Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Despair and Die! Ik trap Shakespeare week af met Richard III in het bos
Richard III

Despair and Die! Ik trap Shakespeare week af met Richard III in het bos

De hele wereld zit vol Shakespeare…
Aldus Joseph in De Wonderlingen

 

Laat ik meteen maar met een dirty little secret beginnen. Tijdens mijn studie Engels moesten wij studenten een toneelstuk van Shakespeare bijwonen. Uiteraard op de allerlaatste nipper kochten we kaarten voor een Nederlandstalige uitvoering van MacBeth. Bored out of our socks zijn we in de pauze naar de kroeg gevlucht, waar het vrij snel een zeer memorabele avond werd. Laten we hopen dat mijn docente niet toevallig meeleest, straks moet ik mijn diploma nog inleveren. Wie weet kan ik in dat geval dit stukje als vervangend verslag inleveren!

Was MacBeth mijn enige theaterervaring met Shakespeare? Nope. Jaren geleden gingen manlief en ik naar The Reduced Shakespeare Company, alle stukken van Shakespeare werden er in rap en komisch tempo in anderhalf uur doorheen gejaagd, het was fantastisch! Ook gingen we, toen we op vakantie waren in Drenthe, naar een voorstelling in het Shakespeare openluchttheater in Diever. Hier wordt al 70 jaar elke zomer een stuk van Shakespeare opgevoerd. De allereerste voorstelling was Een Midzomernachtsdroom, gewoon op een open plek in het bos. Verder gingen we (te) weinig naar het theater, maar Shakespeare bleef aanwezig, in boeken en films, want De hele wereld zit vol Shakespeare…

En toen werd het 2016 en wordt dit jaar wereldwijd 400 jaar Shakespeare gevierd. Dat konden wij toch niet stilletjes aan ons voorbij laten gaan? Bovendien deed men in Diever voor het allereerst Richard III en dat leek mij geen straf om te gaan bekijken! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb echt bovenop het historische nieuws gezeten toen archeologen vermoedden dat ze het lichaam van Richard III hadden gevonden. Ik keek zelfs de live uitzending van zijn ietwat eervollere tweede begrafenis in 2015. Hier kun je de hoogtepunten bekijken. En ben ik de enige die dit internet grapje geweldig vond?

 

Richard III

 

Het beeld dat Shakespeare schetst van Richard ligt ver van de waarheid voor zover men die nog kan achterhalen, maar leuk dat het is! Richard is de boosaardige jongste broer van koning Edward IV, hij plot en moord net zolang tot hij de kroon voor zichzelf heeft opgeëist. Op zich is er weinig veranderd met de hedendaagse politiek overigens. De voorstelling in Diever was prachtig. De kostuums, de acteurs en de bewerking van een van de langste toneelstukken van Shakespeare. Geen gemakkelijke taak, want het verhaal is ingewikkeld met een overvloed aan personen en rollen, maar het is ze gelukt. De teksten liepen heerlijk, de vaart zat er in, er viel wat te lachen. Het was gewoon genieten. En dan de charmes van een voorstelling in het bos; de eikeltjes die op mijn hoofd vielen, de Shakespearian muggenbulten waarmee ik in korte tijd werd bedekt, de krekeltjes die op de achtergrond meededen en de boslucht. Helaas ook de nogal calvinistische bankjes en de weergoden.

 

Richard III

 

Kijk, dat eerste was gewoon een slechte voorbereiding van onze kant. Ik zag overal mensen met (tuinstoel)kussens en dekens van de houten bankjes comfortabele zitplaatsen maken. En laat ik de gezellige koelboxen vol wijn en tapas niet vergeten! De kurken knalden gezellig mee met de moordlust van Richard. Maar de natuur is hard, net zoals het onweer waardoor het stuk binnen een half uur na de pauze moest worden gestaakt. Een begrijpelijke en terechte beslissing, daar heeft vast iemand het moeilijk mee gehad. Maar een echte despair and die situatie, daar zit niemand op te wachten. Toch was het een teleurstellend einde van een geweldige avond. Voor publiek en het theater team. Dus zullen we snel weer eens naar Diever moeten gaan, om in het nieuwe Globe Theater een voorstelling te zien die bij weer en wind door kan gaan. En ons troosten met één van de vele Richard III bewerkingen die op dvd zijn te krijgen. The end, the end, my kingdom for the end…

Hebben jullie iets met Shakespeare en zijn werk? Vertel!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Wieneke

  29 augustus 2016 at 17:13

  Toen wij nog in Drenthe woonden en ook wel nadat we naar Friesland waren verkast, gingen we ieder jaar trouw naar Diever. Altijd droog weer gehad, maar dat is natuurlijk puur mazzel. Als ik geweten had dat je ging kijken, had ik je de meeneemtips wel doorgegeven. Die bankjes zijn echt killing. Je hebt geen kont meer over als je de hele voorstelling moet.
  Paraplu’s mogen niet en je moet gewoon een literfles antimug meenemen. En ook nog een literfles spul voor als je toch gebeten bent 🙂 Kwamen ze in de pauze langs met warme gehaktballen? Oh nee, dom……… de pauze haalden jullie niet eens.
  Ik hoop dat jullie de volgende keer wél geluk hebben, want het is echt enig.

  Beantwoorden
 • Anoniem

  29 augustus 2016 at 20:42

  Ha! Shakespeare- Freud was er niks bij, een en aldubbelzinnigheid, virtuoos schelden en geweld. Eentje voor Beldragor?”Pluck out his eye – now t other”

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren