn lievelingsstad toch weer heerlijk beschreven. Maar eerst moet ik de andere boeken van J.L. Carrell opzoeken en lezen!!

De schrijfster:

Jennifer Lee Carrell is een Amerikaanse schrijfster en zeker geen domme dame. Naast een aantal universitaire studies, onderzoeken naar Shakespeare en het schrijven van diverse artikelen over kunst en cultuur, regisseerde zij ook een aantal toneelstukken van Shakespeare voor het toneelgezelschap van Harvard. Oh ja, en ze schreef dus een aantal thrillers over haar favoriete onderwerp.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren