Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Jolanda ging op vakantie en nam mee…. genoeg historisch vakantie leesvoer!
vakantie leesvoer

Jolanda ging op vakantie en nam mee…. genoeg historisch vakantie leesvoer!

Boeken. Duh! Het hele jaar lees ik, en sinds ik voor dit leuke blog mag schrijven doe ik dat vaak door de ogen van een blogger: is het Dekselse Detective materiaal? Kan ik er een recensie over schrijven? Kunnen we er iets mee voor Ogma? Voor de zomervakantie wilde ik eens lekker twee weken ongegeneerd lezen (en vooruit: zwemmen. Twee keer een uurtje. Je kunt ook overdreven.). En dat deed ik. Heerlijk eten, lezen en luieren. Zoals dat hoort op vakantie.

En op de laatste dag bedacht ik: ik kan er best even een fotootje van maken en straks thuis wat over schrijven. Beroepsdeformatie denk ik, maar wat geeft het? Ik heb immers genoten van de vakantie en even niet gedacht aan schrijven. Behalve die laatste dag dan, en dat fotootje was ook zo genomen.

 

vakantie leesvoer

 

Waar ik zo van genoten heb? Nou, dit:

Paul Harding – Het huis van de nachtschade

Bijna had ik er overheen gelezen, dit boek, toen ik ‘m zag bij mijn favoriete Groningse tweedehands zaakje. Want Harding schrijft de boeken over broeder Aethelstan eigenlijk onder zijn pseudoniem Paul Doherty. Maar in de Nederlandse vertaling is dus blijkbaar zijn echte naam gebruikt. Dit boek is een aflevering uit de Aethelstan reeks die ik eerder besprak in de DDD reeks over historische detectives, en het heeft met gifmoorden te maken. In het Nederlands net zo leuk als in de originele taal. Word ik erg blij van, zo’n boek. Ik hou mijn ogen open in tweedehands boekwinkels, zowel bij de D als de H!

 

Ruth Goodman – How to be a Tudor

Kennen jullie de series Victorian Farm, Edwardian Farm of Tudor Farm al? Niet? Echt eens opzoeken, want het zijn top BBC series. In de series kruipen archeologen en historici in de huid van boeren en werklui uit een bepaalde tijd, en leven dan een jaar lang precies zo zoals men toen leefde. Fascinerend, en voor mij een beetje een droom nalevend. Een van de historici die aan alle series meedeed, Ruth Goodman, schreef dit boek, waarbij je kunt leren hoe je je als Tudoriaan (iemand uit het Tudor tijdperk, dus rond de 16e eeuw) kunt leven. Het leven van de gewone man met name, wordt hier besproken, vanaf het moment dat je wakker wordt, totdat je weer gaat slapen. En het boek is net zo verslavend als de tv-series! Wat hou ik toch van levende geschiedenis! Al is er nog steeds een vraag die niet beantwoord is. Moet ik mevrouw Goodman toch eens een mailtje over sturen. Met een beetje mazzel volgt er ooit nog eens een boek uit. (Een mens mag dromen, toch?)

 

Michael Jecks – De tempelridder

Een boek waar ik nu nog niets over ga vertellen. Direct na de vakantie las ik namelijk het andere deel dat ik had uit deze ‘Sir Baldwin’ serie, en beide gaven mij genoeg stof voor een nieuwe Dekselse Detective aflevering. Even afwachten dus.

 

Scarlett Thomas – The end of Mr. Y

Een leuk, pakkend boek, die ik desondanks op een derde aan de kant heb gelegd. Niet omdat ik het niet goed genoeg vond, maar omdat ik A. ernstig behoefte had aan meer historische boeken en B. omdat het boek in de winter speelt en ik juist zin had in meer zomerse boekjes. Maar ik pak ‘m er straks in de herfst- of kerstvakantie gewoon weer bij. En wie weet vertel ik er dan ook nog wat over op Ogma!

 

Dawn French – Oh Dear Sylvia

Ook over dit boek wijd ik nu niet uit, maar je kunt meer over dit boek verwachten op een later tijdstip.

 

Noel Perrin – Dr. Bowdler’s Legacy

Een vrij bijzonder boek, waarin vertelt wordt hoe  literaire werken (o.a. van Shakespeare) vanaf eind 18e, begin 19e eeuw werden gekuisd. Om tere lezertjes (lees: vrouwen) te beschermen tegen onrein taalgebruik en of ongepaste situaties. Ene Dr. Bowdler (en zijn zus) begonnen hier op een bepaald moment mee, zodat dit kuisen van boeken, gedichten en toneelstukken ‘bowdlerisme’ (Bowdlerism in het Engels) wordt genoemd. Een boeiend gegeven, die helaas door een (taal)wetenschapper wordt uitgelegd, waardoor het geheel enigszins droge materie wordt. Jammer, maar toch leuk om te lezen. Niet echt vakantiekost, daarvoor kun je toch beter French, die tempelridder, Franciskaner monnik of (hoe fantastisch, ik kan er niet over uit) het boek van Goodman bij pakken.

Ach, kon het maar altijd vakantie zijn…

Wat lazen jullie deze afgelopen weken?

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

6 Comments

 • Wieneke

  27 augustus 2016 at 08:43

  ‘Een klein leven’. Snotmiljaar, wat een akelig ellendeboek is dat. Maar ik heb het toch uitgelezen *geeft zichzelf een schouderklopje*
  Ben nu bezig met Anna Enquist: ‘De thuiskomst’. Gaat over de echtgenote van Captain James Cook, die ontdekkingsreizen deed voor de Britse regering. Daarna ga ik doende met ‘De IJsdragers’ van dezelfde schrijfster.

  Beantwoorden
 • henriette

  27 augustus 2016 at 11:33

  Een flink aantal romans van Erica James en soortgelijke schrijfsters, wat ik lees hangt een beetje van mijn stemming af en gaat per periode en schrijver/ schrijfster. Als een boek heel goed bevalt wil ik/ moet ik alles van diegene lezen. Daarna is het over (of na een 8 tal boeken).

  Eindelijk de sir Baldwin serie, keek er al lang naar uit.

  Beantwoorden
 • Mariëlle

  27 augustus 2016 at 19:38

  Ik zit helemaal in de historische romans van Philippa Gregory. Heb er een heel stel tweedehands op de kop kunnen tikken via een engelse website en ben me er nu met veel plezier doorheen aan het werken. Ben nu bezig met The Virgin Queen. Love all things Tudor!
  En ben met je eens dat de ……..Farm serie van de BBC geweldig is!

  Beantwoorden
 • Anoniem

  28 augustus 2016 at 10:01

  Lupin, Gentleman-Inbreker 😀 en daarnaast een bibliotheekboek

  Over historische detectives gesproken: boeken van Josephine Tey spelen niet in het verleden, maar gaan wel over het verleden. Mag ik deze in NL onterecht verwaarloosde schrijver toch nog ns onder de aandacht brengen? The Daughter of Time, zeker drie keer gelezen. Zo geweldig! En ook de Franchise Affair. Zien we wat we zien, of wat we denken dat we zien? Heel interessant. Tot mijn grote geluk en voldoening zag ik recente uitgaves in de UK staan. Blij dat ze haar daar wel in ere houden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren