Pagina’s

E-reader

Mijn e-reader en ik, ware liefde

Een echt boek versus de e-reader, al sinds de introductie van het e-book een dingetje, om maar even een understatement te gebruiken. Ik begrijp zelf niet zo goed waarom die strijd er is, alsof de ene optie de andere uit zou sluiten. Maar goed, dit is nog maar een kleine, redelijk onschadelijke discussie. Het lijkt tegenwoordig wel alsof zwart-wit denken de norm is, alleen nog maar of/of, nergens meer een en/en te bekennen bij al die boze mensen die online hun gal spuwen. Waar is de middenweg? Het grijze gebied? Laat ik nu eens een lichtend voorbeeld zijn van verdraagzaamheid en de gulden middenweg. Lees je alleen echte boeken? Ga je gang! Bij Jolanda hoef ik ook niet met e-boeken aan te komen, the vintage is strong in that one. Alleen e-boeken, want lekker minimalistisch? Hartstikke prima toch. Voor een snelcursus opruimen zonder zweverig straal-energie-in-je-onderbroek-terwijl-je-hem-opvouwt-a-la-Marie-Kondo gedoe verwijs ik jullie trouwens naar haar blog, kan je nog een beetje lachen ook.

Ik kocht in 2011 een goedkope tablet om dat digitale lezen eens te proberen. In 2012 schafte ik een echte e-reader van Sony aan, want we gingen op vakantie naar Italië en daar schijnt de zon lekker veel. Tabletschermpjes en een zomers zonnetje gaan helaas niet samen hè. En sindsdien zijn mijn Sony en ik onafscheidelijk.

 

e-reader

Zo gaat Sony vaak mee naar bed.

Want ik houd van boeken met heel veel pagina’s, maar die liggen niet lekker in bed. En ken je dat; lig je op je rug te lezen terwijl je met twee handen het boek boven je snufferd houdt en dat je dan in slaap valt. Weer een blauw oog erbij. Met een klein leeslampje er op geklemd kan ik ook lezen zonder dat manlief weer begint te zaniken over licht en kan-nie-slapuh.

 

E-reader

Ik heb geen rijbewijs.

Ik heb het wel geprobeerd hoor, maar wat een drama. Deed ik examen toen ik 6 weken zwanger was en vooral bezig was om de examinator niet onder te kotsen. En toen gingen we verhuizen en toen verloren we beide onze baan en toen nog een keer verhuizen. Het geld was meer dan op. En nu vind ik het gewoon zonde van mijn geld. Ik ga liever wat leuks doen met zijn allen, of boeken kopen. Maar om een kort verhaal lang te maken, ik reis dus veel met het openbaar vervoer. En het openbaar vervoer is alleen dragelijk met een stevig robbertje muziek in mijn oren en een boek voor mijn neus. Vertraging? No problem! Het werd toch net spannend.

 

E-reader

Ik was ooit eens op vakantie te vroeg door mijn leesvoer heen.

En ook door dat van de man. Moest ik nog een dikke week mezelf zien te vermaken met de vakantie editie in het buitenland van De Telegraaf, een oude chicklit die ik van een buurvrouw in het appartementencomplex kreeg en patience op een vooroorlogse Nokia. Ik voelde me een beetje zoals Mirjam die zonder boeken kwam te zitten op een Russisch vliegveld. Gelukkig was er meer te doen op Kreta dan op het strand liggen. Nu kan ik meer boeken meenemen dan ik ooit in mijn leven uit kan lezen. Dat is pas relaxt op vakantie gaan!

 

E-reader

Kinderen….

Ze zijn hartstikke leuk hoor en lief ook wel, maar vooral ook een beste hand vol werk. Gelukkig heb ik maar één hand nodig voor mijn reader, kan ik met de andere hand gewoon door blijven disciplineren. Een reader leg je toch wat makkelijker aan de kant, dat ding regelt zelf wel de slaapstand, de peuter kan er geen boekenlegger uit trekken (favoriete bezigheid nummer 1) en het ding kan beter tegen een stootje dan tablets waar het scherm al van barst als je het maar over een betonnen vloer hebt.

En de apocalyps wordt natuurlijk ook een stuk gezelliger met een e-reader bij de hand 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

7 Comments

 • Wieneke

  22 augustus 2016 at 09:33

  Helemaal mee eens. Ik ben dolgelukkig met mijn Kobootje, maar lees gewoon af en toe toch een normaal boek, hoor. Kan best. Wij vinden grijs ook een mooie kleur. Met één hand disciplineren? Uh…… je slaat die arme schapen toch niet, he?

  Beantwoorden
 • Johanna (theonlymrsjo)

  5 februari 2017 at 12:35

  Helemaal eens met de genoemde pluspunten (behalve dat hier in huis kleuters al járen niet meer te vinden zijn 😉). Extra voordeel vind ik dat je de lettergrootte kan aanpassen. Dat is in bed heerlijk want dan kan de bril al af en kan ik toch op mijn zij gewoon lezen (zonder dat mijn bril verbuigt etc).
  Voor blogpost die ik schrijf over toegezonden boeken heb ik wel een voorkeur voor de papieren versie, omdat dikte van het papier, lettertype etc ook van invloed kunnen zijn op de leeservaring. Maar voor de overige boeken wissel ik af.
  Leuke blogpost weer. Dank.

  Beantwoorden
  • Ogma

   6 februari 2017 at 10:57

   Sommige schrijvers en uitgevers zijn inderdaad erg creatief in de opmaak van hun boek en dat komt als e-book niet altijd over. Illustraties in een e-book zijn meestal ook maar mwah.. Afwisseling is inderdaad het beste!

   Beantwoorden
 • Frenkie Teijzirb

  5 februari 2017 at 16:03

  Nog een voordeel van een e-reader; e-books zijn een stuk voordeliger dan de papieren versie.
  Alhoewel ikzelf ook tot de vintage soort behoor, en geen e-reader heb…
  Maar ik ben het helemaal eens met alle voordelen van het e-book. Een nadeel dan; een boekenkast staat zo gezellig. En: het vertelt de bezoeker in een oogopslag zoveel over de bewoner!

  Beantwoorden
  • Ogma

   6 februari 2017 at 10:54

   E-books zijn niet altijd veel goedkoper hoor. Soms scheelt het zo weinig dat ik toch liever de fysieke variant koop, want het staat inderdaad wel veel mooier in huis!

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren