Pagina’s

Shakespeare Bill Bryson

Alles over Shakespeare door de geweldige Bill Bryson

Examining centuries of myth, half-truths and downright lies, Bill Bryson tries to make sense of the man behind the masterpieces. In a journey through the streets of Shakespeare’s time, he brings to life the hubbub of Elizabethan England and a host of characters along the way. Bryson celebrates the glory of Shakespeare’s language – his ceaseless inventiveness gave us hundreds of now indispensable phrases, images and words – and delights in details of his fall-outs and folios, poetry and plays.

 

Shakespeare Bill Bryson

 

Als je een Shakespeare week wilt houden op je boekenblog dan kan je maar beter goed beslagen ten ijs komen. Dus ging ik op zoek naar een boek over The Bard. Niet makkelijk, want in de 400 jaar sinds zijn overlijden is er meer over hem geschreven dan dat hij zelf ooit heeft geschreven. In de thriller ‘The Shakespeare Secret’ kwamen een aantal zeer vermakelijke complottheorieën voorbij en dat is all fine en dandy voor fictie, maar nu wilde ik gewoon een normale Stratford-Upon-Avon Shakespeare biografie lezen. Mijn beeld van de beroemde schrijver was immers al veel te veel gekleurd door films en fictie. Toen ik zag dat Bill Bryson over Shakespeare heeft geschreven deed ik een klein rondedansje. Bill Bryson, de man die alles zo uit kan leggen dat zelfs de hond het begrijpt en dat doet met humor en stijl. Leren en lachen tegelijk!

 

De keiharde, droge feiten. Maar dan wel op zijn Bills!

In Shakespeare doet Bill Bryson precies waar ik naar op zoek was. In chronologische volgorde zet hij alle feiten over het leven van Shakespeare op een rij en ontkracht daarbij meteen alle theorieën die in de laatste honderden jaren voorbij zijn gekomen. Gewoon met het simpele, maar zeer effectieve argument: er is geen bewijs voor! Ondanks al het onderzoek dat er is gedaan, waarbij er mensen jaren van hun leven hebben gegeven om in de meest obscure documenten in oude archieven te zoeken, weten we maar heel weinig van Shakespeare. Wat weten we dan wel? Wanneer hij geboren, getrouwd en gestorven is, hoeveel kinderen hij had, wie zijn ouders waren, wanneer hij een huis heeft gekocht en wat er in zijn testament staat. Dit zijn natuurlijk alleen maar de feiten uit archieven en dan mag je blij zijn dat die bewaard zijn gebleven, er ging nog wel eens wat in vlammen op. We weten niet hoe hij privé was, of hij van zijn vrouw en kinderen hield, of hij een minnaar en/of minnares had en niet eens in welke volgorde hij zijn werk heeft geschreven. Waarschijnlijk zijn zelfs de bekende portretten niet eens van William en hij heeft zijn naam op verschillende manieren gespeld, maar nooit als “Shakespeare”.

In fact it cannot be emphasized too strenuously that there is nothing – not a scrap, not a mote – that gives any certain insight into Shakespeare’s feelings or beliefs as a private person. We can only know what came out of his work, never what went into it.

 

Something hilarious this way comes

Geeft Bill ook colleges? Mag ik alstublieft terug naar school met professor Bryson als docent? Wat een kunst om van een handvol droge feiten zo’n heerlijk leesbaar boek te schrijven. Een boek dat mij af en toe liet uitroepen “Oh echt?!?!?!?!” of in lachen uit deed barsten. Een enerverende ervaring voor de man die naast mij op de bank net zo verdiept zat in een goed boek als ik. Ik moest me dan ook flink beheersen om niet hele passages voor te gaan lezen. Dat was ook zonde van mijn leestijd geweest, als er een Bryson boek in huis ligt zal mijn geliefde het vast lezen nog voor je ‘Something wicked this way comes’ kunt zeggen. Zoals ik al zei, het is geen dik boek wegens het algemene gebrek aan documentatie en bewijs en toch heeft Bryson er iets heerlijk leesbaars van gemaakt. Nergens droge opsommingen, maar vol grappige verhalen, gekke theorieën en historische achtergronden over het leven in de tijd van Elizabeth I en James I. Als jullie me zoeken dan ben ik in de boekhandel om het complete oeuvre van meneer Bryson te kopen.

PS: die ontzettend toffe ansichtkaarten op de foto kocht ik bij Cardcetera 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

  • Miranda

    30 augustus 2016 at 23:14

    Ja, Bill Bryson for president, of zoiets 😉 Hij kan alles interessant maken. Zijn A short history of nearly everything , At Home en One Summer zijn ook te gek, qua onderwerpen waar je normaal niets mee hebt of van snapt maar die door hem ineens reuze boeiend worden. Maar ik ben sowieso fan van Bryson, mijn favoriete schrijver.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren