Pagina’s

hazelnoot chocolade room

Boeken en bakken: hazelnoot-chocolade-roomkaas-bosvruchtentaart

Er zijn van die dagen dat je veel te doen hebt en je aandacht niet goed bij een boek kunt houden. Ok, specifieker gezegd: ik heb van die dagen dat ik zoveel aan mijn hoofd heb dat een boek lezen er even niet bij kan. Dan hou ik me bij een leuk tijdschrift. Korte stukjes, precies passend bij mijn aandachtspan van dat moment. Er zijn ook dagen dat ik tijd en ruimte in mijn hoofd over heb voor juist een iets ingewikkelder boek. Geen snel tussendoortje, maar iets om je tanden in te zetten, je hoofd bij te houden. Een boek als Dolende Geesten van Charles Palliser bijvoorbeeld. Verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen, sprongen in de tijd, waanzinnig intelligent geschreven en ontzettend boeiend en friggin’ spannend. Bij zo’n soort boek past ook een taart waar je net iets meer moeite voor doet. Een graan- en suikervrije taart ook nog eens, met zuivelvrije variatiemogelijkheid, dus  een stuk minder ongezond dan gewone taart. Een hazelnoot-chocolade-roomkaas/kokosroom – bosvruchtentaart bijvoorbeeld. Een wat? Precies.

Hoe ik ‘m maakte? Ik gebruikte Tineke’s recept voor browniecakejes maar verving de amandelmeel voor hazelnootmeel. Dat combineert wat lekkerder met de cacao, en geeft een net wat diepere smaak. De 150 gram ahornsiroop uit het originele recept werd bij mij 50 gram honing, 50 gram donkere agavestroop, een paar druppels vloeibare stevia en 45 gram water. Probeer eens wat. Of kijk wat je in huis hebt, scheelt weer aanschafkosten. Dit alles werd de bodem van deze bijzondere taart.

 

hazelnoot chocolade room

 

Op die bodem kwam een chocoladelaagje gemaakt van twee eetlepels gesmolten kokosolie met een scheutje agavesiroop en vier eetlepels cacaopoeder. Gewoon smelten op een laag vuurtje of au bain marie, ingredienten vermengen en uitschenken. Direct daarna in de koelkast en binnen twee, drie minuten is het laagje hard geworden.

Hierbovenop kwam een bakje van 200 gram mascarpone, vermengd met flink wat citroenrasp en honing. Je zou dit ook met lekker dikke kokosroom kunnen doen. Dan hoef je minder honing toe te voegen, omdat kokosroom van zichzelf al wat zoetig is.

Vervolgens pakte ik een pakje diepvrieszomerfruit (maar vers is natuurlijk nog veel lekkerder) van zo’n 250 gram. Ik verwarmde wat rode druivensap, voegde een beetje appeldiksap toe en het fruit. Hierbij een zakje taartina en dat alles ging over de roomkaas. Even in de koelkast om op te stijven et voi-flippin-la: een ingewikkelde taart, die bestaat uit meerdere lagen. Net als het boek. Voedsel voor het lichaam bij het voedsel voor de geest.

Bij welk boek zouden jullie zoiets eten?

 

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren