Pagina’s

Bloody Mary's Earrings

Is het wel een Dekselse Detective? Oh! Where are bloody Mary’s earrings?

Een tijdje terug verscheen hier in de rubriek Kringloop Curiosa een boek, dat volgens de omslag een ‘historical extravaganza set at Queen Victoria’s court’ zou moeten zijn. Een mysterie? De victoriaanse tijd? Volgens mij genoeg reden om het boek eens langs de Cadfael-historische-detectivemeetlat te leggen. Aldus geschiedde.

 

Bloody Mary

 

Het boek begint met een proloog die zich afspeelt in de Tudortijd. Laat dat nu, samen met de Victoriaanse tijd een van mijn favoriete periodes in de geschiedenis zijn! Gevalletje neus in de boter dus! Wat ik hier leuk aan vond is dat ik door het lezen van de Matthew Shardlake boeken van C.J. Samsom behoorlijk goed zit in de periode Henry VIII, en ik ook veel heb gelezen en gezien over de tijd van de bijna net zo illustere virgin queen Elizabeth, maar tussen die twee zaten nog twee mensen op de troon, en van die periode weet ik minder. Al was het een kort stukje, ik vond het fijn om even wat te lezen over de oudere zus van Elizabeth, Henry’s oudste dochter: Mary. Vooral omdat de gebeurtenissen, waarbij inderdaad een paar oorbellen een prominente rol spelen, erg persoonlijk beschreven worden, het is net of je even in haar schoenen staat.

Vervolgens wordt in het centrale deel van het boek vooruit gespoeld naar de Victoriaanse tijd. Wat is er aan de hand? Iets met die oorbellen dus, maar wat precies, daar worden we heel langzaam naar toegeleid. Uit de proloog begreep ik al dat er met die oorbellen iets aan de hand is. Op welke manier, dat wordt gaandeweg duidelijk. Over dit hele mysterie wil ik niet teveel zeggen, want ik vind dit eigenlijk van minder belang. Vooral omdat in de epiloog, die speelt in de Edwardiaanse tijd, enkele decennia na het centrale verhaal, alles ineens zomaar uit de doeken wordt gedaan. Hierbij bekroop me een teleurgesteld gevoel. Zat het echt zo? Jemig, wat stom! En toch is het boek allesbehalve stom. Het hele mysterie is namelijk totaal ondergeschikt aan het verhaal. Het is alsof je naar een soort reality show avant la lettre kijkt: het leven aan het Victoriaanse hof wordt zo pakkend en zo treffend beschreven dat ik het in me opnam als een verdroogde bloem een frisse lenteregen. Wat werd mij veel duidelijk over de verhoudingen tussen het personeel, het karakter van koningin Victoria en diens kinderen, en wat voor intriges er allemaal speelden! Dat was pas spannend!

Ik had hierover al het een en ander gezien, maar bij dit verhaal wordt je vanaf minuut één meegenomen. Het is alsof je naast Sir Henry Ponsonby zit, tijdens dat bloedhete ritje in de koets, op weg naar de Tower om de kroonjuwelen op te halen. Alsof je naast Victoria staat terwijl die haar zoon koeltjes berispt. Ik heb nog wel een vergelijking gemaakt qua punten, maar helemaal eerlijk vind ik dat niet.

Plot: -3 punten
Schrijfstijl: 4 ½ punten
Tempo: 3 punten
Hoofdpersonen: 4 punten
Meeslependheid: 3 ½ punten
Romantisch accent: -2 punten
Historische accuraatheid: 3 ½ punten

Totaal 13 ½ punten. In cijfers uitgedrukt komt dit neer op een 7,7

En waarom dat nou niet eerlijk is? Nou, omdat dit helemaal geen historische detective is. Het is een historische roman met een mysterie in de verhaallijn. Niet meer en niet minder. Raad ik het boek daarom af? Neen. Iedereen die meer wil weten van Engelse geschiedenis en die houdt van een boek met een persoonlijke benadering kan heel gerust dit boek lezen. Maar een extravaganza? Ik geloof niet dat ik dat erin heb herkend.

Ik las voor deze beoordeling ‘Oh! Where are Bloody Mary’s earrings?’, geschreven door Robert Player.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren